Νορβηγο-Σουηδικές σχέσεις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Νορβηγο-Σουηδικές σχέσεις
Map indicating locations of Norway and Sweden
Flag of Norway.svg
Νορβηγία
Flag of Sweden.svg
Σουηδία

Οι σχέσεις Νορβηγίας-Σουηδίας είναι οι διεθνείς σχέσεις ανάμεσα στη Νορβηγία και τη Σουηδία. Έχουν μεγάλη κοινή ιστορία. Ήταν μέλη της ένωσης του Κάλμαρ μεταξύ του 1397 και του 1523. Οι δύο χώρες εγκαθίδρυσαν διπλωματικές σχέσεις το 1905, μετά τη διάλυση της ένωσης των δύο χωρών την ίδια χρονιά.

Η Σουηδία έχει μια πρεσβεία στο Όσλο και 14 προξενεία, στο Ώλεσουντ, Άρενταλ, Μπέργκεν, Μπόντε, Χάμαρ, Χάμμερφεστ, Κίρκενες, Μάνταλ, Μος, Νάρβικ, Πόρσγκρουν, Στάβανγκερ, Τρόμσε και Τρόντχαϊμ.[1] Η Νορβηγία διαθέτει μια πρεσβεία στη Στοκχόλμη και τρία προξενεία στο Γκέτεμποργκ, το Μάλμε και το Σούντσβαλ.

Και οι δύο χώρες είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και του συμβουλίου των Νορδικών χωρών. Υπάρχουν περίπου 44.773 Νορβηγοί που ζουν στην Σουηδία και περίπου 18.000 Σουηδοί που ζουν στην Νορβηγία.[2]

Διεθνή σύνορα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διέλευση των συνόρων Σουηδίας-Νορβηγίας είναι απλή. Δεν χρειάζεται διαβατήριο χάρη στην Σκανδιναβική ένωση Διαβατηρίων και δεν υπάρχουν εμπόδια στα φυσικά σύνορα. Ωστόσο, καθώς η Νορβηγία δεν είναι μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τελωνειακοί έλεγχοι μπορεί να γίνουν αν υπάρχει ταξίδι με αυτοκίνητο, στο πλαίσιο καταπολέμησης του λαθρεμπορίου. Οι ξένοι πολίτες που χρειάζονται βίζα σε άλλο κράτος, δεν μπορούν να μπουν στην χώρα χωρίς να ζητήσουν βίζα και πάλι. Δεν υπάρχουν περιορισμοί στα δικαιώματα μη-εγκληματιών Σουηδών και Νορβηγών να ζήσουν οι Σουηδοί στην Νορβηγία και οι Νορβηγοί το αντίστροφο. 

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Norway». Regeringskansliet. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2010. 
  2. Statistics Norway