Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Norwegian Refugee Council
Φράση“Rights respected and people protected”
Ίδρυση1946
ΤύποςΑνθρωπιστική βοήθεια ΜΚΟ
ΈδραΌσλο, Νορβηγία
ΠεδίαΑνθρωπιστική βοήθεια, Ακτιβισμός
Secretary GeneralJan Egeland
Προσωπικό5,000
Ιστότοποςwww.nrc.no

Το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC, νορβηγικά: Flyktninghjelpen) είναι μια ανθρωπιστική, μη κυβερνητική οργάνωση που προστατεύει τα δικαιώματα των ανθρώπων που πλήττονται από εκτοπισμό. Αυτό περιλαμβάνει τους πρόσφυγες και τους εσωτερικά εκτοπισμένους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω συγκρούσεων, παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οξείας βίας, καθώς και λόγω της κλιματικής αλλαγής και φυσικών καταστροφών.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων είναι πολιτικά ανεξάρτητο και δεν έχει θρησκευτική ένταξη. Είναι ο μοναδικός νορβηγικός οργανισμός που ειδικεύεται στις διεθνείς προσπάθειες για την παροχή βοήθειας, προστασίας και βιώσιμων λύσεων για τους ανθρώπους που πλήττονται από εκτοπισμό. Απασχολεί περίπου 16.500 μέλη του προσωπικού και εργαζόμενους με κίνητρα σε 32 χώρες σε ολόκληρη την Αφρική, την Ασία, τη Νότια Αμερική, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Η έδρα του Συμβουλίου βρίσκεται στο Όσλο και απασχολεί περίπου 280 υπαλλήλους. Επιπλέον, ο οργανισμός έχει παρουσία στις Βρυξέλλες, τη Γενεύη, την Ουάσινγκτον, το Βερολίνο, το Λονδίνο και την Αντίς Αμπέμπα.

Το NRC ιδρύθηκε το 1946 με την ονομασία "Europahjelpen" ("Βοήθεια προς την Ευρώπη"), για να βοηθήσει τους πρόσφυγες στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1953, η οργάνωση άλλαξε το σημερινό της όνομα, Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC). Σήμερα το NRC είναι οργανωμένο ως ανεξάρτητο, ιδιωτικό ίδρυμα.

Το NRC επικεντρώνεται κυρίως στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας κατά το στάδιο έκτακτης ανάγκης μιας σύγκρουσης ή μιας φυσικής καταστροφής. Ακολουθεί μια ολιστική, βασισμένη στα δικαιώματα προσέγγιση που περιλαμβάνει την παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης και την πρώιμη αποκατάσταση, ενώ παράλληλα προωθεί την ανθεκτικότητα και τις βιώσιμες λύσεις για τον εκτοπισμό[αναφορά που απαιτείται].

Ο Γιαν Έγκελαντ ανέλαβε τη θέση του Γενικού Γραμματέα τον Αύγουστο του 2013, αντικαθιστώντας την Ελίζαμπεθ Ράσμουσον, η οποία διορίστηκε στη θέση του Βοηθού Εκτελεστικού Διευθυντή του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP).

Βασικές δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Καταφύγιο: Καταφύγιο έκτακτης ανάγκης, στέγαση, σχολεία και δημιουργία άλλων μορφών δημόσιας υποδομής.
  • Επισιτιστική ασφάλεια: Διανομή τροφίμων και μη επισιτιστικών ειδών ανακούφισης.
  • Πληροφόρηση, συμβουλευτική και νομική συνδρομή (ICLA): Οι τομείς εστίασης περιλαμβάνουν τη στέγαση, τα δικαιώματα γης και ιδιοκτησίας, τα νομικά έγγραφα, την ανιθαγένεια και τις διαδικασίες για το καθεστώς του πρόσφυγα.
  • Νερό, αποχέτευση και υγιεινή: Πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, εγκαταστάσεις αποχέτευσης και διαχείρισης αποβλήτων.
  • Εκπαίδευση: Εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε παιδιά και νέους.
  • Διαχείριση καταυλισμών: Συντονισμός των υπηρεσιών σε καταυλισμούς προσφύγων και καταυλισμούς εσωτερικά εκτοπισμένων.

Οργανισμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1998 η NRC ίδρυσε το Κέντρο Παρακολούθησης Εσωτερικών Εκτοπίσεων στη Γενεύη. Το IDMC συμβάλλει στη βελτίωση των εθνικών και διεθνών ικανοτήτων για την παροχή βοήθειας στους εκτοπισμένους σε όλο τον κόσμο. Το IDMC αναπτύσσει επίσης στατιστικές και αναλύσεις σχετικά με τον εσωτερικό εκτοπισμό, συμπεριλαμβανομένων αναλύσεων που ανατίθενται για χρήση από τα Ηνωμένα Έθνη.

Δημοσιεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το NRC παλαιότερα εξέδιδε το περιοδικό "Perspective" τέσσερις φορές το χρόνο. Το περιοδικό επικεντρωνόταν στις ανθρωπιστικές διαστάσεις της διεθνούς πολιτικής. Το περιοδικό πωλούνταν σε περισσότερες από 15 χώρες.

Βραβεία και αναγνώριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν είναι ένα διεθνές βραβείο που απονέμεται κάθε χρόνο από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) σε ένα άτομο ή μια ομάδα για εξαιρετικό έργο υπέρ των βίαια εκτοπισμένων. Από το 2009 η NRC συνεργάζεται με την UNCHR για τη διοργάνωση και τη διεξαγωγή της τελετής. Το βραβείο αποτελείται από ένα αναμνηστικό μετάλλιο και ένα χρηματικό έπαθλο 100.000 δολαρίων ΗΠΑ που δωρίζουν οι κυβερνήσεις της Νορβηγίας και της Ελβετίας.

2012 περιστατικό απαγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούλιο του 2012, δύο οχήματα που μετέφεραν υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων έπεσαν σε ενέδρα έξω από έναν καταυλισμό της Νταντάαμπ. Ένας οδηγός σκοτώθηκε και τέσσερις διεθνείς υπάλληλοι απήχθησαν. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων, είχε διενεργηθεί ανάλυση κινδύνου πριν από τις μετακινήσεις μέσω του Dadaab και είχε κηρυχθεί ασφαλές για ταξίδια. Ένας διοικητής της κενυατικής αστυνομίας δήλωσε ότι είχε κανονιστεί συνοδεία ασφαλείας για να συνοδεύσει την αντιπροσωπεία, αλλά η ομάδα αρνήθηκε.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]