Νικόλαος Ρίζος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νικόλαος Ρίζος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Νικόλαος Ρίζος (Ελληνικά)
Γέννηση1838
Σινασός Καππαδοκίας
Θάνατος1895
Σινασός Καππαδοκίας
ΕθνικότηταΈλληνες
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΜεγάλη του Γένους Σχολή
Πληροφορίες ασχολίας

Ο Νικόλαος Ρίζος (Σινασός Καππαδοκίας, 1838 - Σινασός Καππαδοκίας, 1895) ήταν Έλληνας λόγιος και πρόκριτος, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε στην περιοχή της Καππαδοκίας κατά τη διάρκεια της περιόδου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννημένος στη Σινασό της Καππαδοκίας το 1838 και υιός του Σεραφείμ Ρίζου, επίσης γνωστού σε τοπικό επίπεδο ως Καρά Τζεχενέμ, εμπόρου, προκρίτου, καθώς και ευεργέτη, ο Νικόλαος Ρίζος φοίτησε στον τόπο καταγωγής του, προτού, στη συνέχεια, συνεχίσει τις σπουδές του στη Μεγάλη του Γένους Σχολή, στην Κωνσταντινούπολη[1].

Ολίγον καιρό μετά την αποφοίτησή του, πιο συγκεκριμένα το 1856, εξέδωσε, μέσω του τυπογραφείου της κωνσταντινουπολίτικης εφημερίδας «Ανατολή», βιβλιογραφικό έργο του υπό τον τίτλο «Καππαδοκικά», με αντικείμενο την ιστορία και γεωγραφία της ευρύτερης περιοχής της Καππαδοκίας. Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτέλεσε τη μοναδική βιβλιογραφική συνεισφορά του ιδίου, καθώς, στη συνέχεια ενεπλάκη ενεργά στα κοινά του τόπου καταγωγής του[1].

Παρά το γεγονός πως ο ίδιος ο Ρίζος φαίνεται να μην διέθετε κάποιο σημαντικό αξίωμα, πέραν της ιδιότητας του - επί σειρά ετών - δημογέροντα στη Σινασό[2], βάσει των σχετικών με τον ίδιο αναφορών του Αναστάσιου Λεβίδη, ωστόσο, επρόκειτο για πρόσωπο επιρροής, γεγονός το οποίο και του επέτρεψε την συμμετοχή του στις τοπικές επαρχιακές συνελεύσεις κατά τη διάρκεια των περιόδων ποιμαντορίας των μητροπολιτών Ευσαταθίου Καισαρείας και Ιωάννη Καισαρείας[1].

Απεβίωσε στη Σινασό της Καππαδοκίας το 1895, με την κηδεία του να τελείται δημοσία δαπάνη, γεγονός το οποίο και καταδεικνύει την σημασία του ιδίου για την τοπική κοινότητα[1].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Σαπκίδη 2002.
  2. Χατζηιωσήφ, Χρήστος (2005). Συνασός. Ιστορία ενός τόπου χωρίς ιστορία. Ηράκλειο: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. σελ. 177, 196. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]