Νικόλαος Πιεράκος Μαυρομιχάλης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Νικόλαος Πιεράκος Μαυρομιχάλης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1804
Αρεόπολη Λακωνίας
ΘάνατοςΙουλίου 1881
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Οθωμανική Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
στρατιωτικός
Οικογένεια
ΟικογένειαΟικογένεια Μαυρομιχάλη
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΕλληνική Επανάσταση του 1821
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια Λακωνίας)
πληρεξούσιος
αντιστράτηγος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο αντιστράτηγος Νικόλαος Πιεράκος Μαυρομιχάλης (1804 - 1881) ήταν Έλληνας αγωνιστής του 1821 και πολιτικός της νεοσύστατης Ελλάδας.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Αρεόπολη της Λακωνίας τον Απρίλιο του 1804. Μεγαλύτερος αδερφός του ήταν ο Κωνσταντίνος. Πήρε μέρος στην επανάσταση του 1821 και πολέμησε στην πολιορκία της Κορώνης.

Στις αρχές του 1821 ο Νικόλαος Πιεράκος ήταν αρχηγός σώματος μικρού, το οποίο όμως το έκανε πολυάριθμο με τον θάνατο του αδελφού του, διότι τότε αυτός έγινε νέος αρχηγός και των δύο σωμάτων. Συμμετείχε στην άλωση της Τριπόλεως και στην εκστρατεία των Πελοποννησίων στην Ήπειρο το 1822. Η έκβαση της εκστρατείας αυτής ήταν ατυχής, κατά την οποία σκοτώθηκε και ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης.

Πήρε επίσης μέρος στην πολιορκία της Κορώνης το 1822 και 1823, καθώς και στην Πολιορκία των Πατρών, όπου έλαβε τον βαθμό του αντιστράτηγου. Υπερασπίστηκε τα Μεσσηνιακά φρούρια το 1824 - 1825 εναντίον της πολιορκίας από τα στρατεύματα του Ιμβραήμ.

Στα χρόνια του Καποδίστρια ασχολήθηκε με την πολιτική. Συνέπραξε με τον Φέδερ στον σχηματισμό δύο ελαφρών ταγμάτων πεζικού της Μάνης και μίας τετραρχίας της Φάλαγγας. Εξακολούθησε την πολιτική και στρατιωτική του υπηρεσία και στα χρόνια του Όθωνα. Υπήρξε πληρεξούσιος στην συνέλευση του 1843, βουλευτής και γερουσιαστής.

Απεβίωσε τον Ιούλιο του 1881.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]