Μετάβαση στο περιεχόμενο

Όνομα πλοίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το όνομα πλοίου είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά στοιχεία, αν όχι το πρώτο της εξατομίκευσης του πλοίου που επιλέγεται ελεύθερα από τον πλοιοκτήτη, σύμφωνα με τον Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου και που υποχρεούται τούτο να φέρεται στις παρειές (μάσκες) του σκάφους, καθώς και στη πρύμνη με το όνομα του λιμένα νηολόγησης.

Μετονομασία του πλοίου μπορεί να γίνει μόνο υπό τη νόμιμες προϋποθέσεις όπως προβλέπονται, με γενόμενη σχετική εγγραφή στο νηολόγιο του πλοίου, και με έκδοση νέων πιστοποιητικών αξιοπλοΐας και ασφάλειας. Ειδικότερα για ενυπόθηκα πλοία μετονομασία μπορεί να γίνει μόνο με τη συναίνεση των ενυπόθηκων δανειστών και με ταυτόχρονη ενημέρωση του αρμόδιου ναυτικού υποθηκοφύλακα.

Ναυτιλιακές εταιρείες με μεγάλο σχετικά στόλο εμπορικών πλοίων συνηθίζουν να θέτουν δύο ονόματα όπου το πρώτο προσδιορίζει και την εταιρεία όπως Ολύμπικ Σκάι ή Ολύμπικ Βάλεϋ κλπ. της εταιρείας Ωνάση, ή και με αρίθμηση π.χ. Πετρόλα 1, Πετρόλα 22, Πετρόλα 30 κλπ. της εταιρείας Ι. Λάτση.

Τα πολεμικά πλοία, παρότι και αυτά νηολογούνται, φέρουν στις παρειές και πρύμνη το επιχειρησιακό αριθμόγραμμο π.χ. Α-310, D-25 κλπ όπου το γράμμα αντιστοιχεί σε τύπο πολεμικού σκάφους, ενώ το όνομα φέρεται σε περίοπτη θέση συνήθως στο μεσόστεγο.