One Albania

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
One Albania
Νομική μορφήιδιωτική
ΚλάδοςΤηλεπικοινωνίες
Ίδρυση22 Νοεμβρίου 1995
ΈδραΤίρανα, Αλβανία
Κύκλος εργασιών119.3 εκατομμύρια (2011)
ΙδιοκτήτηςAlbania Telecom Invest
Υπάλληλοι500
ΜητρικήAntenna Hungária
Ιστότοποςone.al

Η One Albania[1] (πρώην Telekom Albania) είναι μια από τις δύο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία (ή άλλη είναι η Vodafone Albania), η οποία ανήκει στην Ουγγρικών συμφερόντων εταιρεία τηλεπικοινωνιών Antenna Hungária.

Άνοιγμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η One συστάθηκε ως κρατική εταιρεία με την επωνυμία Αλβανική Κινητή Τηλεφωνία (Albanian Mobile Communications) το Νοέμβριο του 1995 και άρχισε τις εμπορικές της δραστηριότητες τον Μάιο του 1996, ως ο πρώτος φορέας εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας στην Αλβανία. Η εταιρεία ιδιωτικοποιήθηκε με επιτυχία τον Αύγουστο του 2000.

Η Cosmote απέκτησε το 85% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΚΤ μέσω της θυγατρικής Cosmoholding Albania S.A., η οποία κατέχει το 97% των μετοχών.[2][3] Στις 23 Ιουλίου 2015 με την προσχώρησή της στην Deutsche Telekom το 2008 μετονομάστηκε σε Telekom Albania.

Στις 16 Ιανουαρίου του 2019, η Ελληνική Cosmote και η Γερμανική Deutsche Telekom πούλησαν την Telekom Albania στην επενδυτική εταιρεία τηλεφωνίας Albania Telecom Invest για 50 εκατομμύρια ευρώ, και η οποία αποτελεί κοινοπραξία της βουλγαρικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Vivacom ιδιοκτησία της United Group η οποία κατέχει την NOVA και του Αλβανού επιχειρηματία Έλβιν Γκούρι.[4][5] Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών της πώλησης από τον Μάιο του 2019 και μετέπειτα, η Telekom Albania μετονομάστηκε τον Ιούλιο του 2020 στη σημερινή One η οποία ξεκινά εκ νέου τις εμπορικές της δραστηριότητες μετά από δύο μήνες.[6]

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2020

  • 10 Σεπτεμβρίου: Η Telekom Albania (Telekom.al) μετονομάζεται σε ONE.
  • Ιούλιος: Η Telekom Albania αλλάζει το όνομα εγγραφής σε "One Telecommunications".

2019

  • Οκτώβριος: Η Telekom Albania λαμβάνει άδεια χρήσης της ζώνης συχνοτήτων 800 MHz, ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω βελτιώσεις δικτύου και επέκταση χωρητικότητας. Επίσης, η ζώνη συχνοτήτων 800 MHz είναι η τελευταία γενιά γενιάς 4G, ανοίγοντας το δρόμο για τη νέα γενιά 5G, η οποία μεταξύ άλλων θα αποτελέσει ισχυρή βάση για την ανάπτυξη του «Internet of Things».
  • Μάιος: Η κυριότητα της εταιρείας μεταβιβάζεται πλήρως από τον ΟΤΕ και την Deutsche Telekom στην Albania Telecom Invest ("ATI"), η οποία εκπροσωπεί μια ομάδα γνωστών επενδυτών. Η ATI διευθύνεται από τον κ. Spas Roussev, τον κύριο μέτοχο της Vivacom, τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο φορέα τηλεπικοινωνιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και τον κ. Elvin Guri, έναν Αλβανό-Βούλγαρο επενδυτή.

2018

  • Αύγουστος: Η Telekom Albania πιστοποιείται ως το καλύτερο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στην Αλβανία στο τεστ απόδοσης που πραγματοποίησε η εταιρεία P3 για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.
  • Φεβρουάριος: Η Superbrands Albania αξιολογεί για δεύτερη συνεχή χρονιά την Telekom Albania ως μία από τις τριάντα πιο αξιόλογες μάρκες στην αλβανική αγορά και την καλύτερη εταιρεία στην κατηγορία κινητής τηλεφωνίας.

2017

  • Δεκέμβριος: Η Telekom Albania βραβεύεται από την Partners Albania με το "Βραβείο συνεισφοράς σε εθνικό επίπεδο" για την υποστήριξη της κοινωνικής ανάπτυξης, της υγείας και της περιβαλλοντικής φροντίδας στη χώρα.
  • Νοέμβριος: Οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στην Αλβανία ξεκινούν με την Telekom Albania μια εταιρική σχέση για την προώθηση της δράσης για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (SDGs) στην Αλβανία.

2016

  • Οκτώβριος: Η Telekom βραβεύεται με το "Superbrand" ως η καλύτερη εταιρεία στην κατηγορία της κινητής τηλεφωνίας.

2015

  • Δεκέμβριος: Το @Telekom Community Store ανοίγει τις πόρτες του ως ο νεότερος χώρος ψυχαγωγίας για τους νέους στα Τίρανα. Αυτό το μέρος χρησιμεύει ως σημείο συνάντησης για όλους τους λάτρεις της τεχνολογίας, της τέχνης και του πολιτισμού.
  • Σεπτέμβριος: Η Telekom Albania λανσάρει το ταχύτερο διαδικτυακό τέταρτης γενιάς, 4G +, του οποίου η ισχύς φτάνει τα 225 Mbps.
  • 23 Ιουλίου: Η Albanian Mobile Communications (AMC) μετονομάζεται σε Telekom Albania.

2003

  • Δεκέμβριος: Η κάλυψη του δικτύου φτάνει το 90% του πληθυσμού και το 80% του Αλβανικού εδάφους.

2000

  • Δεκέμβριος: Η AMC λανσάρει στην αγορά το προϊόν καρτοκινητής ALBAKARTA.

1996

  • Μάιος: Η AMC ξεκινάει τη λειτουργία της ως η πρώτη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Αλβανία.

Υπηρεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η One Albania προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών όπως προπληρωμένα, συμβατικά και roaming πακέτα, τηλέφωνα και αξεσουάρ, υπηρεσίες και εφαρμογές, εξυπηρέτηση πελατών και την εφαρμογή για κινητά myOne.

Λογότυπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2005-23.07.2015 23.07.2015-2020 2020-2023 2023-σήμερα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Company History» (στα Αλβανικά). Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2020. 
  2. «AMC Company profile». AMC official website. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Μαρτίου 2013. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2013. 
  3. «AMC company milestones». AMC official website. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2013. 
  4. AG, Deutsche Telekom. «OTE agrees to sell Telekom Albania for €50 million to Albania Telecom Invest». www.telekom.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2020. 
  5. «"Telekom Albania" ndryshon emrin, bëhet "One", shpërndan dividend prej 4 milionë eurosh». Revista Monitor. 27 Ιουλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2020. 
  6. «"Telekom Albania" ndryshon emrin, bëhet "One"». 29 Ιουλίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]