Nestlé

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Νεστλέ)
Nestlé
Νομική μορφήΑνώνυμη εταιρία και εταιρεία δημοσίου ενδιαφέροντος
Κλάδοςβιομηχανία τροφίμων
Ίδρυση1866
ΙδρυτήςΑνρί Νεστλέ
ΈδραΒεβέ, Ελβετία
Σημαντικά πρόσωπαUlf Mark Schneider
ΠροϊόνταNescafé, Νεσκουίκ, Πόσιμο νερό, Nestea, El Chaná, Nespresso και Vascolet
Ιδιοκτήτηςµετοχές θησαυροφυλακίου[1]
BlackRock (από 2009)[1]
Norges Bank Investment Management[2]
Υπάλληλοι270.000 (2023)
ΣλόγκανGood food, Good life
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube Σελίδα στο Linkedin
Commons page Πολυμέσα

Η Nestlé (Νεστλέ) είναι πολυεθνική εταιρεία τροφίμων, που ιδρύθηκε και εδρεύει στο Βεβέ της Ελβετίας και είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαφήμιση για το Νεσκαφέ (από την Πορτογαλία, 1930)

Ο φαρμακοποιός Ανρί Νεστλέ (γαλλικά: Henri Nestlé) που καταγόταν από την Φρανκφούρτη ίδρυσε το 1860 στο Βεβέ της Ελβετίας την ομώνυμη εταιρεία. Ο Νεστλέ είχε αναπτύξει μια τροφή για μωρά, των οποίων οι μητέρες δεν ήταν σε θέση να τα θηλάσουν. Ο Νεστλέ γρήγορα αντιλήφθηκε ότι η εμπορία του προϊόντος του ξεπερνούσε τα πλαίσια των δυνατοτήτων του. Έτσι, το 1866, δημιούργησε δική του εταιρεία, η οποία, το 1905, συγχωνεύθηκε με την Anglo-Swiss Condensed Milk Company με έδρα το Σαμ (Cham) της Ελβετίας.

Αργότερα η εταιρία άνοιξε παραρτήματα σε άλλες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Ισπανία. Το πρώτο εργοστάσιο στις Η.Π.Α ιδρύθηκε στο Φούλτον της Νέας Υόρκης. Κατά τα τέλη του 19ου αιώνα προϊόντα της Nestlé εμφανίζονται στη Ελλάδα. Σε ελληνική εφημερίδα της εποχής βρίσκεται μια διαφήμιση για το «γαλακτούχον άλευρον Nestlé». Το 1914 η Εταιρεία Nestlé & Anglo – Swiss Condensed Milk Co., Cham & Vevey (Ελβετία) εγκαινίασε τις εγκαταστάσεις της στην οδό Πλούτωνος 1 στην Αθήνα και αποθήκης στον Πειραιά.

Η Nestlé σήμερα είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς απασχολεί 265.000 άτομα παγκοσμίως και διαθέτει 481 εργοστάσια σε 87 χώρες και τις πέντε ηπείρους.

Διαθέτει ευρεία γκάμα προϊόντων. Γνωστά προϊόντα της στην Ελλάδα είναι ο στιγμιαίος καφές Nescafe, τα είδη βρεφικής διατροφής "Neslac", "Nan", οι σοκολάτες "Crunch", "Smarties", "KitKat", στιγμιαία ροφήματα (Νεσκουίκ), προϊόντα μαγειρικής με την επωνυμία "Maggi", μεταλλικό εμφιαλωμένο νερό ("Κορπή", "Perrier"), παγωτά, προϊόντα για κατοικίδια (όπως τα "Friskies") κ.ά.

Η Νεστλέ είναι, επίσης, ο κυριότερος μέτοχος της εταιρείας προϊόντων κοσμητικής "L’ Oreal".[3]

Nestlé Ελλάς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1973 ιδρύθηκε η σημερινή Nestlé Ελλάς που είναι παρούσα και με εργοστάσια παραγωγής στην Ελλάδα. Από τη Nestlé Ελλάς προέρχεται η εφεύρεση του διεθνώς γνωστού φραπέ.

Τον Φεβρουάριο του 2009, η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε στην Nestlé Ελλάς πρόστιμο 29,9 εκατομμυρίων ευρώ, μετά από αυτεπάγγελτη έρευνα στην αγορά προϊόντων καφέ. Σύμφωνα με την Επιτροπή, κατά την πενταετία 2002-2006, η εταιρεία παρεμπόδιζε τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ να κάνουν παράλληλες εισαγωγές στιγμιαίου καφέ και να προβάλουν τα ανταγωνιστικά προϊόντα, ενώ παράλληλα απαγόρευε στις καφετέριες και τους διανομείς να προμηθεύονται καφέ από άλλες εταιρίες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 ετήσια αναφορά.
  2. www.4-traders.com/NESTLE-SA-9365334/company/.
  3. «Η Ιστορία της Νεστλέ (ελληνικά)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Μαρτίου 2009. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2009. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Nestlé στο Wikimedia Commons