Νευραλγία τριδύμου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νευραλγία τριδύμου
Το τρίδυμο νεύρο (κίτρινο)
Ειδικότητανευρολογία
Ταξινόμηση
ICD-10G50.0, G44.847
ICD-9350.1
DiseasesDB13363
eMedicineemerg/617
MeSHD014277

Η νευραλγία του τριδύμου νεύρου, απλούστερα αποκαλούμενη και νευραλγία τριδύμου χαρακτηρίζεται από δυνατό και μικρής διάρκειας πόνο, που εντοπίζεται σε περιοχή κατανομής του τριδύμου νεύρου (συνήθως στην κάτω γνάθο και την πλευρά του προσώπου, αλλά μπορεί επίσης να εμφανίζεται στην άνω γνάθο ή στην περιοχή του κροτάφου, του μετώπου και του ματιού).[1] Ο πόνος της νευραλγίας του τριδύμου μπορεί να επανέρχεται πολλές φορές την ημέρα και να προκαλείται από κινήσεις, όπως η ομιλία και η μάσηση. Συνήθως, ο ασθενής νιώθει ότι ο πόνος έχει χαρακτήρα «σαν να χτυπάει ηλεκτρικό ρεύμα».

Επιδημιολογία - Αιτιολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δερματική κατανομή Τρίδυμου Νεύρου

Η νευραλγία τριδύμου εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 50 ετών και συχνότερα στις γυναίκες, όμως έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ασθενών έως και τριών ετών.[2] Η εμφάνιση νευραλγίας του τριδύμου νεύρου αποτελεί εκδήλωση δυσλειτουργίας του, η οποία μπορεί να έχει κάποια συγκεκριμένη αιτία (για παράδειγμα, απομυελίνωση του τρίδυμου νεύρου από πίεση από αγγειακό κλάδο ή από όγκο), αλλά και για την οποία πολλές φορές δεν ανευρίσκεται υποκείμενο αίτιο («Ιδιοπαθής νευραλγία τριδύμου»).

Συντηρητική Θεραπεία της Νευραλγίας Τριδύμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η Νευραλγία τριδύμου αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με τη χρήση ορισμένων νευροτροποποιητικών φαρμάκων (έτσι ονομάζονται τα φάρμακα που μπορεί να χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση νευρολογικών παθήσεων διαφόρων ειδών, όπως η ημικρανία, η επιληψία και ο νευροπαθητικός πόνος).

Τα φάρμακα αυτά είναι βασικά τα εξής:

Χειρουργική Θεραπεία της Νευραλγίας Τριδύμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι χειρουργικές επεμβάσεις που συνηθέστερα χρησιμοποιούνται σήμερα είναι:

  • Η διαδερμική θερμοπηξία του μηνοειδούς γαγγλίου,
  • Η διαδερμική συμπίεση με μπαλλόνι(balloon compression for trigeminal neuralgia)[3].,
  • Η διαδερμική έγχυση γλυκερόλης,
  • Η μικροαγγειακή αποσυμπίεση του νεύρου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Bayer DB, Stenger TG (1979). «Trigeminal neuralgia: an overview». Oral Surg. Oral Med. Oral Pathol. 48 (5): 393–9. doi:10.1016/0030-4220(79)90064-1. PMID 226915. 
  2. Bloom, R. «Emily Garland: A young girl's painful problem took more than a year to diagnose» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 29 Σεπτεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2009. 
  3. Κωνσταντίνος Κωνσταντογιάννης, Νευροχειρουργική Κλινική Ρίο Πατρών: Διαδερμική συμπίεση γιά Νευραλγία Τριδύμου, http://fns.med.upatras.gr/EL/Neuralgia.html Αρχειοθετήθηκε 2009-03-06 στο Wayback Machine.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]