ΟΤΕGlobe

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η OTEGlobe είναι μία Αθηναϊκή βάση για τη διαχείριση του διαδικτυακού κορμού που προσφέρουν υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών σε φορείς, παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου και εταιρικούς πελάτες στη Νότια Ευρώπη. Η εταιρεία ήταν εξολοκλήρου θυγατρική του ΟΤΕ. Ξεκίνησε το 2000 έχοντας την επωνυμία ΟΤΕ Διεθνείς Λύσεις Α.Ε. ενώ τον Ιούλιο του 2022 καθίσταται από πολυπρόσωπη σε μονοπρόσωπη-μονομετοχική επιχείρηση λόγω συγκέντρωσης του κεφαλαίου σε έναν μέτοχο, όντας μετονομαζόμενη σε ΟΤΕ Διεθνείς Λύσεις Μονοπρόσωπη Α.Ε.. Στις αρχές του 2023, απορροφήθηκε από τον ΟΤΕ.

Δίκτυο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η OTEGlobe λειτουργεί με 2 δίκτυα ευρείας περιοχής που καλύπτει την νότιο-ανατολική Ευρώπη τη ραχοκοκαλιά του Διαδικτύου: "GWEN", και "TBN", καθώς και "IP MPLS".

Το GWEN είναι ένα ιδιωτικό δίκτυο multi-gigabit βασίζεται σε DWDM / SDH συνδέει την Ελλάδα με τις μεγάλες ευρωπαϊκές βασικές υπηρεσίες μέσω Ιταλίας. Αποτελείται από 4 δαχτυλίδια (Ελληνικός δακτύλιο, υποθαλάσσιος δακτύλιος, ιταλικός δακτύλιος και Δυτικοευρωπαϊκός δακτύλιος).

Το TBN σχηματίζει ένα χερσαίο δίκτυο κορμού που συνδέει την Ελλάδα προς τα δυτικές ραχοκοκαλιές μέσω Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας, Αυστρίας και της Τσεχίας προς στη κύρια ραχοκοκαλιά στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το TBN χρησιμοποιείται αυτόνομα ή ως εφεδρική υπηρεσία της GWEN.

Υπηρεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η OTEGLOBE προσφέρει μια σειρά από υπηρεσίες τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε φορείς υψηλής δυναμικότητας και οργανισμούς multi-site:

  • Υπηρεσίες ικανότητας (μέσω των δικτύων ευρείας περιοχής GWEN και TBN)
  • Δεδομένα IP
  • Φωνητικές υπηρεσίες

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]