Νεσκουίκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το Νεσκουίκ της Νεστλέ (Nestlé Nesquik) είναι μία σειρά προϊόντων που παράγει η Νεστλέ. Στα προϊόντα αυτά συμπεριλαμβάνονται γευστικά μείγματα σε σκόνη για στιγμιαία ανάμειξη με γάλα, γευστικά ροφήματα με βάση το γάλα, πλάκες σοκολάτας, σιρόπια και παγωτά.

Το πρώτο προϊόν Νεσκουίκ που κυκλοφόρησε ήταν η σκόνη κακάο για ανάμειξη με γάλα, η οποία δημιουργήθηκε στις Η.Π.Α. το 1948 και πρωτοπαρουσιάστηκε με το όνομα “Nestlé Quik”. Τη δεκαετία του 1950 εισάγεται στην Ευρώπη με το όνομα “Nesquik”. Το 1999 η ονομασία του προϊόντος άλλαξε και στις χώρες που χρησιμοποιούσαν το όνομα “Nestlé Quik” (όπως Η.Π.Α. και Αυστραλία) στην διεθνή πλέον ονομασία “Nesquik”.

Στην Ελλάδα, όπου δημιουργήθηκε ο καφές φραπέ, από τον Νεσκαφέ της Νεστλέ, το Νεσκουίκ λανσαρίστηκε και ως σκόνη για ανάμειξη με κρύο γάλα και χτύπημα σε σέικερ, με την ονομασία Νεσκουίκ Φραπέ.

Άλλα προϊόντα Νεσκουίκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εκτός από τη σκόνη σοκολάτας το 1959 κυκλοφόρησε και σκόνη σε γεύση φράουλα, οι οποίες κυκλοφορούν ακόμα, μαζί με άλλες γεύσεις, όπως μπανάνα και βανίλια.
  • Το 1959 κυκλοφόρησε ακόμα σκόνη-σοκολάτα Νεσκουίκ χωρίς ζάχαρη η οποία κυκλοφορεί ακόμα σε χώρες του εξωτερικού.
  • Κυκλοφορούν μιλκσέικ Νεσκουίκ σε πολλές γεύσεις: σοκολάτα, φράουλα, μπανάνα και βανίλια. Κάποια από αυτά κυκλοφόρησαν και στην Ελλάδα.
  • Το 1989 κυκλοφόρησαν σιρόπια Νεσκουίκ με γεύση σοκολάτα και φράουλα.
  • Κυκλοφόρησε Νεσκουίκ σε μορφή δημητριακών για γάλα, από ρύζι και νιφάδες καλαμποκιού με γεύση σοκολάτα, που όπως και άλλα προϊόντα του είδους μόλις αναμειχθούν με το γάλα το μετατρέπουν σε σοκολατένιο. Τα δημητριακά παράγονται από την Cereal Partners Worldwide (συνεργασία μεταξύ της General Mills και της Νεστλέ).
  • Υπάρχει ακόμα της σκόνη Νεστλέ για ζεστή σοκολάτα με γεύση Νεσκουίκ. Η σκόνη αυτή είχε marshmallows σε σχήμα κουνελιού και 38% περισσότερο ασβέστιο από την κανονική σκόνη.
  • Έχει κυκλοφορήσει ακόμα πλάκα σοκολάτας Νεσκουίκ με κόκκους ρυζιού, τύπου Κραντς.

Κουίκι και Κουικάρας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1973 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ο Κουίκι , το κουνέλι-μασκότ του Νεσκουίκ. Στην Γαλλία (και στην Ελλάδα) αρχικά η μασκότ ήταν διαφορετική, ο Κουικάρας, αλλά το 1990 η Νεστλέ καθιέρωσε διεθνώς τον Κουίκι ως σήμα του προϊόντος, κάτι που δημιούργησε αντιδράσεις από οπαδούς του Κουικάρα. Στην Πορτογαλία υπήρχε διαφορετική μασκότ, ο Kangurik το καγκουρώ, που αντικαταστάθηκε κι αυτός το 1989/1990.

Κουικάρας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη εμφάνιση του Κουικάρα.

Ο Κουικάρας ήταν παλαιότερα η μασκότ του προιόντος Νεσκουίκ της Νεστλέ στην Γαλλία και στην Ελλάδα (και πιθανώς σε άλλες χώρες). Πιθανώς η ελληνική Νεστλέ εισήγαγε το Νεσκουίκ από την γαλλική ομόλογό της. Στις υπόλοιπες χώρες μασκότ ήταν ο Κουίκι, ο οποίος καθιερώθηκε διεθνώς το 1990.

Ο Κουικάρας είναι ένας συμπαθής κίτρινος τερατόμορφος χοντρός γίγαντας με βαθειά φωνή. Φοράει ένα καπέλο με άσπρες και κόκκινες ρίγες. Το όνομά του στα γαλλικά είναι Groquik, σύντμηση του "Gros Quik" (χοντρο-Κουίκ).

Ο Κουικάρας δημιουργήθηκε το 1978. Η πρώτη του εμφάνιση έγινε στο γαλλικό περιοδικό Téléjunior τον Απρίλιο του 1979. Το σχεδιασμό του χαρακτήρα έκανε ο Gilbert Mas.[1] Στις γαλλικές διαφημίσεις όπου ο Κουικάρας ήταν μεγάλη μαριονέτα, τον χαρακτήρα υποδύθηκε ο γνωστός Γάλλος μαριονετίστας Υβ Μπρουνιέ, ο οποίος κατασκεύαζε και τις μαριονέτες.

Το μότο του Κουικάρα στα ελληνικά ήταν το: «Έχω μια πελωωωώρια λαχτάρα για Νεσκουίκ», από το γαλλικό «J’ ai une énoÔorme envie!», ατάκα που πέρασε και στον διάδοχο του, τον Κουίκι. Στις τηλεοπτικές διαφημίσεις, ο Κουικάρας κυνηγούσε τους κλέφτες του Νεσκουίκ, τους έπιανε ή τους ανάγκαζε να φύγουν αφήνοντας πίσω τους το Νεσκουίκ, και επέστρεφε το Νεσκουίκ στα παιδιά που τον είχαν φωνάξει για βοήθεια. Το μοτίβο αυτό είχε διάφορες παραλλαγές, π.χ. στη θάλασσα με πειρατές, στο βουνό με χιόνια, στο διάστημα, κ.λ.π.

Το 1990 η Νεστλέ καθιέρωσε διεθνώς τον Κουίκι ως σήμα του προϊόντος, κάτι που δημιούργησε αντιδράσεις από οπαδούς του Κουικάρα, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για έλλειψη μιας συμπαθητικής μασκότ, καθώς και για αμερικανοποίηση του προιόντος. Οι διαμαρτυρίες αυτές εντάθηκαν αργότερα στο διαδίκτυο, όπου δημιουργήθηκαν πολλές ιστοσελίδες αφιερωμένες στον κίτρινο γίγαντα. Το θέμα έχει απασχολήσει και κάποια ελληνικά blog.

Η τελευταία διαφήμιση με τον Κουικάρα (η οποία παίχτηκε και στην Ελλάδα), το 1990, τον έδειχνε σε ένα σταθμό τρένου να συστήνει τον Κουίκι στα παιδιά και να φεύγει με το τρένο. Καθώς τα παιδιά τον αποχαιρετούσαν, οι γνωστοί κλέφτες έκλεβαν το Νεσκουίκ και αυτήν τη φορά τη λύση έδινε ο Κουίκι. Σύντομα η διαφήμιση άρχισε να παίζεται σε συντομότερη εκδοχή, χωρίς τον αποχαιρετισμό του Κουικάρα.

Το 2001 η Νεστλέ άνοιξε τον δικτυακό τόπο www.groquik.tm.fr ο οποίος ήταν αφιερωμένος στον Κουικάρα. Η ιστοσελίδα περιείχε παλιές διαφημίσεις του Νεσκουίκ, e-cards, διαγωνισμούς, γραμματοσειρές, κλπ. Η ιστοσελίδα δεν λειτουργεί πλέον.

Κουίκι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κουίκι.

Ο Κουίκι είναι η σημερινή μασκότ του Νεσκουίκ. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1973. Ήταν ένας ανθρωπόμορφος καφέ λαγός-καρτούν που φορούσε ένα γαλάζιο "Q".

Στις Η.Π.Α. το όνομα του Κουίκι ήταν “Quik Bunny”, ενώ στην Ευρώπη και στον Καναδά ήταν γνωστός ως “Quicky the Nesquik Bunny”. To 1999 στις Η.Π.Α. το όνομά του άλλαξε σε “Nesquik Bunny” και το "Q" σε "N", λόγω της αλλαγής του ονόματος του προϊόντος.

Στην Γαλλία (και στην Ελλάδα) αρχικά η μασκότ ήταν διαφορετική, ο Κουικάρας, αλλά το 1990 η Νεστλέ καθιέρωσε διεθνώς τον Κουίκι ως σήμα του προϊόντος, κάτι που δημιούργησε αντιδράσεις από οπαδούς του Κουικάρα.

Η μασκότ επίσης ήταν διαφορετική στην Πορτογαλία, ο Kangurik το καγκουρώ, ο οποίος αντικαταστάθηκε κι αυτός το 1989/1990.

Ο Κουίκι εμφανίζεται στις συσκευασίες του Νεσκουίκ, στις διαφημίσεις και στα τηλεοπτικά σποτ. Το μότο του Κουίκι στα ελληνικά είναι το: «Έχω μια πελωωωώρια λαχτάρα για Νεσκουίκ», από το γαλλικό «J’ ai une énoÔorme envie!», ατάκα που είχε και ο προκάτοχός του, Κουικάρας.

Η πιο γνωστή ατάκα του στο αγγλόφωνο κοινό είναι:"It's so rich and thick and choco-lick! But you can't drink it slow if it's Quik!".

  • Στην Ελλάδα, όπου δημιουργήθηκε ο καφές φραπέ, από τον Νεσκαφέ της Νεστλέ, το Νεσκουίκ λανσαρίστηκε και ως σκόνη για ανάμειξη με κρύο γάλα και χτύπημα σε σέικερ, με την ονομασία Νεσκουίκ Φραπέ. Ο Κουίκι είχε τραγούδι ειδικά για το Νεσκουίκ Φραπέ. Οι στίχοι ήταν:

Βάζω στο σέικερ του Κουίκι/ Γάλα και δυο κουταλιές Νεσκουίκ/ Χτυπάω το σέικερ και με λαχτάρα/ απολαμβάνω Νεσκουικ Φραπέ/ Νεσκουικ Φραπέ… / η γεύση που ζητάμε και προτιμάμε/ Ξεδιψάμε με Νεσκουίκ Φραπέ/ Νεσκουίκ Φραπέ.

Η πρωτότυπη εκδοχή του τραγουδιού ήταν τραγουδισμένη από τον Κουικάρα, και έλεγε: "Βάζω στο σέικερ του Κουικάρα" κλπ.

  • Η φωνή του Κουίκι στις αμερικανικές διαφημίσεις είναι του Αμερικάνου ηθοποιού Barry Gordon.
  • Τη δεκαετία του 1980 κυκλοφόρησε από την DC το κόμικ Superman Meets The Quik Bunny. Συγγραφέας του κόμικ ήταν ο Mike Carlin και σχεδιαστές οι Carmine Infantino και Dick Giordano.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]