Ξυλόμαλλο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ξυλόμαλλο ονομάζονται οι ίνες ξύλου, αλλά και τα προϊόντα που προκύπτουν από αυτές, όπως πλάκες οι οποίες αποτελούνται από ίνες ξύλου με συνδετικό υλικό. Οι πλάκες αυτές είναι ένα σχετικά ελαφρύ οικοδομικό υλικό με θερμομονωτικές και ηχομονωτικές ιδιότητες. Έχει πολύ καλές μηχανικές ιδιότητες και είναι ανθεκτικό σε περιβάλλον υψηλής υγρασίας. Κατηγοριοποιείται ως "δύσκολα αναφλέξιμο" (κατηγορία Β1-s1-do, δηλαδή δύσκολα αναφλέξιμο, χωρίς παραγωγή καπνού και χωρίς παραγωγή φλεγόμενων σταγόνων).

Οι ίνες ξύλου έχουν μέγεθος από 1 έως 4 χιλιοστά και συνδέονται μεταξύ τους με τη βοήθεια μικρής ποσότητας μίγματος τσιμέντου ή μαγνησίτη. Οι πλάκες παράγονται σε καλούπια στα οποία συμπιέζονται οι ίνες και στη συνέχεια ξηραίνονται σε ξηραντήριο και κόβονται στις άκρες για να αποκτήσουν λεία επιφάνεια.

Τα προϊόντα που παράγονται με ξυλόμαλλο μπορεί να είναι απλές συμπαγείς πλάκες, είτε πλάκες με ενδιάμεσο μονωτικό υλικό, διογκωμένη πολυστερίνη ή πετροβάμβακας.

Το ξυλόμαλλο θεωρείται οικολογικό ως υλικό, αφενός λόγω της χαμηλής ενέργειας που καταναλώνεται για την παρασκευή του και αφετέρου γιατί αποτελείται από ένα φυσικό υλικό, το ξύλο.