Ντιτμίρ Μπουσάτι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ντιτμίρ Μπουσάτι
Ditmir Bushati 2014 (cropped).jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση24  Μάρτιος 1977
Σκόδρα
Χώρα πολιτογράφησηςΑλβανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Λέιντεν
Πανεπιστήμιο των Τιράνων[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
διπλωμάτης
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΣοσιαλιστικό Κόμμα Αλβανίας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος του κοινοβουλίου της Αλβανίας (Νομός Σκόδρας)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

O Ντιτμίρ Μπουσάτι (αλβανικά: Ditmir Bushati‎) είναι Αλβανός πολιτικός, υπουργός Εξωτερικών από το 2013. Προηγουμένως ήταν επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βιογραφία και σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπουσάτι, γεννήθηκε στη Σκόδρα, στις 24 Μαρτίου 1977. Είναι παντρεμένος με την Αίντα Μπουσάτι (Γκούγκου). Έχουν δύο παιδιά, την Ήρα και τον Μάρτιν.

Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου των Τιράνων το 1999, αριστεύοντας με χρυσό μετάλλιο. Ολοκλήρωσε τις σπουδές στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα, Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο (LL.M.) από το Πανεπιστήμιο του Λέιντεν στην Ολλανδία (2001). Κατά τη διάρκεια του πανεπιστημίου βίου υπήρξε δικαιούχος διαφόρων προγραμμάτων υποτροφιας για σπουδές και έρευνες, όπως το TEMPUS, NUFFIC, Victor Folsom, Κόκκαλης, TMC Asser. Έχει διατελέσει ερευνητής στο Διεθνές Δημόσιο Δίκαιο στο TMC Asser Institute, Χάγη, Ολλανδία (2003) και ερευνητής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο ΕΚΠΑ (2000). Έχει ολοκληρώσει σειρά από ειδικεύσεις για θέματα διεθνούς φύσεως, σε διάφορα αξιότιμα ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ;,στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου στο Ντάλας, ΗΠΑ, και στην Πανεπιστημιακή Ακαδημία Abo, Φινλανδία.

Πριν από τη συμμετοχή του στην πολιτική, o Ντιτμίρ Μπουσάτι ήταν ενεργό μέλος της κοινωνίας των πολιτών. Έχει τελέσει επικεφαλής του οργανισμού Ευρωπαϊκή Κίνηση στην Αλβανία.

Ο Μπουσάτι είναι μέλος του ECFR (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων). Έχει υπηρετήσει επίσης ως αναλυτής για το Freedom House (2007- 2008), για την έκθεση "Έθνη σε Μετάβαση" (Nations in Transit); εθνικός ανταποκριτής για την Ευρωπαϊκή Κοινωνία του Διεθνούς Δικαίου (ESIL); εθνικός συντονιστής για το Ίδρυμα Ανοικτή Κοινωνία (OSF) για την παρακολούθηση της προόδου της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Αλβανίας (2006-2008). Έχει διατελέσει σύμβουλος σε διάφορα προγράμματα της ΕΕ, Παγκόσμιας Τράπεζας, USAID, GIZ, OSI, του Ιδρύματος Friedrich Ebert, ΔΟΜ, SNV. Οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης και λοιποί ρόλοι O Ντιτμίρ Μπουσάτι έχει επίσης ασκήσει τα καθήκοντα του ως Διευθυντής της Νομικής Προσέγγισης στο Υπουργείο της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, ενώ ήταν ταυτοχρόνως μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης (ΣΣΣ); σύμβουλος του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού για Ευρωπαϊκά Θέματα; νομικός σύμβουλος στο Συνταγματικό Δικαστήριο, στο Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αλβανίας; στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, στη Χάγη, Ολλανδία.

Πολιτική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξελέγη βουλευτής στην περιφέρεια των Τιράνων το 2009 και επανεξελέγη στην ίδια περιφέρεια στις εκλογές που διενεργήθηκαν στις 23 Ιουνίου, 2013. O Μπουσάτι έχει διατελέσει Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης (2011-2013) και μέλος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Αλβανίας (2009-2013). Από το 2011, εξελέγη μέλος της Ηγεσίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας.

O Ντιτμίρ Μπουσάτι, ανέλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών στις 15 Σεπτεμβρίου 2013. Κατά τη θητεία του υπέγραψε 29 συμφωνίες, υποδέχτηκε στην Αλβανία και επισκέφθηκε τους ομολόγους του σε λοιπές χώρες και άλλους αρχηγούς κρατών, σε 108 διμερείς συναντήσεις. Επιπλέον, ολοκλήρωσε 15 συναντήσεις με την Αλβανική διασπορά ανά τον κόσμο, και δεν παρελήφθησαν η συμμετοχή σε πολυμερή φόρουμ με διάφορα θέματα, σημαντικής σημασίας για τη χώρα. Σημαντικό κατά τη διάρκεια των δύο ετών ενεργού δράσης, ήταν η εισαγωγή τριμερών συναντήσεων, όπως αυτή μεταξύ Αλβανίας - Ιταλίας και Σερβίας, καθώς και η εκπλήρωση των Στρατηγικών Εταιρικών σχέσεων με την Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς και η υπογραφή της συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής σχέσης μεταξύ της Αλβανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών #ALB-USA.

Aκαδημαϊκός βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

O Ντιτμίρ Μπουσάτι είναι λέκτορας Ευρωπαϊκού Δικαίου και της Διαδικασίας Διεύρυνσης της ΕΕ, σε διάφορα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα στην Αλβανία και το Κόσoβo.

Έχει δημοσιεύσει επιστημονικές εργασίες και άρθρα σε τομείς που σχετίζονται με τη διαδικασία της διεύρυνσης της ΕΕ, το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και το  Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Επίσης, είναι γνώστης της αγγλικής, της ιταλικής και της γαλλικής γλώσσας.

Δημοσιευμένα άρθρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 10  Ιουλίου 2019.