Ξενία Σπετσών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
«Ξενία» Σπετσών
Ξενία Σπετσών
Γενικές πληροφορίες
ΑρχιτεκτονικήΜεταπολεμικός Μοντερνισμός
ΔιεύθυνσηΛιγονέρι, Σπέτσες
Γεωγραφικές συντεταγμένεςΣπέτσες, Αττική
ΤοποθεσίαΣπέτσες
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής1961
Ολοκλήρωση1962
Λειτουργία1962
ΚατάστασηΕγκαταλειμμένο, Μισθωμένο
ΧρήσηΞενοδοχειακό Συγκρότημα
ΙδιοκτήτηςMPR
Τεχνικές λεπτομέρειες
Όροφοι4 (συμπεριλαμβανομένου του υπογείου)
Χωρητικότητα60 Κλίνες
Σχεδιασμός και κατασκευή
ΑρχιτέκτοναςΦίλιππος Βώκος

To «Ξενία» Σπετσών αποτελούσε ξενοδοχειακή μονάδα του Ε.Ο.Τ στο νησί των Σπετσών η οποία είχε ως στόχο την ανάπτυξη των τουριστικών υποδομών της ευρύτερης περιοχής με σκοπό την ανταπόκριση στην αυξανόμενη τουριστική κίνηση. Το «Ξενία» Σπετσών αποτέλεσε ξενοδοχειακή μονάδα η οποία εντασσόταν στο Τουριστικό Πρόγραμμα «Ξενία» και αποτελούσε μέλος των τουριστικών υποδομών που κατασκευάστηκαν την εποχή εκείνη σε όλη την επικράτεια. Η μονάδα κατασκευάστηκε το 1962 από τον Φίλιππο Βώκο και παρέμεινε εν λειτουργία για αρκετά χρόνια έως τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Στις αρχές του 2000 μισθώθηκε σε ιδιώτη με την προοπτική να ανακαινιστεί και να επαναλειτουργήσει, ωστόσο έως σήμερα παραμένει εγκαταλελειμμένο, όντας νεότερο διατηρητέο αρχιτεκτονικό μνημείο.[1][2][3][4]

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το «Ξενία» κατασκευάστηκε σε άνοιγμα άνωθεν της παραλιακής οδού 2 χιλιόμετρα ανατολικά από το λιμάνι των Σπετσών την «Νταπιά», πλησίον της Σχολής των Σπετσών. Η πρόσβαση στην μονάδα υποστηρίζεται οδικώς από την παραλιακή οδό που περνάει παραπλεύρως της μονάδας είτε μέσω σκάφους στην προβλήτα που βρίσκεται έμπροσθεν της υποδομής.[5]

Αρχιτεκτονική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κεντρική Μονάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μονάδα απαρτίζεται από έναν ενιαίο κτηριακό όγκο 60 δωματίων ο οποίος εμπεριέχει τις αίθουσες υποδοχής και εστιατορίου καθώς και ένα εξωτερικά διαμορφωμένο χώρο με σκοπό την στέγαση πισίνας. Η ενιαία πτέρυγα της μονάδας εκτείνεται σε τρεις ορόφους με οριζόντια διάταξη, ενώ η αρχιτεκτονική του ξενοδοχείου διέπεται έως και σήμερα από την πρώιμη μορφή του ελληνικού μεταπολεμικού μοντερνισμού.[6]

Bungalows[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την δυναμική της μονάδας συμπληρώνουν δέκα γραμμικοί όγκοι Bungalows ή αλλιώς περιπτέρων δωματίων τα οποία κατασκευάστηκαν στο άνω άκρο του οικοπέδου διάσπαρτοι με πανοραμική θέα το ξενοδοχειακό συγκρότημα και την ευρύτερη περιοχή.[7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «ΔΙΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΑ ΟΡΙΑ | ΞΕΝΙΑ ΣΠΕΤΣΩΝ by Fani Davari - Issuu». issuu.com (στα Αγγλικά). 16 Φεβρουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2023. 
  2. Σούκη, Στεφανία· newmoney, Ειδήσεις για την Οικονομία | (14 Νοεμβρίου 2022). «Νεότερο μνημείο το συγκρότημα Ξενία ιδιοκτησίας των Ολλανδών της MRP στις Σπέτσες». Ειδήσεις για την Οικονομία | newmoney (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2023. 
  3. DigiServices/Twinnet 2013-2015. «EG | Παλιό Ξενία (Ξενοδοχείο) [ΑΤΤΙΚΗ, ΣΠΕΤΣΕΣ]». www.exploring-greece.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2023. 
  4. «Νεότερα μνημεία τα κελύφη των κτιρίων του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «ΞΕΝΙΑ» Σπετσών». TornosNews.GR. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2023. 
  5. «Παλιό Ξενία | Spetses Island» (στα Αγγλικά). 11 Ιουνίου 2020. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2023. 
  6. «ΔΙΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΑ ΟΡΙΑ | ΞΕΝΙΑ ΣΠΕΤΣΩΝ by Fani Davari - Issuu». issuu.com (στα Αγγλικά). 16 Φεβρουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2023. 
  7. «ΔΙΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΑ ΟΡΙΑ | ΞΕΝΙΑ ΣΠΕΤΣΩΝ by Fani Davari - Issuu». issuu.com (στα Αγγλικά). 16 Φεβρουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2023.