Ξενοδοχείο εντόμων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ξενοδοχείο εντόμων στο Parkend, στο δάσος του Dean, Ηνωμένο Βασίλειο

Ένα ξενοδοχείο εντόμων, γνωστό επίσης ως insect hotel, είναι μια κατασκευασμένη δομή που δημιουργήθηκε για να παρέχει καταφύγιο για έντομα. Μπορούν να έχουν διάφορα σχήματα και μεγέθη ανάλογα με τον συγκεκριμένο σκοπό ή το συγκεκριμένο έντομο στο οποίο καλύπτεται. Οι περισσότερες αποτελούνται από διάφορα τμήματα που παρέχουν στα έντομα εγκαταστάσεις φωλιάς - ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, προσφέροντας καταφύγιο σε πολλά είδη εντόμων. Οι σκοποί τους περιλαμβάνουν την υποδοχή επικονιαστών.

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολλά ξενοδοχεία εντόμων χρησιμοποιούνται ως φωλιά από έντομα, συμπεριλαμβανομένων των μοναχικών μέλισσων και των μοναχών σφήκων. Αυτά τα έντομα τραβούν τα θηράματα τους στην φωλιά όπου αποθηκεύεται το αυγό. Άλλα ξενοδοχεία εντόμων έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να επιτρέψουν στα έντομα να χειμεριάζουν, αξιοσημείωτα παραδείγματα περιλαμβάνουν τις πασχαλίτσες και, αναμφισβήτητα, τις πεταλούδες.

Τα ξενοδοχεία εντόμων είναι δημοφιλή μεταξύ των κηπουρών και των καλλιεργητών φρούτων και λαχανικών λόγω του ρόλου τους στην ενθάρρυνση της επικονίασης από έντομα. Μερικά πολυτελώς σχεδιασμένα ξενοδοχεία εντόμων μπορεί επίσης να είναι αξιοθέατα και, όλο και περισσότερο, μπορούν να βρεθούν σε κήπους παμπ και διάφορα τουριστικά μέρη.

Η εισαγωγή ξενοδοχείων εντόμων σε ένα περιβάλλον παρέχει πολύτιμη στέγη για ωφέλιμα έντομα. Οι επιπτώσεις μπορούν να παρατηρηθούν με τη μορφή καλύτερης ποιότητα του εδάφους, αυξημένης επικονητησίας, αυξηθείσας ποικιλομορφίας των οικοσυστημάτων και μείωσης των πληθυσμών των επιβλαβών εντόμων.

Διαφορετικά ξενοδοχεία για διαφορετικά έντομα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξενοδοχείο πασχαλίτσας
Ξενοδοχείο μέλισσων στο Γρίμμπεργκεν, Βέλγιο
Ξενοδοχείο μέλισσων και εντόμων στο La CasaRoja Farm, Αστούριες, Ισπανία.

Τα καλά υλικά για την κατασκευή ξενοδοχείων εντόμων μπορούν να περιλαμβάνουν τη χρήση ξηρών πετρωμένων τείχων ή παλιών πλακιδίων. Οι τρύπες στα υλικά του ξενοδοχείου ενθαρρύνουν επίσης τα έντομα να αφήσουν τις προνύμφες να γεννηθούν. Επομένως, συνιστώνται διαφορετικά υλικά, όπως πέτρες και ξύλα, για ένα ευρύ φάσμα και ποικιλομορφία ζωής εντόμων. Επίσης, συχνά χρησιμοποιούνται ξύλα και φλοιός, και δεμένα καλάμια και μπαμπού. Τα διάφορα στοιχεία ή τα μεγέθη των τρυπών που χρησιμοποιούνται ως είσοδος σε ένα ξενοδοχείο εντόμων προσελκύουν διαφορετικά είδη. Τα έτοιμα ξενοδοχεία για έντομα βρίσκονται επίσης σε κήπο κέντρα, και ιδιαίτερα κέντρα και οργανισμούς διατήρησης της οικολογικής και εκπαιδευτικής φύσης.

Μοναχικές μέλισσες και σφήκες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι μοναχικές μέλισσες και οι μοναχικές σφήκες δεν ζουν μέσα σε μια κυψέλη με μια βασίλισσα.

Τα είδη των μοναχικών μέλισσων έχουν διαφορετικές ανάγκες. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των φωλιών είναι σε σήραγγες που έχουν σκάψει σε γυμνό έδαφος, αλλά οι μέλισσες ξυλουργοί, κτίστες και φυλλοκόφτες φωλιάζουν σε ένα σωλήνα. Μόνο τα τελευταία δύο είδη φωλιάζουν σε έτοιμους σωλήνες σε ξενοδοχείο μελισσών. Έχουν ειδικές προτιμήσεις για τη διάμετρο του σωλήνα (2-10 mm) και το μήκος (περίπου 10 cm). Ένα γονιμοποιημένο θηλυκό κάνει μια σειρά κυττάρων σε ένα σωλήνα, ένα ωάριο ανά κύτταρο εφοδιασμένο με γύρη και σφραγισμένο με λάσπη ή μοσχεύματα φύλλων, αντίστοιχα. Αυτές οι μέλισσες περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους σε ένα κελί, καθώς η προνύμφη στη συνέχεια κουκουλώνει τον χειμώνα. Αναδύονται την άνοιξη για να επικονιάσουν οπωροφόρα και αμυγδαλιές. Τα αρσενικά ζουν πολύ σύντομα ως ενήλικες, αρκετά για να ζευγαρώσουν με τα θηλυκά, που ζουν τόσο πολύ για να ολοκληρώσουν τη φωλιά τους.

Ένας κοινός τύπος ξενοδοχείου μελισσών δημιουργείται από έναν ξύλινο κορμό, ένα τμήμα ενός κομμένου κορμού δέντρου ή ένα πέτρινο μπλοκ στο οποίο ανοίγονται τρύπες διαφορετικών μεγεθών (π.χ. 2, 4, 6 και 8 mm) με τα ανοίγματα να απέχουν λίγα εκατοστά μεταξύ τους. Οι τρύπες έχουν ελαφρά κλίση προς τα πάνω από το άνοιγμα, έτσι ώστε το νερό της βροχής να μπορεί να αποστραγγιστεί και ανοίγονται περίπου 10 cm στο υλικό, ενώ το άκρο διατηρείται σταθερό. Οι είσοδοι σε αυτά τα λαγούμια πρέπει να είναι αρκετά λείες ώστε να μην καταστραφούν τα ευαίσθητα σώματα των εντόμων, με το εξωτερικό των ξύλινων ξενοδοχείων μελισσών να τρίβεται συχνά.

Η καλύτερη θέση για ένα ξενοδοχείο μελισσών είναι ένα ζεστό και προστατευμένο μέρος, όπως ένα τοίχο ή το φράχτη που κοιτάζει νότια (στο βόρειο ημισφαίριο). Τα πρώτα έντομα είναι ήδη ενεργά προς το τέλος του χειμώνα και θα αναζητούσαν ενεργά ένα τέτοιο μέρος για να εγκατασταθούν.

Άλλες είδη αγαπούν να εφοδιάζουν τις φωλιές τους με πηλό, πέτρα και άμμο, ή ανάμεσα σε τούβλα.

Ένα ξενοδοχείο μελισσών θα πρέπει να λειτουργεί για μία μόνο σεζόν και να αντικατασταθεί με φρέσκο υλικό την άνοιξη. Αυτό συμβαίνει επειδή μερικές μοναχικές σφήκες γεννούν αυγά στο αυγό, την προνύμφη ή το κουκούλι των μελισσών που φωλιάζουν σε σωλήνα. Τα κύτταρα μπορεί επίσης να περιέχουν σκουλήκια μύγας ή ακάρεα γύρης που σκότωσαν την προνύμφη της μέλισσας. Οι καθαροί σωλήνες για τις μέλισσες που φωλιάζουν την άνοιξη θα αφαιρέσουν επίσης παρασιτοειδείς προνύμφες, αποτυχημένη προνύμφη μέλισσας και άλλα υπολείμματα.

Πολλοί θαυμαστές αυτών των μελισσών βγάζουν τώρα τούβλα ξύλου με σωλήνες τρυπημένο και κομμένο έτσι ώστε τα στρώματα να μπορούν να διαχωριστούν για να δουν και να αφαιρέσουν τα περιεχόμενα του σωλήνα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Άλλοι προτιμούν τους σωλήνες από χαρτόνι, ο καθένας με επένδυση από έναν αντικαταστάσιμο χάρτινο σωλήνα ή σχεδιασμένους για να ανοίγουν. Και στις τρεις περιπτώσεις, τα υγιή κουκούλια απομακρύνονται σε ένα κουτί ανάδυσης, διατηρούνται δροσερά κατά τη διάρκεια του χειμώνα και βγαίνουν καθώς σπάνε τα μπουμπούκια της άνοιξης. Τα παρασιτοειδή καταστρέφονται.

Μια απλή δέσμη από μπαμπού ή καλάμια, δεμένα ή βαλμένα σε ένα παλιό κουτάκι και κρεμασμένα σε ζεστό μέρος, μπορεί να είναι κατάλληλη για μερικές μοναχικές μέλισσες. Το μπαμπού πρέπει να κοπεί με συγκεκριμένο τρόπο για να επιτρέπεται η είσοδος στα έντομα. Συχνά οι άνθρωποι μπορούν να προσθέσουν μίσχους βλαστών σαμπούκου, τριαντάφυλλου ή βατόμουρου των οποίων ο μυελός μπορεί να χρησιμεύσει και ως πηγή τροφής.

Πεταλούδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πεταλούδες που πέφτουν σε χειμερία νάρκη προτιμούν προστατευμένα μέρη όπως χαραμάδες σε σπίτια και υπόστεγα ή κλειστούς χώρους όπως εκείνους σε δέσμες φύλλων. Ορισμένα ξενοδοχεία εντόμων ενσωματώνουν ειδικά περιβλήματα πεταλούδων με κάθετες σχισμές που λαμβάνουν υπόψη τα ευαίσθητα φτερά των ζώων, αλλά η καταλληλότητα αυτών των περιβλημάτων για πεταλούδες αμφισβητείται.[1][2]

Παρασιτικά έντομα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρησιμοποιώντας ένα ξενοδοχείο εντόμων, τα παρασιτικά έντομα προσελκύονται επίσης για να κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων. Οι μέλισσες και οι σφήκες των κούκων θα γεννήσουν τα αυγά τους στις φωλιές άλλων για να τους παρέχουν άμεσα διαθέσιμη τροφή κατά την εκκόλαψη χωρίς το γονικό έντομο να χρειάζεται να τους παρέχει.

Τα ξενοδοχεία προσελκύουν επίσης αρπακτικά έντομα που βοηθούν στον έλεγχο των ανεπιθύμητων ζωυφίων. Για παράδειγμα, τα δερμάπτερα είναι καλό να υπάρχουν μέσα και κοντά σε οπωροφόρα δέντρα, καθώς τρώνε τις ψείρες των φυτών που μπορεί να κατακαθίσουν στο δέντρο και να διαταράξουν την ανάπτυξη των καρπών. Μια γλάστρα από τερακότα κρεμασμένη ανάποδα, γεμάτη με δέσμες από άχυρο ή ξυλόμαλλο είναι το ιδανικό σπίτι για ωτοασπίδες. Οι πασχαλίτσες είναι εύκολο να καλυφθούν τοποθετώντας πολλά κλαδιά μέσα σε ένα ανοιχτό ξύλινο κουτί στο πλάι για να δημιουργήσουν πολλές μικρές κοιλότητες. Οι πασχαλίτσες προτιμούν να πέφτουν σε χειμερία νάρκη σε μεγαλύτερες ομάδες, οπότε αυτό θα ενθαρρύνει πολλούς να εγκατασταθούν σε ένα συγκεκριμένο μέρος. Τα ισόποδα έχουν τη χρησιμότητά τους ως πτωματοφάγοι στον κήπο. Σε αυτά τα ζώα αρέσουν τα μεγάλα κενά μεταξύ στοιβαγμένων τούβλων και κεραμικών πλακιδίων για να προστατεύονται από τη βροχή και να κρύβονται από τα αρπακτικά.

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ξενοδοχεία εντόμων γενικά πιστεύεται ότι είναι μια θετική δύναμη για την αποκατάσταση ή τη διατήρηση πληθυσμών άγριων επικονιαστών, ιδιαίτερα γηγενών μελισσών, πολλές από τις οποίες κινδυνεύουν λόγω διαφόρων παραγόντων όπως ο ανταγωνισμός με εισαγόμενες μέλισσες όπως η δυτική μέλισσα.[3] Τα ξενοδοχεία εντόμων θεωρείται ιδιαίτερα πολύτιμος πόρος για τα έντομα που έχει καταστραφεί το ενδιαίτημα τους. Ένα παράδειγμα είναι το Anthidium palliventre, που ήταν συνηθισμένο στους αμμόλοφους της περιοχής του Σαν Φρανσίσκο – το είδος έχει δυσκολευτεί καθώς οι αμμόλοφοι έχουν πλακόστρωθεί ως επί το πλείστον για την αστική ανάπτυξη.[4] Τέτοια έντομα συχνά αναγκάζονται να βρουν εναλλακτική στέγαση, όπως στα πάρκα της πόλης, συνήθως με λιγότερη επιτυχία. Περισσότερες από τις μισές γηγενείς άγριες μέλισσες της Βόρειας Αμερικής αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυσκολίες και ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανώς μεγαλύτερος λόγω ανεπαρκών δεδομένων για ορισμένα είδη.[5] Μερικές φορές κατασκευάζονται ξενοδοχεία μελισσών, είτε από ιδιωτική πρωτοβουλία, όπως καλοπροαίρετους ιδιοκτήτες σπιτιού και κηπουρούς, είτε από κυβερνητικά προγράμματα διατήρησης, σε προσπάθειες να λυθεί αυτό το πρόβλημα και να παρασχεθεί οικότοπος για τη σταθεροποίηση των ταλαιπωρημένων πληθυσμών γηγενών μελισσών.[6]

Μερικές πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν την πιθανότητα, ωστόσο, ότι τα ξενοδοχεία μελισσών, ειδικότερα, μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό σε ορισμένες περιπτώσεις. Σε μια μελέτη του 2020, τα αστικά ξενοδοχεία μελισσών στην πόλη της Μασσαλίας, στη Γαλλία, βρέθηκαν να κατοικούνται κυρίως από ένα εξωτικό είδος μέλισσας, το M. structuralis, η παρουσία του οποίου συσχετίζεται με χαμηλότερο αριθμό γηγενών μελισσών στην περιοχή.[7] Μια ξεχωριστή μελέτη το 2015 ανέφερε ότι τα ξενοδοχεία μελισσών μπορεί να είναι ενδιαιτήματα για εισαγόμενες μέλισσες και φυσικούς εχθρούς, όπως αρπακτικές και παρασιτικές σφήκες, αντί για ενδιαιτήματα για ιθαγενείς μέλισσες που απειλούνται με εξαφάνιση, καθώς και ότι είναι πιθανά εστιακά σημεία ασθενειών εντόμων και περαιτέρω θέτουν γηγενείς μέλισσες σε κίνδυνο.[8] Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις λεπτομέρειες των ξενοδοχείων εντόμων, όπως η διάμετρος των οπών, καθώς αυτός είναι ένας βασικός παράγοντας στον οποίο τα έντομα προσελκύονται στο ξενοδοχείο - μια διακύμανση στη διάμετρο μόλις 1 mm μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ της παροχής οικοτόπου για γηγενείς μέλισσες με πιο εξειδικευμένες ανάγκες ενδιαιτημάτων ή για τις πιο γενικές, προσαρμόσιμες εισαγόμενες μέλισσες με τις οποίες ανταγωνίζονται. Μια εναλλακτική λύση εξ ολοκλήρου θα μπορούσε να είναι πιο επωφελής για τη διατήρηση, ωστόσο, καθώς οι περισσότερες άγριες μοναχικές μέλισσες τείνουν να φωλιάζουν υπόγεια και συνήθως δεν έλκονται από τα ξενοδοχεία μελισσών.[6]

Φωτοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Johnson, Terry W. «Out My Backdoor: Do Butterfly Boxes Work?». Out My Backdoor. GA DEPARTMENT OF NATURAL RESOURCES. Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2018. 
  2. Hoskins, Rachel (12 Ιουλίου 2019). «How to make a butterfly house: a step by step guide». Woodland Trust. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2019. 
  3. Russo, Laura; de Keyzer, Charlotte W; Harmon-Threatt, Alexandra N; LeCroy, Kathryn A; MacIvor, James Scott (August 2021). «The managed-to-invasive species continuum in social and solitary bees and impacts on native bee conservation» (στα αγγλικά). Current Opinion in Insect Science 46: 43–49. doi:10.1016/j.cois.2021.01.001. PMID 33540109. https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S221457452100002X. 
  4. «Small Wonders: The Plight and Promise of California's Native Bees». California Native Plant Society (στα Αγγλικά). 25 Ιουνίου 2021. Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2022. 
  5. «Landmark Report: Hundreds of Native Bee Species Sliding Toward Extinction». www.biologicaldiversity.org. Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2022. 
  6. 6,0 6,1 Geslin, Benoit; Ropers, Lise; Zakardjian, Marie; Flacher, Floriane (2022-01-26). The misplaced management of bees. doi:10.22541/au.164319695.57033003/v1. https://www.authorea.com/users/456691/articles/554155-the-misplaced-management-of-bees?commit=ed20d7066d596fa01808f47617f97338e444aacc. 
  7. Geslin, Benoît; Gachet, Sophie; Deschamps-Cottin, Magali; Flacher, Floriane; Ignace, Benjamin; Knoploch, Corentin; Meineri, Éric; Robles, Christine και άλλοι. (May 2020). «Bee hotels host a high abundance of exotic bees in an urban context» (στα αγγλικά). Acta Oecologica 105: 103556. doi:10.1016/j.actao.2020.103556. Bibcode2020AcO...10503556G. 
  8. MacIvor, J. Scott; Packer, Laurence (2015-03-18). Nascimento, Fabio S., επιμ. «'Bee Hotels' as Tools for Native Pollinator Conservation: A Premature Verdict?» (στα αγγλικά). PLOS ONE 10 (3): e0122126. doi:10.1371/journal.pone.0122126. ISSN 1932-6203. PMID 25785609. Bibcode2015PLoSO..1022126M. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Underwood, Emily (2020) "Small Wonders: The Plight and Promise of California's Native Bees". California Native Plant Society. 2021-06-25. Retrieved 2022-05-29.
  • "Landmark Report: Hundreds of Native Bee Species Sliding Toward Extinction". www.biologicaldiversity.org. Retrieved 2022-05-29.
  • Russo, Laura; de Keyzer, Charlotte W; Harmon-Threatt, Alexandra N; LeCroy, Kathryn A; MacIvor, James Scott (2021-08-01). "The managed-to-invasive species continuum in social and solitary bees and impacts on native bee conservation". Current Opinion in Insect Science. Special Section on Pollinator decline: human and policy dimensions * Social insects. 46: 43–49. doi:10.1016/j.cois.2021.01.001. ISSN 2214-5745.
  • MacIvor, J. Scott; Packer, Laurence (2015-03-18). "'Bee Hotels' as Tools for Native Pollinator Conservation: A Premature Verdict?". PLoS One. 10 (3): e0122126. doi:10.1371/journal.pone.0122126. ISSN 1932-6203. PMC 4364699. PMID 25785609.
  • Geslin, Benoît; Gachet, Sophie; Deschamps-Cottin, Magali; Flacher, Floriane; Ignace, Benjamin; Knoploch, Corentin; Meineri, Éric; Robles, Christine; Ropars, Lise; Schurr, Lucie; Le Féon, Violette (2020-05-01). "Bee hotels host a high abundance of exotic bees in an urban context". Acta Oecologica. 105: 103556. doi:10.1016/j.actao.2020.103556. ISSN 1146-609X.
  • Geslin, Benoit; Ropars, Lise; Zakardjian, Marie; Flacher, Floriane (2022-01-26). "The misplaced management of bees". doi:10.22541/au.164319695.57033003/v1.

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]