Οβελίσκος της Χατσεψούτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Οβελίσκος της Χατσεψούτ στο Λούξορ

Ο Οβελίσκος της Χατσεψούτ είναι αρχιτεκτονικό μνημειώδες έργο αρχαίας αιγυπτιακής τέχνης. Πρόκειται για στήλη με πυραμιδοειδή κορυφή που βρίσκεται στο Λούξορ. Ανεγέρθηκε με εντολή της Φαραώ Χατσεψούτ που βασίλευσε από το 1473 ως το 1458 π.Χ.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Χατσεψούτ, κατά τη διάρκεια της βασιλείας της, διέταξε την ανέγερση δύο οβελίσκων στο Καρνάκ στον μεγάλο ιερό ναό του θεού Άμωνα. Οι οβελίσκοι αυτοί τοποθετήθηκαν ανάμεσα στον 4ο και τον 5ο πυλώνα. Και οι δύο ήταν μονολιθικής κατασκευής, ύψους 30 μέτρων. Η ανέγερσή τους ήταν τόσο θεαματική, που απαθανατίστηκε σε μεταγενέστερα μνημεία της Χατσεψούτ, όπου εξυμνούνταν τα επιτεύγματά της. Από τους δύο οβελίσκους, ένας μόνο έχει διατηρηθεί ενώ τα συντρίμμια του άλλου βρίσκονται σήμερα κοντά στην ιερή λίμνη του ναού. Επίσης έχει βρεθεί και τρίτος οβελίσκος, ύψους 40 μέτρων, ο οποίος είχε ραγίσει κατά την κατασκευή του και αχρηστεύτηκε. Ο Φαραώ Τούθμωσης Γ΄ μάταια αποπειράθηκε την αποπεράτωσή του, με μικρότερο ύψος. Το λείψανό του βρίσκεται ακόμα στο λατομείο του Ασουάν.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο οβελίσκος έχει σχήμα στήλης, τετραγωνικής διατομής, ύψους 30 μέτρων. Η πυραμιδοειδής κορυφή του ήταν επίχρυση και λαμπύριζε στο άπλετο φως του καλοκαιρινού αιγυπτιακού ήλιου. Έφερε δε επιγραφές της πανηγυρικής στέψης της Φαραώ Χατσεψούτ. Στις τέσσερις πλευρές της στήλης είναι σμιλευμένες αιγυπτιακές επιγραφές που εξιστορούν τα επιτεύγματα της Φαραώ και τα γεγονότα της εποχής της βασιλείας της.

Ερμηνεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ερμηνεία της στήλης της Χατσεψούτ εναρμονίζεται με την ερμηνεία του οβελίσκου στην αρχαία αιγυπτιακή τέχνη. Ο ήλιος στην αρχαία Αίγυπτο είχε εξουσία. Έδινε ζωή, και την αφαιρούσε. Η γερακοκέφαλη θεότης Ρα, ένας σημαντικός θεός στην αρχαία Αιγυπτιακή θρησκεία, ο οποίος προσδιορίζεται κατά κύριο λόγο με τον ήλιο, ήταν η δημιουργική δύναμη που έδινε και έπαιρνε. Κάθε νύχτα έδινε μάχη και νικούσε τις δυνάμεις του σκότους. Γι' αυτό και κάθε Φαραώ ταυτιζόταν με αυτή την θεότητα και εθεωρείτο τέκνο του επί Γης.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]