Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νικόλαος Β΄ του Νιεμόντλιν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νικόλαος Β΄ του Νιεμόντλιν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση15ος αιώνας
Θάνατος27  Ιουνίου 1497
Νίσα[1]
Αιτία θανάτουαποκεφαλισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΓονείςΝικόλαος Α΄ του Οπόλε και Magdalena de Brzeg
ΑδέλφιαΛουδοβίκος του Οπόλε
Ιωάννης Β΄ ο Καλός
ΟικογένειαΟίκος των Πιάστ και Οίκος των Πιαστ-Σιλεσίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Η αναμνηστική πλάκα για τον αποκεφαλισμό του Νικολάου Β΄ στην πλατεία της Νύσα.

Ο Νικόλαος Β΄, πολων. Mikołaj II Niemodliński (π. 1462 - 27 Ιουνίου 1497) από τον Οίκο των Πιαστ-Σιλεσίας ήταν δούκας του Οπόλε-Μπζεγκ-Στσέλτσε-Νιεμόντλιν (το 1476, μαζί με τον πατέρα του) και του Νιεμόντλιν (από το 1476).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο τρίτος γιος του Νικολάου Α΄ δούκα του Οπόλε, Μπζεγκ, Στσέλτσε, Νιεμόντλιν και της Αγνής των Πιαστ-Σιλεσίας, κόρης του Λουδοβίκου Β΄ δούκα του Μπζεγκ.

Το 1476 απεβίωσε ο πατέρας του και -δύο μήνες μετά- ο πρωτότοκος αδελφός του Λουδοβίκος. Ανέλαβε το δουκάτο του Οπόλε, Μπζεγκ, Στσέλτσε, Νιμόντλιν μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του Ιωάννη Β΄. Μάλλον το επόμενο έτος ίσως διαίρεσαν το δουκάτο: κυβερνούσαν από κοινού, όμως με τον Νικόλαο Β΄ να είναι ονομαστικά δούκας του Νιεμόντλιν. Υποστήριζε τον αδελφό του Ιωάννη Β΄ στις πολιτικές του ενέργειες. Το 1477 αγόρασαν το Προύντνικ από τον Κορράδο Ι΄ των Πιαστ-Σιλεσίας-Ολεσνίτσα της Ολεσνίτσα, το 1494 απέκτησαν το Γκλιβίτσε και το 1495 το Τόσεκ. Η μόνη εδαφική απώλεια ήταν το 1481: ο πατέρας τους είχε υποθηκεύσει το Μπζεγκ το 1450, και το 1481 το αγόρασε ο Φρειδερίκος Α΄ των Πιαστ-Σιλεσίας δούκα της Λεγκνίτσα αντί 8500 φίνες και 1500 δουκάτων.

Σε Συνέδριο στη Νύσα, όπου συμμετείχε, ο Νικόλαος Β΄ διαπληκτίστηκε με τον Καζιμίρ Β΄ δούκα του Τσέσυν και τον Ιωάννη Δ΄ Ροτ επίσκοπο του Βρότσλαφ και προσπάθησε να τους μαχαιρώσει. Τον φυλάκισαν και τον αποκεφάλισαν στην αγορά της Νύσα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Marek, Miroslav. "Complete Genealogy of the House of Piast". Genealogy.EU.
  • Cawley, Charles, SILESIA, Medieval Lands database, Foundation for Medieval Genealogy.