Ντέσμοντ Ντέιβις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ντέσμοντ Ντέιβις
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση24  Μαΐου 1926[1]
Λονδίνο[2]
Θάνατος3  Ιουλίου 2021[3]
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασκηνοθέτης κινηματογράφου
σκηνοθέτης τηλεόρασης
σεναριογράφος[4]
σκηνοθέτης[5]
παραγωγός[5]

Ο Ντέσμοντ Ντέιβις (Desmond Davis, γενν. 24 Μαΐου 1926 -3  Ιουλίου 2021 ) είναι Βρετανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Η γνωστότερη ταινία του είναι η αρχική Σύγκρουση των Τιτάνων (1981).

Απαρχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ντέσμοντ Ντέιβις γεννήθηκε στο Λονδίνο. Μετά από μακρά μαθητεία ως «παιδί της κλακέτας» κατά τη δεκαετία του 1940 με την Κινηματογράφική Μονάδα του βρετανικού στρατού, ανελίχθηκε σε βοηθό εικονολήπτη και μετά σε εικονολήπτη (κάμεραμαν), αρχικώς σε χαμηλού προϋπολογισμού βρετανικές ταινίες της δεκαετίας του 1950. Τη δεκαετία του 1960 ήταν πλέον εικονολήπτης σε διεθνώς γνωστές ταινίες, όπως τις Ο Επαναστάτης (The Loneliness of the Long Distance Runner, 1962), Φρόιντ: Απόκρυφα πάθη (σκηνοθεσία του Τζον Χιούστον) και Τομ Τζόουνς («Όσκαρ» καλυτερης ταινίας).

Σκηνοθετική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ντέιβις σκηνοθέτησε την πρώτη ταινία του το 1964: ήταν το δράμα Girl with Green Eyes, που κέρδισε το βραβείο καλύτερου σκηνοθέτη του αμερικανικού National Board of Review. Ο Ντέιβις ξανασκηνοθέτησε τις δύο πρωταγωνίστριες της ταινίας αυτής, τη Ρίτα Τάσινχαμ και τη Λιν Ρεντγκρέιβ, στην κωμωδία Smashing Time (1967).

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαν Σεμπαστιάν του 1966, ο Ντέιβις κέρδισε το βραβείο «Χρυσό Κοχύλι» καλύτερης ταινίας για το έργο I Was Happy Here με πρωταγωνίστρια τη Σάρα Μάιλς.

Κατά τη δεκαετία του 1970 ο σκηνοθέτης εγκατέλειψε επί μακρόν τη μεγάλη οθόνη, στρέφοντας τη δημιουργικότητά του στην τηλεόραση: Γύρισε επεισόδια της παιδικής σειράς Follyfoot και της κατασκοπευτικής σειράς The New Avengers, καθώς και μία προσαρμογή του έργου του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Με το ίδιο μέτρο στη σειρά BBC Television Shakespeare.

Στην ταινία Η σύγκρουση των Τιτάνων του 1981 ο Ντέσμοντ Ντέιβις σκηνοθέτησε τους Μπέρτζες Μέρεντιθ, Μάγκι Σμιθ και σερ Λόρενς Ολίβιε σε μια χαλαρή απόδοση του μύθου του Περσέως της ελληνικής μυθολογίας.

Το επόμενο βήμα του σκηνοθέτη ήταν η μεταφορά του βιβλίου της Αγκάθα Κρίστι Ordeal by Innocence, με τους Ντόναλντ Σάδερλαντ και Φέι Ντάναγουεϊ. Σκηνοθέτησε επίσης για την τηλεόραση το 1983 Το σημάδι των τεσσάρων του Άρθουρ Κόναν Ντόυλ με τον Ίαν Ρίτσαρντσον στον ρόλο του Σέρλοκ Χολμς. Συνέχισε στην τηλεόραση με μια προσαρμογή της Κυρίας με τις καμέλιες με πρωταγωνιστές την Γκρέτα Σκάκι και τον Κόλιν Φερθ (1984).


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]