Νικόλαος Τριτάκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Νικόλαος Τριτάκης
Γέννηση 1799
Θάνατος Ιουνίου 1881
Υπηκοότητα Ελλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα στρατιωτικός

Ο Νικόλαος Τριτάκης (1799 - Ιούνιος 1881) ήταν Έλληνας συνταγματάρχης και αγωνιστής του 1821.

Η ζωή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Κρήτη τον Μάιο του 1799. Αρχικά ήταν έμπορος.

Ο πατέρας του βρήκε φρικτό και βάναυσο θάνατο όταν με την έναρξη της επανάστασης του 1821 οι Τούρκοι σφαγίασαν ανηλεώς τους Χριστιανούς Κρήτες. Τον είχαν βάλει οι Τούρκοι να γυρνάει με τα χέρια του τις πέτρες ενός ελαιοτριβείου, και όταν αυτός εγκαταλείφτηκε από τις δυνάμεις του τον ρίξανε μέσα στις πέτρες και τον συνέτριψαν.

Μετά το τραγικό αυτό γεγονός ο Τριτάκης εγκατέλειψε το εμπόριο και ρίχτηκε στις μάχες. Τραυματίστηκε στο κεφάλι σε μια έφοδο στο φρούριο της Γραμβούσας. Είδε την επανάσταση στην Κρήτη να καταπνίγεται και ήλθε στο Ναύπλιο για να συνεχίσει τον υπέρ της πατρίδας αγώνα.

Πήρε μέρος σε σπουδαίες μάχες, στην Κάρυστο, Χίο και αλλού, συνολικά σε 42 μάχες, έξι εκστρατείες, οκτώ εφόδους και τρεις πολιορκίες. Ανήκε στους πολλούς άνδρες του Φαβιέρου που τάχτηκαν για να τροφοδοτήσουν και να εισάγουν πολεμοφόδια στην πολιορκημένη Ακρόπολη της Αθήνας.

Μετά το τέλος της επανάστασης ο Τριτάκης συνέχισε να υπηρετεί την πατρίδα στρατιωτικά και προάχθηκε μέχρι του βαθμού του συνταγματάρχη και τιμήθηκε με παράσημα.

Υπηρέτησε επί δεκαπενταετία ως Πρόεδρος του Οικονομικού Συμβουλίου. Διετέλεσε φρούραρχος του Μεσολογγίου, Φρούραρχος της Πρωτεύουσας και Στρατιωτικός Διοικητής των κατά την ανατολική Ελλάδα στρατευμάτων, και τελικά Φρούραρχος Χαλκίδας, έως ότου αποσύρθηκε 1ο 1866.

Έμενε στην Πάτρα όπου και απεβίωσε στα τέλη του Ιουνίου 1881.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]