Νόμος της Μέγκαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Να μη συγχέεται με Adam Walsh Child Protection and Safety Act.

Ο "νόμος της Μέγκαν" είναι το όνομα ενός ομοσπονδιακού νόμου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, σύμφωνα με τον οποίο οι Αρχές είναι υποχρεωμένες να διαθέτουν στο κοινό πληροφορίες για όσους έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα. Ο νόμος αυτός θεσπίστηκε μετά την υπόθεση της δολοφονίας της Μέγκαν Κάνκα. Μέχρι τότε ήταν σε ισχύ "ο Νόμος του Τζάκομπ Ουέτερλινγκ" του 1994 περί Εγκλημάτων κατά των Παιδιών και βίαιων Σεξουαλικών Παραβάσεων, ο οποίος απλώς απαιτούσε από τους καταδικασμένους για σεξουαλικές παραβάσεις να εγγράφονται στα ειδικά μητρώα των τοπικών αρχών.[1][2]

Σε επίπεδο Πολιτείας αποφασίζεται ποιες ακριβώς πληροφορίες θα δημοσιοποιηθούν (συνήθως είναι το όνομα του δράστη, η φωτογραφία, η διεύθυνση, η ημερομηνία φυλάκισης και το αδίκημα) και με ποιο μέσο (πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, δημόσιους ιστότοπους, εφημερίδες, φυλλάδια).

Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ο "νόμος της Μέγκαν" υποχρεώνει τα άτομα που έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα κατά παιδιών να ειδοποιούν τις τοπικές αρχές για οποιαδήποτε αλλαγή διεύθυνσης ή εργασίας μετά την αποφυλάκισή τους. Η δημοσιοποίηση των στοιχείων μπορεί να επιβληθεί για καθορισμένο χρονικό διάστημα —συνήθως τουλάχιστον δέκα χρόνια— ή μόνιμα. Σε ορισμένες Πολιτείες απαιτείται η εγγραφή στα αντίστοιχα μητρώα ακόμα και για περιπτώσεις που δεν εμπλέκονται παιδιά, ενώ η μη εγγραφή μητρώα αποτελεί κακούργημα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν από την θέσπιση του νόμου της Μέγκαν και σύμφωνα με τον "Νόμο του Τζάκομπ Ουέτερλινγκ " του 1994, οι πληροφορίες του μητρώου σεξουαλικών παραβατών ήταν στην διάθεση μόνο των Αρχών, προέβλεπε όμως την δυνατότητα δημοσιοποίησης στοιχείων κατά περίπτωση για λόγους προστασίας του κοινού [3][2]. Μετά τον βιασμό και τη δολοφονία της επτάχρονης Μέγκαν Κάνκα στο Χάμιλτον του Νιού Τζέρσι από τον Τζέσσι Τιμεντέκουας, ο οποίος είχε δύο προηγούμενες καταδίκες για σεξουαλικά εγκλήματα κατά μικρών παιδιών που ζούσαν στην ίδια γειτονιά, οι γονείς της Μέγκαν, Ρίτσαρντ και Μαουρίν Κάνκα, αγωνίστηκαν προκειμένου να αλλάξει ο νόμος, ώστε να είναι υποχρεωτική η δημοσιοποίηση των στοιχείων των σεξουαλικών παραβατών, υποστηρίζοντας ότι η Μέγκαν θα ήταν ακόμα ζωντανή αν γνώριζαν την εγκληματική ιστορία του Τιμεντέκουας.

Πράγματι, 89 ημέρες μετά τη δολοφονία της Μέγκαν, η Πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ θέσπισε τον νόμο της Μέγκαν, ο οποίος απαιτούσε την εγγραφή των παιδεραστών σε μια βάση δεδομένων που παρακολουθείται από την πολιτεία. Πριν από το θάνατο της Μέγκαν, μόνο πέντε πολιτείες απαιτούσαν από τους σεξουαλικούς παραβάτες να εγγραφούν στις τοπικές αρχές σύμφωνα με τον "Νόμο του Τζάκομπ Ουέτερλινγκ".

Ο νόμος του Νιου Τζέρσεϊ αποτέλεσε πρότυπο για την ομοσπονδιακή νομοθεσία και εισήχθη στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το μέλος του Κογκρέσο Ντικ Ζίμερ [1]. Στις 17 Μαΐου 1996, ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον υπέγραψε τον ομοσπονδιακό νόμο της Μέγκαν, ως τροποποίηση του Νόμου του Τζάκομπ Ουέτερλινγκ.[1][4] 

Κατόπιν, στις 8 Φεβρουαρίου 2016, ο Πρόεδρος Ομπάμα υπέγραψε τον Διεθνή νόμο της Μέγκαν [5][6] σύμφωνα με τον οποίο όσοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα παιδεραστών, υποχρεούνται να ειδοποιούν τις αρχές 21 μέρες πριν ταξιδέψουν στο εξωτερικό[7], τα διαβατήριά τους φέρουν ένα μοναδικό αναγνωριστικό και ειδοποιούνται σχετικά οι χώρες προορισμού [8]. Ο νόμος αμφισβητήθηκε λίγο μετά τη ψήφισή του[9].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Public Law 104-145» (PDF). 104th Congress. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2015. 
  2. 2,0 2,1 Wright, Ph.D Richard G. (2014). Sex offender laws : failed policies, new directions (Second έκδοση). Springer Publishing Co Inc. σελίδες 50–65. ISBN 9780826196712. 
  3. «Violent Crime Control and Law Enforcement Act of 1994» (PDF). One Hundred Third Congress of the United States of America. 1995. σελίδες 246–247. 
  4. «Clinton Signs Tougher "Megan's Law"». All Politics. CNN. May 17, 1996. http://edition.cnn.com/ALLPOLITICS/1996/news/9605/17/clinton.sign/index.shtml. 
  5. «Statement by the Press Secretary on H.R. 515, H.R. 4188, S. 2152». whitehouse.gov. 8 Φεβρουαρίου 2016 – μέσω National Archives. 
  6. «Obama signs International Megan's Law». nj.com. February 8, 2016. http://www.nj.com/politics/index.ssf/2016/02/obama_signs_international_megans_law.html. 
  7. «S.1867 - International Megan's Law to Prevent Child Exploitation Through Advanced Notification of Traveling Sex Offenders». Congress.gov. 114th Congress (2015-2016). 27 Ιουλίου 2015. 
  8. Moody, Chris (May 20, 2014). «House prepares for rare votes on standalone bills to curb human trafficking». Yahoo! News. https://news.yahoo.com/house-prepares-for-rare-votes-on-standalone-bills-to-curb-human-trafficking-142803176.html. Ανακτήθηκε στις May 21, 2014. 
  9. «Civil Rights Group Opposes Law Identifying Sex Offenders On Passports». CBS SF Bay Area. February 9, 2016. http://sanfrancisco.cbslocal.com/2016/02/09/civil-rights-group-opposes-law-identifying-sex-offenders-on-passports/.