Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ντμίτρι Κλεπίνιν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ντμίτρι Κλεπίνιν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση14  Απριλίου 1904[1][2]
Πιατιγκόρσκ
Θάνατος9  Φεβρουαρίου 1944[1] ή 11  Φεβρουαρίου 1944[2]
Στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ
Χώρα πολιτογράφησηςΡωσική Αυτοκρατορία
ΘρησκείαΟρθόδοξη Εκκλησία[2]
Eορτασμός αγίου20 Ιουλίου
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΡωσικά[3]
ΣπουδέςSt. Sergius Institute
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααγωνιστής της Γαλλικής αντίστασης
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΔίκαιοι των Εθνών (16  Ιουλίου 1985)[2]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ντμίτρι Αντρέεβιτς Κλεπίνιν (Дмитрий Андреевич Клепинин, Πιατιγκόρσκ, 14 Απριλίου 1904 - Στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ, 9 Φεβρουαρίου 1944) ήταν ένας Ρώσος Ορθόδοξος ιερέας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος έχει ανακηρυχθεί ως άγιος.

Βιογραφικά στοιχεία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1904 στη Ρωσία. Ήταν γιος του αρχιτέκτονα Αντρέι Νικολάεβιτς Κλεπίνιν. Η οικογένειά του αναγκάστηκε να φύγει μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, και τελικά εγκαταστάθηκαν στο Παρίσι. Εκεί σπούδασε Θεολογία στο Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου στο Παρίσι, έγινε ιερέας το 1930 και ανέλαβε τη διακονία του σε μια εκκλησία που εξυπηρετούσε την κοινότητα των Ρώσων προσφύγων. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στη Γαλλία, ο Ντμίτρι συμμετείχε ενεργά στην προστασία και διάσωση Εβραίων από τους Ναζί. Χρησιμοποιώντας την εκκλησία και άλλες δομές, βοήθησε στην έκδοση πλαστών πιστοποιητικών βάπτισης, δίνοντας σε πολλούς Εβραίους την ευκαιρία να γλιτώσουν από την σύλληψη.

Συνελήφθη από τους Ναζί το 1943 και στάλθηκε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου υπέφερε φρικτά βασανιστήρια και τελικά πέθανε από τις κακουχίες στις 9 Φεβρουαρίου 1944.

Αγιοκατάταξη και μνήμη

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αναγνώρισε τον πατέρα Ντμίτρι ως Άγιο το 2004, μαζί με άλλους μάρτυρες της ίδιας περιόδου, όπως η μητέρα Μαρία Σκόμπτσοβα. Η μνήμη του τιμάται στις 20 Ιουλίου.

Του απονεμήθηκε ο τίτλος «Δίκαιος των Εθνών» από το Κράτος του Ισραήλ. Το όνομά του είναι γεγραμμένο στο μνημείο Γιαντ Βασσέμ στην Ιερουσαλήμ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Αρζακόφσκι-Κλεπίνιν, Έλεν (2010). Η ζωή θα είναι αγάπη και η αγάπη θα είναι ζωή. Ακρίτας. ISBN 9789603284055.