Ανθρωπιστική βοήθεια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ανθρωπιστική βοήθεια της UNICEF, έτοιμη προς διανομή. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει τρόφιμα, ταμπλέτες καθαρισμού νερού ή ιατροφαρμακευτικό υλικό.
Φάρμακα που παραδίδονται στην Ακτή Ελεφαντοστού το 2015.

Η ανθρωπιστική βοήθεια είναι η υλική και η υλικοτεχνική βοήθεια σε άτομα που χρειάζονται βοήθεια. Παρέχεται συνήθως βραχυπρόθεσμα μέχρι να αντικατασταθεί μακροπρόθεσμα από την κυβέρνηση της χώρας και άλλους θεσμούς. Οι ανθρώποι στους οποίους παρέχεται είναι οι άστεγοι, οι πρόσφυγες και τα θύματα φυσικών καταστροφών, πολέμων και λιμών. Παρέχεται για ανθρωπιστικούς σκοπούς που περιλαμβάνουν φυσικές καταστροφές και ανθρωπογενείς καταστροφές. Ο πρωταρχικός στόχος της ανθρωπιστικής βοήθειας είναι να σώσει ζωές, να ανακουφίσει τον πόνο και να διατηρήσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ως εκ τούτου, διαφοροποιείται σε σχέση με την αναπτυξιακή βοήθεια, η οποία επιδιώκει να αντιμετωπίσει τους υποκείμενους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες που μπορεί να έχουν οδηγήσει σε κρίση ή έκτακτη ανάγκη.[1][2]

Η ανθρωπιστική βοήθεια θεωρείται «μια θεμελιώδης έκφραση της οικουμενικής αξίας της αλληλεγγύης μεταξύ των ανθρώπων και μια ηθική επιταγή».[3] Μπορεί να προέλθει είτε από τοπικές είτε από διεθνείς κοινότητες.[4] Σε διεθνές επίπεδο, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA)[5] των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) είναι αρμόδιο για τον συντονισμό σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Απευθύνεται στα διάφορα μέλη της Μόνιμης Διυπηρεσιακής Επιτροπής, τα μέλη της οποίας είναι υπεύθυνα για την παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης. Οι τέσσερις οντότητες του ΟΗΕ που έχουν πρωταρχικούς ρόλους στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας είναι το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP), η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), το Διεθνές Ταμείο Επείγουσας Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης (WFP).[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Expert warns against coupling humanitarian aid with other development goals». D+C (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2022. 
  2. «Development Aid and Economic Growth: A Positive Long-Run Relation» (PDF). imf.org. Ανακτήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2022. 
  3. «The State of Art of Humanitarian Action» (PDF). euhap.eu. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2022. CS1 maint: Unfit url (link)
  4. «Humanitarian Aid». Red Cross EU Office (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2022. 
  5. «OCHA». web.archive.org. 19 Μαρτίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Μαρτίου 2018. Ανακτήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2022. CS1 maint: Unfit url (link)
  6. Nations, United. «Deliver Humanitarian Aid». United Nations (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2022.