Νικόλαος Κόπτσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Νικόλαος Κόπτσης καταγόταν από τη Μπάλτζα (σήμερα ονομάζεται Μελισσοχώρι, δήμου Μυγδονίας) και συμμετείχε ενεργά στον Μακεδονικό Αγώνα.

Διετέλεσε πρώτος πρόεδρος της Μπάλτζας μετά την απελευθέρωση το 1912 και παρασημοφορήθηκε για την προσφορά του στην πατρίδα από τον ίδιο τον βασιλέα Κωνσταντίνο Α', ενώ είχε παρασημοφορηθεί με το μέγιστο παράσημο του Σουλτάνου για την ανθρωπιά του και την ανδραγαθία του.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νικόλαος Κόπτσης γεννήθηκε στην Μπάλτζα (Μελισσοχώρι) το έτος 1868. Μυήθηκε στον Μακεδονικό Αγώνα και υπήρξε ο κύριος διοργανωτής του εντόπιου κομιτάτου. Είχε στενή συνεργασία με τον πρόξενο Λάμπρο Κορομηλά και τον καπετάνιο Ζώη.

Από το 1910 έως το 1920 ως πρόεδρος του χωριού πρόσφερε τις υπηρεσίες του. Ο Μακεδονομάχος προσέφερε υπηρεσία στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Ο Κόπτσης παρασημοφορήθηκε από την υψηλή Πύλη με το μέγιστο παράσημο του Σουλτάνου για την ανθρωπιά του και την ανδραγαθία του, όταν έσωσε από βέβαιο πνιγμό Τούρκο ναύαρχο στο λιμάνι της Θεσαλονίκης.

Αργότερα την 24ην Οκτωβρίου 1912 με δική του πρωτοβουλία, έφιππος με τη συνοδεία δυο αγροφυλάκων, χρησιμοποιώντας το παράσημο του Σουλτάνου, πέρασε τις Τουρκικές γραμμές και παρουσιάστηκε στον διάδοχο Κωνσταντίνο, στο στρατηγείο του Τοψίν (χωριό Γέφυρα). Εκεί ενημέρωσε τον αρχιστράτηγο για την προέλαση και την πρόθεση των Βουλγάρων να καταλάβουν τη Θεσσαλονίκη.

Η πρωτοβουλία αυτή του Νικόλαου Κόπτση τιμήθηκε ως έπρεπε. Οι πολύ σημαντικές πληροφορίες του αναγνωρίστηκαν και σαν αναγνώριση της προσφοράς του, η πατρίδα του απένειμε το δίπλωμα και το παράσημο του Αργυρού Σταυρού των ιπποτών του Τάγματος Σωτήρος. Η παρασημοφορία έγινε από τον ίδιο τον Βασιλέα Κωνσταντίνο Α' με τον οποίο είχε πάντοτε επαφή στο χωριό του, σαν φίλος αλλά και πρόεδρος της κοινότητος που ήταν.

Απεβίωσε το 1920.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Δημήτριος Ιωάν. Καμπασακάλης, Ιστορία της Μπάλτζας (Μελισσοχώρι-Θεσσαλονίκη)