Ντάβοριν Σάβνικ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Davorin Savnik
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση7 Σεπτεμβρίου 1929
Κραν
Θάνατος14 Απριλίου 2014(84 ετών)
Κραν
Χώρα πολιτογράφησηςΣλοβενία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΣλοβενικά[1][2]
Πληροφορίες ασχολίας
Αξιοσημείωτο έργοΤηλέφωνο ΕΤΑ 80
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςPrešeren Fund Awards

Ο Ντάβοριν Σάβνικ (7 Σεπτεμβρίου 1929 – 14 Απριλίου 2014)ήταν Αρχιτέκτονας και Μηχανικός Σχεδίασης Προϊόντων από τη Σλοβενία.

Το έργο του Σάβνικ περιλαμβάνει το σχεδιασμό οπτικοακουστικών και τηλεπικοινωνιακών συσκευών, ηλεκτροτεχνικού και ηλεκτρο-ιατρικού εξοπλισμού, εργαλείων χειρός, οικιακών συσκευών και εξοπλισμού υπολογιστών.Οι περισσότερες από τις συσκευές που σχεδίασε έχουν κατασκευαστεί με επιτυχία από σλοβενικές, γιουγκοσλαβικές και παγκόσμιες βιομηχανίες.Επίσης, δίδαξε σε πανεπιστήμια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Βιογραφικά Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συσκευές ΕΤΑ 80

Γεννήθηκε στο Κραν το 1929. Σπούδασε Πολιτική Μηχανική στη Σχολή Αρχιτεκτονικής και Γεωδαισία στην Ακαδημία Μουσικής στη Λιουμπλιάνα. Αφού σπούδασε στη Λιουμπλιάνα, εγγράφηκε στην Ανώτατη Σχολή Βιομηχανικού Σχεδιασμού στο Ζλίν στη Τσεχία. Έχει αναπτύξει περαιτέρω τις σπουδές του και στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και τις ΗΠΑ.Αρχικά ασχολήθηκε με τη μουσική και αργότερα έγινε σχεδιαστής προϊόντων στο εργοστάσιο Ίσκρα στο Κραν, όπου εργάστηκε για πολλά χρόνια.Αφού έφυγε από το εργοστάσιο Ίσκρα το 1973, ξεκίνησε την ανεξάρτητη καριέρα του.

Τηλέφωνο ΕΤΑ 80[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πιο αναγνωρίσιμες συσκευές στη συλλογή έργων του ήταν οι τηλεφωνικές συσκευές.Το πιο διάσημο έργο του είναι το τηλέφωνο ETA 80 του 1978, το οποίο είχε γίνει απαραίτητο κομμάτι των σλοβενικών σπιτιών και γραφείων.Τα τηλέφωνα παρήχθησαν από το εργοστάσιο Ίσκρα στο Κραν. Πάνω από 5 εκατομμύρια συσκευές ΕΤΑ έχουν κατασκευαστεί στο Κραν Είχε επίσης μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό, όπου εξακολουθεί να έχει μεγάλη απήχηση.Έχει λάβει πολλές διακρίσεις για την αισθητική του, συμπεριλαμβανομένου ενός βραβείου Καλής Σχεδίασης.Έχει υιοθετηθεί ως μέρος της μόνιμης έκθεσης εξαιρετικά σχεδιασμένων σύγχρονων προϊόντων στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Μόναχο, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) στη Νέα Υόρκη και στο Μουσείο Αρχιτεκτονικής της Λουμπλιάνα στη Λιουμπλιάνα.Η ιδέα του Σάβνικ αντιγράφτηκε από πολλούς κατασκευαστές σε όλο τον κόσμο, με συνολική παραγωγή περίπου 300 εκατομμύρια κομμάτια.Άρθρα και φωτογραφίες που απεικονίζουν το τηλέφωνο έχουν δημοσιευτεί από ιαπωνικά, αμερικανικά, βρετανικά, ρωσικά, τσέχικα και κροατικά επαγγελματικά περιοδικά και εφημερίδες.

Βραβεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1966 βραβεύτηκε με το βραβείο Πρεσερέν, βραβείο το οποίο απονέμεται την παραμονή της Ημέρας Πρεσέρεν - Γιορτή του Πολιτισμού της Σλοβενίας. Το 1979 έλαβε το βραβείο Βιο από το Κέντρο Σχεδιασμού της Στουτγκάρδης. Έλαβε επίσης το σημαντικότερο βραβείο του ιαπωνικού Υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας, καθώς και το χρυσό μετάλλιο της εμπορικής έκθεσης στο Μπρνο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Umrl je oblikovalec Davorin Savnik"
  2. „Telefon ETA i u muzeju MoMa u New Yorku”
  3. „Kako su telefoni Iskra ETA postali ponos Jugoslavije”
  4. Award-winning design item
  5. Iskra ETA 80 – crveni telefon koji smo voleli i mi i Amerikanci
  6. Телефон „искра ета” – понос југословенског дизајна
  7. Savnik Davorin Αρχειοθετήθηκε 2020-08-09 στο Wayback Machine.
  8. Umrl je Davorin Savnik, oče kultnega telefona

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]