Νηολόγιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το Νηολόγιο (Registry, book of registry) είναι ένα δημόσιου χαρακτήρα βιβλίο που τηρείται στους λιμένες που πραγματοποιείται νηολόγηση, δηλαδή εγγράφονται τα πλοία (λιμένας νηολογίου).

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την ελληνική νομοθεσία το νηολόγιο είναι βιβλίο μεγάλου σχήματος (όμοιο με εκείνο που τηρούν τα Ληξιαρχεία) εκ 300 σελίδων υπογεγραμμένο και θεωρημένο από τον Πρόεδρο των Πρωτοδικών της περιφέρειας της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής στο κατάστημα της οποίας και τηρείται από ειδικά επιφορτισμένο Αξιωματικό, καλούμενος Νηολόγος (Registrar).

Στο βιβλίο αυτό κάθε νηολογούμενο πλοίο καταλαμβάνει δύο σελίδες (δεξιά και αριστερά) στις οποίες καταχωρείται η πράξη της νηολόγησης που περιέχει όνομα και ιθαγένεια πλοιοκτήτη, διορισμό αντικλήτου, κατοίκου Ελλάδος, τίτλο κτήσεως κυριότητας, το όνομα πλοίου, το Δ.Δ.Σ., (Διεθνές Διακριτικό Σήμα), τις διαστάσεις και τη χωρητικότητα πλοίου, είδος μέσου πρόωσης, και την ιπποδύναμη της μηχανής (προκειμένου για μηχανοκίνητα).

Εκτός των παραπάνω στοιχείων καταχωρούνται επίσης και κάθε σημείωση που έχει σχέση με το πλοίο (π.χ. υποθήκη, κατάσχεση κλπ.) που αν αυτές υπερβούν τον αναλογούντα χώρο εγγράφονται με παραπομπές σε σελίδες αμέσως μετά την τελευταία άλλη νηολόγηση.

Για την νηολόγηση πλοίου απαιτείται η υποβολή από τον πλοιοκτήτη όλων των απαραίτητων στοιχείων, τίτλο ιδιοκτησίας, πιστοποιητικό καταμέτρησης, και άλλων δικαιολογητικών. Μετά την νηολόγηση χορηγείται στο πλοίο το έγγραφο εθνικότητας καθώς και άλλα ναυτιλιακά έγγραφα.

Είδη νηολογίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία τα ελληνικά νηολόγια διακρίνονται στις ακόλουθες κατηγορίες:

Νηολόγια Πλοιαρίων, στα οποία καταχωρούνται πλοία χωρητικότητας κάτων των 10 κόρων (κ.χ.)
Νηολόγια Α΄ Κλάσεως πλοίων, στα οποία εγγράφονται μηχανοκίνητα ή ιστιοφόρα πλοία από 10 μέχρι 60 κ.κ.χ.
Νηολόγια Β΄ Κλάσεως πλοίων, στα οποία εγγράφονται όλα τα μηχανοκίνητα πλοία άνω των 60 κ.κ.χ., και
Νηολόγια Β΄ Κλάσεως ιστιοφόρων, στα οποία εγγράφονται μόνο ιστιοφόρα πλοία άνω των 60 κ.κ.χ.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]