Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιωάννης Β΄ ο Καλός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιωάννης Β΄ ο Καλός
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1476[1]
Θάνατος27  Μαρτίου 1532
Ρατσίμπους[2]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΓονείςΝικόλαος Α΄ του Οπόλε και Magdalena de Brzeg
ΑδέλφιαΝικόλαος Β΄ του Νιεμόντλιν
Λουδοβίκος του Οπόλε
ΟικογένειαΟίκος των Πιάστ και Οίκος των Πιαστ-Σιλεσίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ιωάννης Β΄ ο Καλός, πολων. Jan II Dobry (π. 1460 - 27 Μαρτίου 1532) από τον Οίκο των Πιαστ-Σιλεσίας ήταν δούκας του Οπόλε-Μπζεγκ (ως το 1481), Στσέλτσε-Νιεμόντλι (1476, με τους αδελφούς του), κυβερνήτης του Γκιίτσε (1494), Τόσεκ (1495), Νιεμόντλιν (1497, 2η φορά), Μπύτομ (1498), Κόζλε (1509) και Ρατσίμπους (1521).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος του Νικολάου Α΄ δούκα του Οπόλε, Μπζεγκ, Στσέλτσε, Νιεμόντλιν και της Αγνής των Πιαστ-Σιλεσίας, κόρης του Λουδοβίκου Β΄ δούκα του Μπζεγκ, Λεγκνίτσα.

Το 1476 απεβίωσε ο πατέρας του και (δύο μήνες μετά) ο πρωτότοκος αδελφός του Λουδοβίκος. Έμεινε κυβερνήτης από κοινού με τον μικρότερο αδελφό του Νικόλαο Β΄. Το 1476 οι δύο αδελφοί αποφάσισαν να διαιρέσουν τις περιοχές τους: Ο Ιωάννης Β΄ έλαβε το Οπόλε, Στσέλτσε, Μπζεγκ και ο Νικόλαος Β΄ το Νιεμόντλιν. Αυτό ήταν τυπικό, καθώς τα δύο αδέλφια συνέχισαν να κυβερνούν από κοινού.

Κατά τη μακρά περίοδο εξουσίας του (έζησε 72 έτη) οδήγησε το μικρό δουκάτο σε σημαντική οικονομική ανάπτυξη. Αποκτούσε σταθερά εδάφη από την Άνω Σιλεσία, που τον έκαναν έναν από τους πιο ισχυρούς ηγέτες της Σιλεσίας. Ωστόσο τα πρώτα έτη διακυβέρνησής του δεν ήταν επιτυχή. Το 1477, μαζί με τον Νικόλαο Β΄, ο δούκας αγόρασε το Προύντνικ από τον Κορράδο Α΄ των Πιαστ-Σιλεσίας-Ολεσνίτσα δούκα της Ολεσνίτσα. Όμως το 1481 αναγκάστηκαν, υπό την πίεση του Φρειδερίκου Α΄ των Πιαστ-Σιλεσίας δούκα της Λεγκνίτσα, να εξαργυρώσουν το Μπζεγκ που είχαν υποθηκεύσει από το 1450.

Το 1497 ο Νικόλαος Β΄ αποκεφαλίστηκε στην αγορά της Νύσα κατά διαταγή των Καζιμίρ Β΄ των Πιαστ-Σιλεσίας δούκα του Τσέσυν, Ερρίκου Α΄ των Βέττιν δούκα του Ζιένμπιτσε και του Ιωάννη Δ΄ Ροτ επισκόπου του Βρόκλαφ. Μόλις ο Ιωάννης Β΄ άκουσε το νέο, αποφάσισε να εκδικηθεί το τέλος του αδελφού του. Άρχισε να συγκεντρώνει στρατό με σκοπό να κάνει μία βάναυση εκστρατεία εναντίον του Τσέσυν, ως αντίποινα. Μόνο με τις διπλωματικές κινήσεις του Λαδίσλαου Β΄ Γιαγκέλον και την απουσία υποστήριξης για πόλεμο από τους γείτονες του δούκα, αποφεύχθηκε ο εμφύλιος πόλεμος στη Σιλεσία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Marek, Miroslav. "Complete Genealogy of the House of Piast". Genealogy.EU.
  • Cawley, Charles, SILESIA, Medieval Lands database, Foundation for Medieval Genealogy.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]