Νταρσάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα Νταρσάνα (Darśana) είναι σχολές φιλοσοφίας που βασίζονται στις Βέδες. Ο όρος αναφέρεται κυρίως σε έξι σχολές της Ινδουιστικής φιλοσοφίας σχετικά με την πνευματικότητα και αποτελεί τα διανοητικά τμήματα των Ινδουιστικών κειμένων[1]. Παραδοσιακά, ορίζεται ως κάτι που οραματίζεται την αληθινή φύση του κόσμου (samsara), την αιτία της δέσμευσης και την πορεία προς την απελευθέρωση του Πραγματικού Εαυτού (Nishreyasa[2]).

Τα περισσότερα Νταρσάνα υποστηρίζουν ότι ο Atman (Εαυτός) αποτελείται από τo μυαλό, τη διάνοια και τη φύση. Ο Atman θεωρείται ότι θα είναι παντοτινά ελεύθερος και ο απόλυτος στόχος είναι όλοι να οδηγηθούν και να συνειδητοποιήσουν την πραγματική απελευθέρωση. Αν και πολλά Darśanas διαφέρουν ως προς τις τεχνικές που χρησιμοποιούν, αρκετά από αυτά έχουν αναπτυχθεί με βάση την πνευματική φιλοσοφία, τις περίπλοκες μεθόδους και πρακτικές, καθώς και τις τεχνικές απελευθέρωσης του ατόμου.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Νταρσάνα ή darshana (Σανσκριτικά: दर्शन) προέρχεται από τη λέξη drish, που σημαίνει όραση, όψη και εμφάνιση. Θεωρείται ως μία προοπτική, μία οπτική γωνία ή ένας τρόπο να βλέπεις αιώνιες και φιλοσοφικές αλήθειες. Αναφέρεται στην διαδικασία ανάλυσης, στην οποία εμπλέκεται ένα βαθύτερο επίπεδο όρασης. Από ορισμένους μεταφράζεται και ως ιεροφάνεια, εννοώντας είτε ένα όραμα του θεού είτε μία παρουσία ενός πολύ σεβαστού ατόμου. Είναι αρκετά δύσκολο να προσδιοριστεί με μία συγκεκριμένη εννοιολογική σημασία η λέξη “Darśana”. Το σίγουρο πάντως είναι ότι στοχεύει σε μία συνεχόμενη αλληλεπίδραση μεταξύ λατρευτή και γκουρού για να επιτευχθεί το επιδιωκώμενο αποτέλεσμα. Με αυτόν τον τρόπο, ο άνθρωπος θα μπορέσει να φτάσει στην βελτίωση του επιπέδου της συνείδησης και της πνευματικότητας[3].  

Τα Νταρσάνα στον Ινδουισμό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Νταρσάνα αποτελούν ένα σημαντικό κλάδο της Ινδουιστικής φιλοσοφίας. Η λέξη “Darśana” αναφέρεται στα έξι συστήματα σκέψης τα οποία περιλαμβάνονται στην κλασική Ινδουιστική φιλοσοφία και είναι τα μέσα επίδειξης της Αλήθειας. Καθένα από αυτά έχει το Sutrakara, δηλαδή το μεγάλο σοφό που συστηματοποίησε τα δόγματα του κάθε συστήματος σκέψης και τα έβαλε σε σύντομους αφορισμούς ή αλλιώς Sutras. Πιο αναλυτικά, το Darśana αποτελείται από το Nyaya που σημαίνει κανόνας, νόμος, δικαιοσύνη ή σωστή κρίση και ενασχόληση με το «λογικό ρεαλισμό», το Vaisheshika που σχετίζεται με ιδιαιτερότητες των αντικειμένων ή των ουσιών που βρίσκονται στην ύπαρξη, ενώ παράλληλα βασίζεται σε ορθολογικές αναλύσεις και ορθολογικές μεθόδους, το Samkhya που είναι ο αριθμός των πραγματικοτήτων tattvas που υπάρχουν στην ύπαρξη, το Yoga που θεωρείται ένα σύστημα πεποιθήσεων ή φιλοσοφίας, το Mimamsa που αναφέρεται στην κριτική σκέψη, τη λογική έρευνα ή τη σοβαρή ενδοσκόπηση και το Vedanta που είναι το τέλος των Βεδών. Το καθένα από αυτά κρύβει μεγάλη ιστορία, έχει πολλούς πιστούς ακόλουθους και αναφέρεται με διαφορετικό τρόπο στη φύση ύπαρξης του θεού, της φύσης, της αλήθειας, της δημιουργίας, της αιτίας και του αποτελέσματος. Σε συνέχεια της παράδοσης, οι άνθρωποι ακόμη και σήμερα περιμένουν με ανυπομονησία τις ώρες για το Darśana των πνευματικών Γκουρού και άλλων εξεχουσών προσωπικοτήτων.

Σύμφωνα με την Ινδουιστική παράδοση, οι οπαδοί επισκέπτονται θρησκευτικούς χώρους και ναούς. Θεωρείται ως μία μορφή τελετουργικής λατρείας, η οποία οδηγεί σε μία συνεχόμενη πράξη αναζήτησης που θα φέρει την πνευματική ικανοποίηση. To Darśana μπορεί να συμβεί οπουδήποτε, όπως γαι παράδειγμα στο σπίτι, μπροστά από ενα βωμό, έχοντας μία εικόνα κάποιας θεότητας, σε ένα χώρο λατρείας ή και σε ένα οπτικοποιημένο περιβάλλον κατά τη διάρκεια του διαλογισμού. Στόχος και των έξι Darśana είναι η αποφυγή αρνητικών καταστάσεων και η απελευθέρωση του ανθρώπου από τον πόνο και τα βάσανα, ώστε να μπορέσει ο ίδιος να φτάσει στην απόλυτη ελευθερία, την τελειότητα και την αιώνια ευδαιμονία. Τελικά, όλα αυτά θα προέλθουν από την ένωση της ατομικής ψυχής με την ανώτατη ψυχή[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Das, Subhamoy (25 Ιουνίου 2019). «The Darshanas: An Introduction to Hindu Philosophy». Learn Religions. 
  2. «Nishreyasa, Niśreyasa: 1 definition». Wisdom Library. 
  3. «Darshan». Yogapedia. 
  4. Whicher, Ian (1998). The Integrity of the Yoga Darsana: A Reconsideration of Classical Yoga. New York: State University of New York Press. σελ. 56. ISBN 9781438423968.