Οδίλος της Βαυαρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οδίλος της Βαυαρίας
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος18  Ιανουαρίου 748
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΧιλτρούδη[1]
ΤέκναΤάσιλος Γ΄ της Βαυαρίας[2]
ΓονείςΓκότφριντ
ΑδέλφιαΘευδεβάλδος, δούκας της Αλαμανίας
Λάντφριντ
Χουόχινγκ
ΟικογένειαΟίκος των Αγιλολφιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαδούκας της Βαυαρίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Οδίλος (γερμ. Odilo, απεβ. 18 Ιανουαρίου 748) ήταν δούκας της Βαυαρίας το διάστημα 736-748. Εξέδωσε τη Lex Baiuvariorum (Βαυαρική Νομοθεσία), την πρώτη αρχαιο-Γερμανική συλλογή νόμων των Βαυαρών.

Το κύπελο του Τάσιλου Γ΄ δούκα της Βαυαρίας, γιου του Οδίλου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο γιος του Γκότφριντ δούκα της Αλαμαννίας και της συζύγου του, μίας των Αγιλολφιδών, κόρης του Θέοδου δούκα της Βαυαρίας. Διαδέχθηκε τον πατέρα του στο Τούργκαου ως το 736, όταν απεβίωσε ο εξάδελφός του Ουγοβέρτος των Αγιλολφιδών δούκας της Βαυαρίας. Αυτός ήταν ο τελευταίος του Οίκου του και έτσι ο Οδίλος τον διαδέχθηκε ως δούκας της Βαυαρίας.

Ο Οδίλος προέδρευσε στη δημιουργία των επισκοπών στη Βαυαρία το 739, όταν οι τέσσερις επισκοπές των Ρέγκενσμπουργκ, Φράιζινγκ, Πασσάου και Σάλτσμπουργκ ιδρύθηκαν από τον Άγ. Βονιφάτιο, που το 741 ίδρυσε την επισκοπή του Βύρτσμπουργκ στη γειτονική Φραγκονία. Οι μεταρρυθμίσεις του έκαναν να ξεσηκωθούν οι ευγενείς της Βαυαρίας και ο δούκας αναγκάστηκε προσωρινά να αναζητήσει καταφύγιο στην Αυλή του Φράγκου μαγιορδόμου Καρόλου Μαρτέλου.

Το 741 ο Οδίλος νυμφεύτηκε την κόρη του Καρλομάγνου Χιλτρούδη, αλλά με το τέλος τού πεθερού του βρέθηκε σε πόλεμο με τους αδελφούς της Καρλομάν και Πεπίνου του Βραχύ. Νικήθηκε τελικά το 743 και έπρεπε να αποδεχθεί τη Φραγκική επικυριαρχία επί της Βαυαρίας, ωστόσο παρέμεινε δούκας. Παγίωσε περαιτέρω την εξουσία του, όταν ήρθε σε βοήθεια του Μπόρουθ πρίγκιπα της Καραντανίας εναντίον των επαναλαμβανόμενων Αβαρικών εισβολών και μπόρεσε να κάνει υποτελές του το Σλαβικό πριγκιπάτο στα νοτιο-ανατολικά.

Έπειτα από το τέλος του το 748 ο Γκρίφο, ο νεότερος γιος του Καρόλου Μαρτέλου και ετεροθαλής αδελφός της Χιλτρούδης, προσπάθησε να εγκατασταθεί στο δουκάτο, με το να κατακρατήσει τον 6ετή γιο εκείνου Τάσιλο Γ΄. Ωστόσο το επόμενο έτος νικήθηκε από τον Πεπίνο τον Βραχύ, που αποκατέστησε τον Τάσιλο Γ΄ ως δούκα της Βαυαρίας.

Ο Οδίλος θεωρείται ο ιδρυτής των αββαείων Μπεένεντικτμπόιερν (739), Νήντεραλτάιχ (741) και Μόντσεε (748), όπως επίσης και έναν αριθμό άλλων. Τάφηκε στο αββαείο Γκένγκενμπαχ στην Αλαμαννία.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε τη Χιλτρούδη των Καρολιδών, κόρη του Καρόλου Μαρτέλου μαγιορδόμου και είχε τέκνο:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Borgolte Michael, Die Grafen Alemanniens in merowingischer und karolingischer Zeit. Eine Prosopographie, Jan Thorbecke Verlag Sigmaringen 1986.
  • Borgolte Michael, Geschichte der Grafschaften Alemanniens in fränkischer Zeit, Jan Thorbecke Verlag Sigmaringen 1984.
  • Geuenich, Dieter, Geschichte der Alemannen, Kohlhammer Verlag Stuttgart Berlin Köln 1997.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οδίλος της Βαυαρίας
Οίκος της Αλαμαννίας
Γέννηση: πριν το 737
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Ουγοβέρτος
Δούκας της Βαυαρίας

737 - 748
Διάδοχος
Τάσιλος Γ΄