Ντανιέλα Αμαβία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ντανιέλα Αμαβία
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση4  Μαρτίου 1966[1][2]
Αθήνα[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Γερμανικά
Γαλλικά
Αγγλικά
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Γκαίτε της Φραγκφούρτης
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός
μοντέλο
ηθοποιός ταινιών
σκηνοθέτρια ταινιών κινηματογράφου
Οικογένεια
ΣύζυγοςBernd F. Lunkewitz (έως 2004)

Η Ντανιέλα Αμαβία (4 Μαρτίου 1966), γνωστή και ως Daniela Elle και Daniela Lunkewitz, είναι ηθοποιός και μοντέλο, με εμφανίσεις σε αρκετές ταινίες και διεθνή σόου μόδας.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Ελλάδα, μεγάλωσε στη Γερμανία και πήγε σχολείο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Αμαβία μιλάει άπταιστα ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά και γαλλικά. Στα νιάτα της ήταν χορεύτρια αλλά η δασκάλα της θεωρούσε ότι ήταν πολύ ψηλή για μπαλέτο και της πρότεινε να δοκιμάσει την υποκριτική. Ξεκίνησε μαθήματα υποκριτικής στο State Theatre Corps de Ballet. Σπούδασε δραματική τέχνη και λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε και υποκριτική στο Λονδίνο όπου σύντομα έλαβε μικρούς ρόλους. Κατά τις σπουδές της, ασχολήθηκε με το μόντελινγκ κάνοντας πασαρέλα στο Παρίσι για τους Chanel και Dior, εκπρόσωπος της Chloé και εξώφυλλα για τα περιοδικά Vogue, Elle και Femme.

Το 2001, η Αμαβία κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στο Διεθνές Φεστιβάλ Ανεξάρτητων Ταινιών στη Νέα Υόρκη για την ταινια The Woman Every Man Wants (aka Perfect Lover), καθώς και το Deutscher Filmpreis, το γερμανικό αντίστοιχο βραβείο Όσκαρ. Παράλληλα με την υποκριτική και το μόντελινγκ, η Αμαβία έχει επίσης γράψει, σκηνοθετήσει και κάνει την παραγωγή αρκετών ταινιών μικρού μήκους.

Το 2003, η Αμαβία εμφανίστηκε στην τηλεοπτική μίνι σειρά Frank Herbert's Children of Dune. Η Laura Fries του περιοδικού Variety αποκάλεσε την ερμηνεία της "επιφανειακή".

Το 2013, η Αμαβία έγραψε και σκηνοθέτησε τη δραματική ταινία A Beautiful Now, που ασχολείται με μια παθιασμένη χορεύτρια που σκέφτεται να κάνει μια ακραία ενέργεια όταν φτάνει σε αδιέξοδο στη ζωή της.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. 1061787788. Ανακτήθηκε στις 14  Αυγούστου 2015.
  2. 2,0 2,1 filmportal.de. 6f1b83b145c3410d9e0c0e7f40b6f531. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]