Νιλ Γκάιμαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νιλ Γκάιμαν
ΌνομαΝιλ Γκάιμαν
Γέννηση10 Νοεμβρίου 1960
Πόρτσεστερ, Χάμπσαιρ.
Επάγγελμα/
ιδιότητες
μελισσοκόμος, συγγραφέας κόμικ, μυθιστοριογράφος, δημοσιογράφος, μπλόγκερ, σεναριογράφος, παραγωγός ταινιών[1][2], ηθοποιός[3][4][5], συγγραφέας[6][7][8], συγγραφέας έργων επιστημονικής φαντασίας, σκηνοθέτης κινηματογράφου, ποιητής[9] και television writer[9]
ΥπηκοότηταΗνωμένο Βασίλειο
Αξιοσημείωτα έργαThe Sandman, American Gods, Stardust, Coraline, The Graveyard Book, Good Omens και The Ocean at the End of the Lane
Σύζυγος(οι)Αμάντα Πάλμερ (1  Ιανουαρίου 2011)
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τoν συγγραφέα

Ο Νιλ Ρίτσαρντ ΜακΚίνον Γκάιμαν (γεννημένος με το όνομα Νιλ Ρίτσαρντ Γκάιμαν στις 10 Νοεμβρίου 1960) είναι Άγγλος συγγραφέας μικρών ιστοριών φαντασίας, μυθιστορημάτων, κόμικς, graphic novels, ήχου θεάτρου και σεναριογράφος. Τα έργα του περιλαμβάνουν τη σειρά κόμικς Ο Άνθρωπος της Άμμου (The Sandman) και τα μυθιστορήματα Καλοί Οιωνοί (Good Omens), Ποτέ και Πουθενά (Neverwhere), Αστερόσκονη (Stardust), Οι γιοί της Αράχνης (Anansi Boys), Ο Πόλεμος των Θεών (American Gods), Κοραλάιν (Coraline) και Το βιβλίο του Νεκροταφείου (The Graveyard Book). Ο Γκάιμαν έχει κερδίσει πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένων των βραβείων Χιούγκο (Hugo), Νέμπιουλα (Nebula) και Μπράμ Στόκερ (Bram Stoker), καθώς και των μεταλλίων Νιούμπερι (Newbery) και Κάρνεγκι (Carnegie)[10]. Είναι ο πρώτος συγγραφέας που κέρδισε και τα δύο αυτά μετάλλια για το ίδιο έργο, Το βιβλίο του Νεκροταφείου (2008). Το 2013, το "Ο Ωκεανός στο τέλος του Δρόμου" (The Ocean at the End of the Lane) ψηφίστηκε Βιβλίο της Χρονιάς στα Βρετανικά Εθνικά Βραβεία Βιβλίου. Αργότερα προσαρμόστηκε σε θεατρικό έργο το οποίο και ενθουσίασε τους κριτικούς στο Βασιλικό Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου.

Πρώιμα χρόνια και Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νιλ Γκάιμαν γεννήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 1960[11] στο Πόρτσεστερ του Χάμπσαιρ. Από εκεί μετακόμισαν οικογενειακώς το 1965 στην πόλη του Ανατολικού Γκρίνστεντ στην κομητεία του Δυτικού Σάσσεξ.

Ο Νιλ είχε μάθει να διαβάζει από την ηλικία των τεσσάρων ετών, γεγονός που τον βοήθησε στα πρώτα του χρόνια στο σχολείο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]