Στάρι Σοντς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 49°33′45″N 20°38′11″E / 49.56250°N 20.63639°E / 49.56250; 20.63639

Στάρι Σοντς

Έμβλημα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Στάρι Σοντς
49°33′45″N 20°38′11″E
ΧώραΠολωνία
Διοικητική υπαγωγήGmina Stary Sącz
Ίδρυση1257
Έκταση15 km²[1]
Υψόμετρο320 μέτρα
Πληθυσμός8.746 (31  Μαρτίου 2021)[2]
Ταχ. κωδ.33-340
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Στάρι Σοντς (πολωνικά: Stary Sącz, προφέρεται: [ˈstarɨ ˈsɔnt͡ʂ]) είναι μικρή ιστορική πόλη στο Βοεβοδάτο Ελάσσονος Πολωνίας της νότιας Πολωνίας. Είναι η έδρα του Γκμνίνα Στάρι Σοντς (δήμος) και μια από τις παλαιότερες πόλεις της χώρας, η οποία ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Στάρι Σοντς βρίσκεται στο κάτω μέρος της κοιλάδας που ονομάζεται Κοτλίνα Σοντέτσκα (Kotlina Sądecka), ανάμεσα σε δύο ποτάμια - το Ντουνάγιετς και τον Πόπραντ, σε υψόμετρο 320 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία της πόλης χρονολογείται από τον πρώιμο Μεσαίωνα, όταν η Δούκισσα Κίνγκα (Κίνγκα της Πολωνίας), η κόρη του Βασιλιά Μπέλα Δ΄ της Ουγγαρίας και η σύζυγος του Δούκα Μπολέσλαφ Ε΄ του Αγνού, έλαβε τη γη που ονομαζόταν Σοντς (Sącz), μαζί με τα γύρω χωριά, από τον σύζυγό της το έτος 1257, η οποία εικάζεται πως είναι η ημερομηνία ίδρυσης της πόλης.[3] Πράγματι, η Δούκισσα πρέπει να είχε αγαπήσει πάρα πολύ τα βουνά, αφού ίδρυσε εκεί μια Μονή των φτωχών κληρικών το 1280 και έγινε η δούκισσα της. Σχεδόν ταυτόχρονα, στην απέναντι πλαγιά του λόφου Σοντς, η έδρα ενός Φραγκισκανικού τάγματος ιδρύθηκε επίσης από τη Δούκισσα Κίνγκα. Το έτος 1358, η πόλη έλαβε προνόμιο του νόμου του Μαγδεμβούργου, όπως επιβεβαιώθηκε από τον Βασιλιά Καζίμιρ Γ΄ το Μέγα. Η εξαιρετικά πλεονεκτική τοποθεσία, σε μια πολυσύχναστη εμπορική οδό προς την Ουγγαρία, ενίσχυσε την ταχεία ανάπτυξη της πόλης. Ωστόσο, η πόλη συχνά υπέστη ζημιές από καταστροφές, εκ των οποίων οι πυρκαγιές ήταν οι πιο επιβλαβείς. Η πόλη επίσης δεν κατάφερε να γλυτώσει από πλημμύρες, πληγές και πολέμους. Κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης πυρκαγιάς, το 1795, σχεδόν όλη η πόλη κάηκε.

Τουρισμός, αναψυχή και αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στους επισκέπτες του Στάρι Σοντς δεν παρέχεται μόνο η πλούσια ιστορία της πόλης, η μοναδική μεσαιωνική αρχιτεκτονική και πολλά μνημεία εκκλησιαστικών κτηρίων. Στη διχάλα των ποταμών Ντουνάγιετς και Πόπραντ υπάρχει ένας χώρος αναψυχής με λίγες λιμνούλες (η συνολική τους επιφάνεια είναι 14 εκτάρια). Αυτές οι λιμνούλες περιέχουν πολλά ψάρια. Υπάρχουν κυπρίνοι και πέστροφες μεταξύ αυτών. Υπάρχουν ακόμη και ιριδίζουσες πέστροφες σε ένα ειδικό ψάρεμα. Αυτά τα ψάρια προσελκύουν πολλούς ψαράδες. Η Μιέισκα Γκούρα (Miejska Góra, «Βουνό της Πόλης») ενθαρρύνει την πεζοπορία και την ποδηλασία σε ένα όμορφο περιβάλλον άγριας φύσης. Το Στάρι Σοντς, που βρίσκεται κοντά στο Πάρκο Τοπίου Πόπραντ είναι επίσης η έδρα της Υπηρεσίας Πάρκου. Ένα από τα μεγαλύτερα τοπικά πάρκα της Πολωνίας εκτείνεται σε όλη την έκταση των βουνών Ραντζιεγιόβα (Radziejowa) και Γιαβοζίνα (Jaworzyna) στην περιοχή της οροσειράς Μπέσκιντ Σοντέτσκι. Υπάρχουν πολλά μονοπάτια που περιμένουν έντονους πεζοπόρους. Μερικά από αυτά ξεκινούν από το Στάρι Σοντς.

Το Στάρι Σοντς είναι ένα μέρος για πολλές αθλητικές εκδηλώσεις. Μερικές από τις πιο δημοφιλής είναι:

  • Πολωνικό Πρωτάθλημα πετοσφαίρισης των Δασικών Σχολών, με συμμετέχοντες από τη Δανία και τη Σλοβακία.
  • Ο Διαγωνισμός Νεολαίας Ποδηλασίας Open Mountain.
  • Το Διεθνές Ράλλυ Μοτοσικλετών.
  • Ο Αγώνας Δρόμου του Κυπέλλου του Δημάρχου.
  • Το Πανπολωνικό Οικολογικό Ράλι.
  • Ο αγώνας της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς από το Στάρι Σοντς στο Νόβι Σοντς.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]