Νου Ώρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Νου Ώρος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση4η χιλιετία π.Χ.
Θάνατος4η χιλιετία π.Χ.
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Περίοδος ακμής4η χιλιετία π.Χ.
Οικογένεια
ΟικογένειαΠροδυναστική περίοδος της Αιγύπτου
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΦαραώ

Ο Νου Ώρος ή Νου Χορ ή Νι Χορ (Ny-Hor) ή (Ni-Hor), ήταν βασιλιάς της Αιγύπτου στην προδυναστική περίοδο. Ο βασιλιάς ήταν γνωστός ως Her ή Ώρος (Horus), δηλαδή το «γεράκι». Σύμφωνα με την παράδοση βασίλεψε στην Ιερακόπολη και η ηγεμονία του διήρκεσε 1.250 χρόνια. Το βασίλειό του ήταν ανταγωνιστικό ως προς αυτό της Θίνης 350 χρόνια πριν την 1η δυναστεία. Μερικά ονόματα αυτών των βασιλέων είναι γραμμένα στη Στήλη του Παλέρμο[1].

Το όνομά του βρέθηκε σε πήλινα και λίθινα αντικείμενα σε τάφους στις νεκροπόλεις της Σακκάρα, της Τούρα και του Ταρχάν[2]. Η ερμηνεία του ονόματός του είναι αμφιλεγόμενη. Ορισμένοι Αιγυπτιολόγοι πιστεύουν ότι αυτό το όνομα σχετίζεται με τον Ναρμέρ[3], ωστόσο η άποψη αυτή αμφισβητείται από άλλους γιατί ο Ναρμέρ έζησε πολλά χρόνια αργότερα[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Histoire de l'Egypte antique La dynastie 0 Αρχειοθετήθηκε 2009-05-19 στο Wayback Machine.
  2. W. Kaiser, G. Dreyer: Umm el-Qaab. Nachuntersuchungen im frühzeitlichen Königsfriedhof. 2. Vorbericht, Mitteilungen des deutschen archäologischen Instituts Kairo 38 (1982), S. 211-269
  3. Toby: A. H. Wilkinson: Early Dynastic Egypt, London 1999, S. 54, ISBN 0-415-18633-1
  4. Francesco Raffaele: Ny-Hor


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ny-Hor της Γαλλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ni-Hor της Γερμανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).