Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ντουνάγιετς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ντουνάγιετς
Ο Ντουνάγιετς όπως φαίνεται από τις Τρεις Κορυφές.
ΠηγέςΥψηλά Τάτρα
ΕκβολέςΒιστούλας
ΧώραΠολωνία[1] και Σλοβακία
Μήκος274 χλμ
Μέση εκροή84,3 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
ΠαραπόταμοιΜπιάουα, Brzozowianka, Paleśnianka, Tymówka, Łososina, Przydonianka, Smolnik, Łubinka, Kamienica Nawojowska, Πόπραντ, Słomka, Jaworzynka, Obidzki Potok, Czarna Woda, Kamienica Gorczańska, Ochotnica, Γκραϊτσάρεκ, Μπιάουκα, Καμιενίτσα, Czarny Dunajec και Biały Dunajec
Χάρτης
Ο Ντουνάγιετς στην οροσειρά Πιενίνι Σροντκόβε, σχηματίζει ένα σύνορο 27 χιλιομέτρων μεταξύ της Πολωνίας και της Σλοβακίας.

Ο Ντουνάγιετς (Dunajec) είναι ποταμός που διέρχεται από τη βορειοανατολική Σλοβακία και τη νότια Πολωνία. Είναι ένας δεξιός παραπόταμος του ποταμού Βιστούλα. Αρχίζει στο Νόβι Ταργκ στη συμβολή δύο μικρών ορεινών ποταμών, του Τσάρνι Ντουνάγιετς (Czarny Dunajec-Μαύρος) και του Μπιάουι Ντουνάγιετς (Biały Dunajec-Άσπρος). Ο Ντουνάγιετς αποτελεί το σύνορο μεταξύ της Πολωνίας και της Σλοβακίας για 17 χιλιόμετρα[2] στην οροσειρά Πιενίνι Σροντκόβε (πολωνικά: Pieniny Środkowe, σλοβάκικα: Centrálne Pieniny), ανατολικά της τεχνητής λίμνης Τσόρστιν.

Ο Ντουνάγιετς έχει μήκος 249 χιλιόμετρα, συμπεριλαμβανομένου του ποταμού Τσάρνι Ντουνάγιετς,[2] το οποίο τον καθιστά τον δέκατο τρίτο μεγαλύτερο ποταμό της Πολωνίας. Έχει λεκάνη απορροής 6.796 τετραγωνικών χιλιομέτρων (4.838 στην Πολωνία και 1.958 στη Σλοβακία).[2] Στα σύνορα Σλοβακίας/Πολωνίας, διασχίζει την περιοχή Ζαμαγκούριε, με αξιοθέατα όπως η χαράδρα του ποταμού Ντουνάγιετς, ο ορεινός όγκος Τρεις Κορυφές με γκρεμό 500 μέτρων, το Τσερβένι Κλάστορ, και δύο κάστρα στο Τσόρτσιν και στη Νιεντζίτσα.

Η Χαράδρα του Ντουνάγιετς στα όρη Πιενίνι.
Ο Ντουνάγιετς στα όρη Πιενίνι.
Ντουνάγιετς, 1939

Κάτω από τα δύο ρέματα πηγών, ο Ντουνάγιετς ρέει μέσα από μία ευρεία κοιλάδα που ονομάζεται Λεκάνη Νοβοτάρσκα. Στη συνέχεια, τροφοδοτεί τα νερά του φράγματος στη Νιεντζίτσα (λίμνη Γιεζιόρο Τσορστίνσκιε) και του φράγματος στο Σρομόβτσε Βίζνε (τεχνητή λίμνη Σρομόβτσε Βίζνε). Διασχίζοντας το κεντρικό τμήμα της οροσειράς Πιενίνι, δημιουργεί μια γραφική στροφή στα σύνορα Πολωνίας/Σλοβακίας μεταξύ του Σρομόβτσε Βίζνε και της Στσαβνίτσα, όπου ρέει από το βράχο Κοτούνκα, που διαφοροποιεί την περιοχή από τα πάνω τμήματα του ποταμού. Ακολούθως, στρέφεται προς τα βόρεια προς τα Δυτικά Όρη Μπέσκιντς και τη Λεκάνη Σοντέτσκα (όπου συγχωνεύεται με τον δικό του μεγαλύτερο παραπόταμο, τον ποταμό Πόπραντ). Διασχίζει μία ανοιχτή κοιλάδα στους πρόποδες των Όρων Μπέσκιντς και κυλάει κατηφορικά κάθετα στους πρόποδες του Ρόζνουβ (με δύο ακόμη φράγματα: τη λίμνη Γιεζιόρο Ροζνόβσκιε και τη λίμνη Γιεζιόρο Τσχόβσκιε) και τέλος, οδηγεί στη Λεκάνη του Σαντόμιες και στην πεδινή κοιλάδα του Βιστούλα. Ο Ντουνάγιετς ρέει στον ποταμό Βιστούλα, κοντά στο Οπατόβιετς.

Πόλεις και κωμοπόλεις

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ντουνάγιετς ρέει μέσω ή κοντά σε αυτές τις τοποθεσίες στην Πολωνία και στη βόρεια Σλοβακία:

  1. Ανακτήθηκε στις 19  Νοεμβρίου 2018.
  2. 2,0 2,1 2,2 Statistical Yearbook of the Republic of Poland 2017, Statistics Poland, p. 85-86

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Dunajec στο Wikimedia Commons