Νικόλαος Φωνιαδάκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νικόλαος Φωνιαδάκης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1828 ή 1836
Καλαμαύκα Λασιθίου
Θάνατος1870
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
παραϊατρικός

Ο Νικόλαος Φωνιαδάκης (Καλαμαύκα Λασιθίου, γύρω στα 1836 ή σύμφωνα με άλλες πηγές, το 1828[1] - 1870) ήταν Κρητικός αγωνιστής και οπλαρχηγός από την Ιεράπετρα.

Αγωνιστική δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πατέρας του ήταν ο χατζη-Αναγνώστης Φωνιαδάκης και ο ίδιος ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Ηράκλειο. Πραγματοποίησε πλήθος ταξιδιών στη Μεσόγειο, από τη βόρεια Αφρική ως και τη Γαλλία, όπου εργάστηκε ως βοηθός χειρουργού. Έπειτα από την επάνοδό του στην Κρήτη αφοσιώθηκε στον επαναστατικό αγώνα εναντίον των Τούρκων.

Συνεργάστηκε με τον Εμμανουήλ Λακέρδα και τον Ιωσήφ Δερμιτζάκη. Σε στρατιωτικό έγγραφο με ημερομηνία 17 Σεπτεμβρίου 1868 υπογράφει ως "Αρχηγός Ιεραπέτρου". Την ίδια χρονιά έλαβε μέρος σε μάχη στα δυτικά της Ιεράπετρας.

Εφευρέτης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φωνιαδάκης ήταν ανήσυχο πνεύμα και ασχολήθηκε και με τις εφευρέσεις. Αναφέρεται ότι κατασκεύασε ένα μικρό βαπόρι που κινούνταν με ατμό. Λέγεται επίσης ότι κατασκεύασε φτερά και με αυτά πραγματοποίησε πτήση από τον Τίμιο Σταυρό της Καλαμαύκας στην πλατεία του χωριού.

Θάνατος και τιμές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απεβίωσε έπειτα από επίθεση σκυλόψαρου ενώ κολυμπούσε σε παραλία κάτω από το εργοστάσιο ¨Μίνως". Ο Φωνιαδάκης κατάφερε να παλέψει με το ζώο και να βγει στη στεριά, αλλά πέθανε λίγες ημέρες μετά, υποκύπτοντας στα τραύματά του. Ο Δήμος Ιεράπετρας τίμησε τον οπλαρχηγό δίνοντας το όνομά του σε δρόμο της πόλης.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νίκου Γ. Τζώρτζη, Τα Οδωνυμικά της Ιεράπετρας, β΄έκδοση Δήμος Ιεράπετρας, Ιεράπετρα 2002, σελ. 31-32.
  • Μιχαήλ Ηλ. Κοζύρη, Λασίθι, αγώνες και θυσίες αιώνων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Γιάννη Χρηστάκη, Η Ιεράπετρα, Ηράκλειο 1994.