Ξενοδοχείο Νεγκρέσκο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ξενοδοχείο Νεγκρέσκο
Hôtel Negresco
Χάρτης
Είδοςξενοδοχείο[1]
Διεύθυνση1 rue du Commandant-Beretta
Γεωγραφικές συντεταγμένες43°41′40″N 7°15′27″E
Διοικητική υπαγωγήΝίκαια[1]
ΧώραΓαλλία[1]
Ολοκλήρωση4  Ιανουαρίου 1913
Χρήσηξενοδοχείο
ΑρχιτέκτοναςÉdouard Niermans
ΧρηματοδότηςHenri Negresco
Προστασίακατηγοριοποιημένο ιστορικό μνημείο στη Γαλλία (από 2003)[1]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα
Ξενοδοχείο Νεγκρέσκο

Το Ξενοδοχείο «Νεγκρέσκο» (Negresco Hotel) βρίσκεται στην κατάφυτη με φοινικόδεντρα παραλιακή λεωφόρο της Νίκαιας στη Γαλλία, την Promenade des Anglais (αγγλικός περίπατος), και με θαυμαστή θέα στον «Κόλπο των Αγγέλων» (Baie des Anges). Χρονολογείται από τις αρχές του 20ού αιώνα, ενώ το 1974 χαρακτηρίστηκε ως εθνικό ιστορικό μνημείο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ξενοδοχείο «Νεγκρέσκο» της Νίκαιας χτίστηκε το 1912, σύμφωνα με τη τεχνοτροπία της Μπελ Επόκ από τον Ρουμάνο Ανρί Νεγκρέσκου (Henri Negrescu, 1868 – 1920). Ο Νεγκρέσκου γεννήθηκε το 1868 στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας και ήταν γιος ενός τσιγγάνου πανδοχέα και βιολονίστα, ο οποίος είχε εγκατασταθεί από το 1893 στο Μόντε Κάρλο.

Σε ηλικία 15 ετών, ο Ανρί Νεγκρέσκου έφυγε από τη Ρουμανία και εγκαταστάθηκε αρχικά στο Παρίσι και αργότερα στο Μονακό και τη Νίκαια, όπου απέκτησε κύρος και πλούτο και έγινε διευθυντής του Καζίνο της Νίκαιας. Τότε αποφάσισε να κατασκευάσει το πολυτελές ξενοδοχείο «Νεγκρέσκο», αντάξιο της διεθνούς πελατείας του. Εν τω μεταξύ είχε αποκτήσει τη γαλλική υπηκοότητα με το όνομα Ανρί Νεγκρέσκο, που έδωσε και στο ξενοδοχείο του.

Ο Νεγκρέσκο ανέθεσε το σχεδιασμό και την κατασκευή του ξενοδοχείου στον ολλανδικής καταγωγής αρχιτέκτονα Édouard-Jean Niermans (1859 – 1928), ενώ στον Γουστάβο Άιφελ (1832 – 1923), κατασκευαστή του Πύργου του Άιφελ στο Παρίσι, ανέθεσε την κατασκευή του πελώριου ροζ θόλου, που δεσπόζει σήμερα στην παραλιακή λεωφόρο της Νίκαιας.

Ο εντυπωσιακός πολυέλαιος, που κοσμεί το λόμπι του ξενοδοχείου και αποτελείται από 16.309 κρύσταλλα Μπακαρά (Baccarat), είχε παραγγελθεί από τον Τσάρο Νικόλαο Β΄, αλλά με την έκρηξη της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία δεν μπόρεσε ποτέ να τον παραλάβει.

Με το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και δύο μόλις χρόνια μετά τα εγκαίνια του «Νεγκρέσκο», ο Ανρί Νεγκρέσκο χρεοκόπησε και το ξενοδοχείο του μετατράπηκε σε νοσοκομείο. Μετά το τέλος του πολέμου, το «Νεγκρέσκο» πουλήθηκε σε μια βελγική εταιρεία, ενώ ο Ανρί Νεγκρέσκο πέθανε λίγα χρόνια αργότερα, το 1920, στο Παρίσι σε ηλικία 52 ετών.

Το 1957, η νέα ιδιοκτήτρια του «Νεγκρέσκο» Ζαν Ωζιέ (Jeanne Augier) αποκατέστησε το ξενοδοχείο στις παλιές δόξες του και το διακόσμησε με θαυμαστά έργα τέχνης, έτσι ώστε να το μετατρέψει πραγματικά σε ζωντανό μουσείο, που μπορούσε να ικανοποιεί τις αισθητικές απαιτήσεις της κοσμικής πελατείας του.

Διάσημοι επισκέπτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα εγκαίνια του «Νεγκρέσκο» έγιναν στις 8 Ιανουαρίου 1913 και αμέσως προσήλκυσε μεγιστάνες του πλούτου και διασημότητες από όλο τον κόσμο. Στα εκατό περίπου χρόνια λειτουργίας του, πέρασαν από τα σαλόνια του οι διασημότερες προσωπικότητες, πολιτικοί και καλλιτέχνες.

Ανάμεσα σ' αυτούς συγκαταλέγονται οι κροίσοι της εποχής: οι Βάντερμπιλντ, οι Ροκφέλερ και οι Σίνγκερ, καθώς και η βασίλισσα Αμελί της Πορτογαλίας, οι Μεγάλοι Δούκες Βλαντιμίρ και Ντιμίτρι, αλλά και σύγχρονες διασημότητες, όπως ο Έλτον Τζον, η Ισπανίδα υψίφωνος Μονσεράτ Καμπαγιέ κ. ά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Οfficial web site of the Negresco Hotel (www. hotel- negresco-nice.com)
  • Εφημ. «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», Ένθετο «Ταξίδια»: “Ξενοδοχεία....Αξιοθέατα” (Κείμενο: Μαρία Αθήνη), 5 Δεκεμβρίου 2010.

Συντεταγμένες: 43°41′40″N 7°15′27″E / 43.69444°N 7.25750°E / 43.69444; 7.25750