Ντακαΐγια Κούττι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ντακαΐγια Κούττι
Παλαιά Ντακαΐγια
ΠεριοχήΠαλαιά Ντάκα, Μπανγκλαντές
Glottologκανένας[1]

Η Ντακαΐγια Κούττι (βεγγαλικά: ঢাকাইয়া কুট্টি) ή Παλαιά Ντακαΐγια (βεγγαλικά: পুরাণ ঢাকাইয়া) είναι μια μοναδική γλώσσα του Μπαγκλαντές. Ομιλείται από τους ανθρώπους της Παλαιάς Ντάκα. Η γλώσσα αυτή αναπτύχθηκε με βάση τα Βεγγαλικά και τα Ούρντου.[2] Αυτή η γλώσσα είναι πλήρως κατανοητή με τα βεγγαλικά, αλλά έχει κάποιο μοναδικό και διαφορετικό λεξιλόγιο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ντακαΐγια Κούττι είναι μια ενδιαφέρουσα γλώσσα στο Μπαγκλαντές. Αυτή η γλώσσα είναι βασισμένη στα βεγγαλικά Κρεολική γλώσσα με μεγάλη ποσότητα λεξιλογίου των περσικών, των αραβικών και των Χίντι-Ουρντού. Ο θρύλος λέει ότι οι Παλαιοί Ντακαΐγια ήρθαν από την Δυτική και Βόρεια Ινδία για την εργασία κατά τη διάρκεια της εποχής της Μογγολικής αυτοκρατορίας της Ινδίας. Η Βεγγάλη ήταν διάσημη για την καλλιέργεια ρυζιού. Το ρύζι πρέπει να καθαριστεί για φαγητό ή άλλα έργα. Αυτό το καθάρισμα ονομάζεται "কুটা" (κούτα) στα βεγγαλικά. Το όνομα Κούτι προέρχεται από το "Κούτα".[3]

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η γλώσσα έχει μερικά δασυνόμενους ήχους. Οι ήχοι [gʱ], [tʃʰ], [dʱ], [bʱ] δεν είναι διαθέσιμοι σε αυτή τη γλώσσα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Hammarström, Harald· Forkel, Robert· Haspelmath, Martin· Bank, Sebastian, επιμ. (2016). «Ντακαΐγια Κούττι». Glottolog 2.7. Jena: Max Planck Institute for the Science of Human History. 
  2. «ঢাকাইয়া কুট্টি ভাষা - দৈনিক ইত্তেফাক ঈদ সংখ্যা - The Daily Ittefaq». Ittefaq.com.bd. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2017. 
  3. ঢাকাইয়া কুট্টি ভাষার অভিধান-মোশাররফ হোসেন ভূঞা-প্রকাশনা: ঐতিহ্য-রুমী মার্কেট ৬৮-৬৯ প্যারীদাস রোড-বাংলাবাজার ঢাকা ১১০০