Νούναβικ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 55°00′N 64°00′W / 55.000°N 64.000°W / 55.000; -64.000 Το Νούναβικ βρίσκεται βόρεια στην πολιτεία του Κεμπέκ, στον Καναδά. Καταλαμβάνοντας 443.684,71 τ.χλμ. βόρεια του 55ου παραλλήλου, είναι η πατρίδα των Ινουίτ στον Καναδά. Σχεδόν όλοι οι 12.090 κάτοικοι (απογραφή 2011) της περιοχής όπου το 90% είναι Ινουίτ, ζουν σε 14 βόρεια χωριά της ακτής Νούναβικ και στην γη των Κρι (Cree, αυτόχθονοι ιθαγενείς της Βόρειας Αμερικής), στο Γουαμπμαγκοουστούι (Whampmagoostui) κοντά στο βόρειο χωριό Κουτζουαράπικ (Kuujjuuarapik).

Το Νούναβικ σημαίνει «υπέροχη γη» στην τοπική γλώσσα των Ινούκτιτουτ και οι κάτοικοι Ινουίτ της περιοχής αποκαλούνται Νουναβίμιουτ (Nunavimmiut). Μέχρι το 1912, η περιοχή ήταν μέρος της περιφέρεια Ουνγκάρα της πολιτείας Βορειοδυτικά Εδάφη.

Διαπραγματεύσεις για αυτονομία της περιοχής και δημοψήφισμα για κατοχύρωση της γης έγιναν το 2000. Ήθελαν ως πρωτεύουσα το χωριό Κουτζούακ (το μεγαλύτερο χωριό). Όμως στο δημοψήφισμα του 2011 το 70% των ψηφοφόρων του Νούναβικ απέρριψαν την πρόταση για αυτονομία.

Το Νούναβικ είναι μεγαλύτερο από την πολιτεία της Καλιφόρνιας. Βρίσκεται στον αρκτικό και έχει υπαρκτικό κλίμα.

Κοινότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ακουλίβικ ( Akulivik), Αουπάλουκ (Aupuluk), Ινούκτζουακ (Inukjuak), Ιβουτζίβικ (Ivujivik),Κανγκικσουαλούτζουακ (Kangiqsualujjuaq), Κανγικσούτζουακ (Kangiqsujuaq), Κούτζουακ (Kuujjuaq), Κουτζουαράπικ (Kujujjuarapik), Πουρβινίτουκ (Purvinituq), Κουάκτακ (Quaqtaq), Σάλουιτ (Salluit), Τασίουτζακ (Tasiujaq), Ουμίουτζακ ( Umiujaq), Κουτζουαράπικ/Γουάμπαγκούστουι (μια κοινότητα με διπλή κουλτούρα από Ινουίτ και Κρι)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]