Ντόμπερμαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ντόμπερμαν
European Dobermann.jpg
Χαρακτηριστικά
ΚαταγωγήΓερμανία
Βάρος40-45 κιλά (αρσενικό)
32-35 κιλά (θηλυκό)
Ύψος68–72 εκ. (αρσενικό)
63–68 εκ. (θηλυκό)
ΕίδοςΣκύλος
ΤρίχωμαΚοντό, λείο
ΧρώμαΜαύρο, Λευκό, Κόκκινο, Καστανοκίτρινο, Μπλε,fawn

Tο Doberman Pinscher (εναλλακτικά και Dobermann σε πολλές χώρες) ή απλά ντόμπερμαν είναι μια ράτσα σκύλου που αναπτύχθηκε αρχικά γύρω στο 1890 από τον Karl Friedrich Louis Dobermann. Τα Dobermann Pinschers είναι μια από τις πιο ιδιαίτερες και απαιτητικές εργασιακές φυλές και η ράτσα είναι γνωστή για την ευφυία και την έμφυτη της ικανότητα να επιτεθεί και φυσικά για να προστατεύει το σπίτι και την οικογένεια της.

Σε πολλές χώρες, τα Dobermann Pinschers είναι από τις πιο αναγνωρίσιμες ράτσες, εν μέρει λόγω του ρόλου τους στην κοινωνία ως σκύλου-φύλακα, και εν μέρει λόγω των μέσων ενημέρωσης. Η προσεκτική αναπαραγωγή βελτίωσε τη διάθεση αυτής της ράτσας, και το σύγχρονο Dobermann Pinscher είναι μια ενεργητική και ζωντανή ράτσα κατάλληλη για συντροφικότητα και την οικογένεια. Πολλοί κόβουν την ουρά και τα αυτιά παρόλο που είναι παράνομο σε όλο και περισσότερες χώρες.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ντόμπερμαν είναι μια ανάμειξη φυλών που περιλαμβάνουν τον Γερμανικό Ποιμενικό, το Γερμανικό κοντότριχο Πόιντερ, τον Γερμανικό Μολοσσό, το Γκρεϊχάουντ, το Βαϊμαράνερ αλλά κυρίως το Μποσερόν, το Γερμανικό Πίντσερ και το Ροτβάιλερ. Ισχυρό στα πίσω πόδια και παρ'όλο το βάρος του, που οφείλεται στο βαθύ στήθος, το Ντόμπερμαν είναι πολύ αθλητικό σκυλί και πολλά υπερτερούν στις δοκιμασίες υπακοής και ευκινησίας.

Το ρύγχος είναι μακρύ, και έτσι δίνει τη δύναμη για ένα εξαιρετικά ισχυρό δάγκωμα. Το Ντόμπερμαν στέκεται στις μύτες των ποδιών του (όχι στα τακάκια) και δεν έχει συνήθως βαριά πόδια.Τα μπροστινά πόδια πέφτουν σε ευθεία γραμμή από το σώμα, παράλληλα μεταξύ τους ,χωρίς να στρέφουν ούτε μέσα ούτε έξω ,είτε στέκεται το σκυλί, είτε κινείται . Τα πέλματα είναι σφιχτά και αναφέρονται συνήθως ως « γατίσια». Στην ιδανική περίπτωση, έχουν ένα χαριτωμένο βάδισμα. Παραδοσιακά τα αυτιά και η ουρά κόβονται. Ωστόσο, σε ορισμένες χώρες αυτό είναι παράνομο. Κάθε καθαρόαιμο Ντόμπερμαν έχει καφέ σημάδια πάνω από τα μάτια, στα πόδια, στο ρύγχος, στο στήθος και κάτω απ'την ουρά.

Ουρά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρακτική του κοψίματος της ουράς υπάρχει εδώ και αιώνες και είναι παλαιότερη από τα ίδια τα Ντόπερμαν. Ο ιστορικός λόγος, για την πρακτική αυτή, είναι για να εξασφαλιστεί ότι η ουρά δεν μπαίνεις στη μέση στην δουλειά του σκύλου. Το κόψιμο της ουράς ωστόσο, είναι αμφιλεγόμενη πρακτική. Το κόψιμο των αυτιών (δείτε παρακάτω) και της ουράς έχουν αφαιρεθεί από το πρότυπο ράτσας των FCI και IDC, και τα σκυλιά γεννημένα μετά το 2016 δεν επιτρέπεται να συμμετάσχουν σε σόου FCI ή IDC χωρίς αρτιμελή ουρά και φυσικά αυτιά. Αυτό ακολουθείται και από την πλειονότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Κοινοπολιτεία των εθνών. Στην Αγγλία τα σκυλιά με κομμένες ουρές έχουν απαγορευτεί από σόου εδώ και αρκετά χρόνια και η πρακτική είναι πλέον παράνομη για γηγενή σκυλιά. Κτηνιατρικά πιστοποιητικά είναι απαραίτητα προκειμένου να αποφύγεις δίωξη σε εισαγώμενα ζώα. Το πρότυπο American Kennel Club για τα Ντόπερμαν περιλαμβάνει ουρά κομμένη κοντά στον δεύτερο σπόνδυλο. Η πρακτική είναι σύνηθη, μεταξύ άλλων, στην Αμερική, την Ρωσία και την Ιαπωνία, όπου και παραμένει νόμιμη.Η κομμένη ουρά ήταν το πρότυπο του ιδρυτή της ράτσας ,οπότε χωρίς κόψιμο ουράς ,αντιβαίνει στον αρχικό σχεδιασμό και οραματισμό του ιδρυτή της ράτσας.

Αυτιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Ντόπερμαν συχνά έχουν κομμένα αυτιά, η επέμβαση θεωρείτε πως γίνεται τόσο για την λειτουργικότητα στους παραδοσιακούς σκύλους φρουρούς όσο και για την αποτελεσματική ηχητική τοπικοποίηση. Σύμφωνα με το Doberman Pinscher Club της Αμερικής, τα αυτιά είναι "φυσιολογικά κομμένα και ορθώνονται". Όπως και το κόψιμο της ουράς, έτσι και των αυτιών είναι παράνομο σε πολλές χώρες, ενώ δεν έχει υπάρξει νόμιμο σε κάποιες χώρες της κοινοπολιτείας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]