Νομική βιβλιοθήκη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Νομική βιβλιοθήκη είναι η βιβλιοθήκη που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους φοιτητές που σπουδάζουν στη Νομική , τους δικηγόρους , τους δικαστές και υπαλλήλους που εργάζονται σε νομικά τμήματα και οποιοδήποτε άλλον που θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να καθορίσει σωστά την κατάσταση του δικαίου .

Οι περισσότερες Νομικές Σχολές σε όλο τον κόσμο έχουν επίσης μια νομική βιβλιοθήκη , ή σε ορισμένα πανεπιστήμια , υπάρχει τουλάχιστον ένας τομέας της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης που αφιερώνεται στο δίκαιο.


Αμερικάνικες νομικές βιβλιοθήκες'

Οι μεγαλύτερες νομικές βιβλιοθήκες στον κόσμο βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες , λόγω της μοναδικής φύσης της αμερικανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης και του εξαιρετικά πολύπλοκου νομικού συστήματος που αναπτύχθηκε ως αποτέλεσμα . Η μεγαλύτερη νομική βιβλιοθήκη στον κόσμο είναι η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου , η οποία κατέχει πάνω από 2.650.000 τόμους . Η μεγαλύτερη ακαδημαική νομική βιβλιοθήκη στον κόσμο είναι η βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ , η οποία κατέχει πάνω από 2 εκατομμύρια τόμους . Κατ 'αντιδιαστολή , η μεγαλύτερη νομική βιβλιοθήκη στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι η Βιβλιοθήκη Μπόντλιαν, του οποίου η συλλογή των 450.000 τόμους είναι απλώς κατά μέσο όρο παρόμοια με των ΗΠΑ . Κάθε διαπιστευμένο αμερικανικό νομικό σχολείο , απαιτείται από το American Bar Association να έχει μια νομική βιβλιοθήκη η οποία πληροί ορισμένες προδιαγραφές όσον αφορά την ποσότητα και την ποιότητα των υλικών που διατίθενται . [ 2 ] Μερικές νομικές βιβλιοθήκες βρίσκονται στο ίδιο κτίριο με τη γενική βιβλιοθήκη , αλλά πολλές είναι είτε στο κτήριο του τομέα της νομικής του σχολείου , ή σε ξεχωριστές εγκαταστάσεις όλες μαζί . Τα περισσότερα δικαστήρια έχουν επίσης μια νομική βιβλιοθήκη ; Το κτήριο που στεγάζεται το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έχει μία από τις πιο εκτεταμένες βιβλιοθήκες στον κόσμο , που συναγωνίζεται με αυτή της νομικής Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου . Ορισμένα από τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία διατηρούν μια ιδιωτική βιβλιοθήκη για τους δικούς τους δικηγόρους , αλλά πολλές επιχειρήσεις σε πόλεις οπου υπάρχει κολέγιο και σε μεγαλύτερες πόλεις με πανεπιστήμια απλώς οι δικηγόροι πραγματοποιύον την έρευνα τους εκεί.

Το καταστατικό της Νέας Υόρκης και της Καλιφόρνιας απαιτεί από όλους τους νομούς να παρέχουν μια δημόσια νομική βιβλιοθήκη . [ 3 ] [ 4 ] Ενώ στη Νέα Υόρκη οι δημόσιες νομικές βιβλιοθήκες βρίσκονται σε σχετικά μικρή έκταση , η LA Νομική Βιβλιοθήκη στην περιοχή του Los Angeles είναι δεύτερη σε μέγεθος ακολουθώντας τη Νομική Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ ανάμεσα στις δημόσιες νομικές βιβλιοθήκες , με μια συλλογή σε μόλις κάτω από 1 εκατομμύριο τόμους .

Μια τυπική νομική βιβλιοθήκη θα περιλαμβάνει στη συλλογή της ένα μεγάλο αριθμό έργων που δεν συναντάται σε άλλες βιβλιοθήκες , όπως η πλήρης σειρά Αναφορών των Ηνωμένων Πολιτειών , μία ή δύο από τις ανεπίσημες δικογραφίες του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ , το Δυτικό Εθνικό Σύστημα Reporter ,και το σύστημα West American Digest , επίσημους δημοσιογράφους από διάφορα κράτη , τη Federal Register , την όγκώδη αμερικάνικη Νομολογία , δεμένους τόμους που περιέχουν ζητήματα με εξέχοντα δικηγορικά σχόλια από όλη τη χώρα , ομοσπονδιακά και κρατικά καταστατικά και τους κανονισμούς ( όπως τον κώδικα των Ηνωμένων Πολιτείων και του Κώδικα ομοσπονδιακών Κανονισμών ) , και μια ποικιλία από πραγματείες , εγκυκλοπαίδειες , υπηρεσίες looseleaf , και οι οδηγούς πρακτικής . Οι μεγάλες βιβλιοθήκες μπορεί να περιέχουν κάποιο επιπρόσθετο υλικό που καλύπτει θέματα όπως η νομική εκπαίδευση ,έρευνα και έκθεση ; η ιστορία του αμερικανικού νομικού συστήματος και του νομικού επαγγέλματος ; η ιστορία πίσω από ορισμένες υποθέσεις υψηλού προφίλ ; τεχνικές για προφορικές αγορεύσεις ; και τη νομοθετική ιστορία των σημαντικών ομοσπονδιακών και πολιτειακών νόμων .

Αντίθετα , μια μικρή νομική βιβλιοθήκη , τουλάχιστον, μπορεί να περιέχει μόνο μία ανεπίσημη δικογραφία απο το Ανώτατο Δικαστήριο , επιλεγμένα από το West με εθνικούς ανταποκριτές και να αναφέρεται στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται η βιβλιοθήκη , ο κώδικας των Ηνωμένων Πολιτειών , μερικά καταστατικά από δημοσιογράφους και νομικές συλλογές ( εάν υπάρχουν για ένα συγκεκριμένο κράτος ) , και διάφορα κρατικά ειδικά συγγράμματα και οδηγούς πρακτικής . Οι περισσότερες ακαδημαϊκές ιστοσελίδες νομικών βιβλιοθήκών περιέχουν επίσης νομικές κατευθυντήριες γραμμές για έρευνα σε πολυάριθμα νομικά θέματα που είναι διαθέσιμα στο κοινό .

Τα τελευταία χρόνια , η έλευση της online νομικής έρευνας σε καταστήματα όπως η FindLaw , Westlaw , LexisNexis , και HeinOnline ( ή στον Καναδά , CanLII ) έχει μειώσει την ανάγκη για ορισμένους έντυπους τόμους , όπως δημοσιογράφους και κανονιστικές συλλογές . Πολλές από τις νομικές βιβλιοθήκες , ως εκ τούτου μείωσαν τη διαθεσιμότητα των εντύπων που μπορούν να βρεθούν εύκολα στο διαδίκτυο , και έχουν αυξήσει τη δική τους διαθεσιμότητα μέσω διαδικτύου . Από την άλλη πλευρά , ορισμένες ακαδημαικές νομικές βιβλιοθήκες διατηρούν εκτεταμένες ιστορικές συλλογές που χρονολογούνται από τις πρώτες αγγλικές αναφορές.

Η Αμερικανική Ένωση των Νομικών Βιβλιοθηκών είναι μια μεγάλη συμμαχία των αμερικανικων νομικών βιβλιοθηκών , οπου και οι περισσότερες από αυτούς ανήκουν . [ 5 ] Από το 2010 , έχει πάνω από 5.000 βιβλιοθήκες- μέλη . Μια άλλη σημαντική ένωση για τις νομικές βιβλιοθήκες είναι η Ένωση Ειδικών Βιβλιοθηκών .

ABA απαιτήσεις των σχολικών νομικών βιβλιοθηκών

Από το 2010 , η American Bar Association έχει αναπτύξει κανόνες που απαιτούν από κάθε νομική βιβλιοθήκη κάθε σχολείου να συμπεριληφθεί στις συλλογές τους η ακόλουθη συλλογή: « συλλογή πυρήνα» : [ 2 ] 1. όλες τις αναφερόμενες αποφάσεις του ομοσπονδιακού δικαστηρίου και τις ανώτατες αποφάσεις του εφετείου κάθε πολιτείας ; 2. όλους τους ομοσπονδιακούς κώδικες και τους εποχιακούς νόμους , και τουλάχιστον ένα πρόσφατο σχολιασμένο κώδικα για κάθε πολιτεία ; 3. όλες τις τρέχουσες διεθνείς συνθήκες που δημοσιεύονται και τις διεθνείς συμφωνίες των Ηνωμένων Πολιτειών ; 4. όλους τους τρέχοντες κανονισμούς που δημοσιεύονται (κωδικοποιημένους και μη κωδικοποιημένους) της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και τους κωδικοποιημένους κανονισμούς του κράτους στο οποίο βρίσκεται κάθε νομική σχολή ; 5. Τις ομοσπονδιακές και κρατικές διοικητικές αποφάσεις που είναι κατάλληλες για τα προγράμματα των νομικών σχολείων ; 6. Κατάλληλο υλικό από το Κογκρέσου των ΗΠΑ για τα προγράμματα των νομικών σχολείων ; 7. σημαντικές δευτερεύουσες εργασίες που απαιτούνται για την υποστήριξη των προγραμμάτων των νομικών σχολείων , και 8. εργαλεία, όπως citators και περιοδικά ευρετήρια , αναγκαία για τον προσδιορισμό της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας νομικής πληροφορίας και αναβάθμησης της πρωταρχική νομικής πληροφορίας. Οι ABA περαιτέρω παραθέτει πρόσθετες απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης ότι η νομική βιβλιοθήκη πρέπει να έχει ένα διευθυντή πλήρους απασχόλησης, καθώς και επαρκές προσωπικό για να καλύψουν τις ανάγκες του ιδρύματος. [2]

Μη- αμερικάνικες νομικές βιβλιοθήκες

Έξω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι μεγαλύτερες και πιο εκτενείς νομικές βιβλιοθήκες είναι εκείνες που βρίσκονται σε χώρες που ακολουθούν το αγγλικό εθιμικό δίκαιο που εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο με την επέκταση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Οι χώρες αυτές περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε Αυστραλία, τον Καναδά, την Ινδία, τη Νέα Ζηλανδία, Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές άλλες χώρες - οι περισσότερες εξακολουθούν να είναι μέλη της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Οι πρώτες νομικές βιβλιοθήκες ιδρύθηκαν στα τέλη του 15ου αιώνα στο Λονδίνο και περιλαμβάνουν το Grays Inn και το Lincoln's Inn.