Νερό Λαγκίντζε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νερό Λαγκίντζε

Το νερό Λαγκίντζε (γεωργιανά: ლაღიძის წყალი) είναι ένα δημοφιλές γεωργιανό αλκοολούχο ποτό με βάση τη σόδα και μια ποικιλία από φυσικά σιρόπια. Παραδοσιακά  αναμιγνύεται σε ένα ποτήρι από ένα σιντριβάνι σόδας,[1] αλλά είναι επίσης διαθέσιμο ως  εμφιαλωμένο αλκοολούχο ποτό σε μια ποικιλία γεύσεων.[2] Οι αμερικάνοι συγγραφείς τροφίμων παρομοιάζουν την κρέμα αυγού, αλλά το αυθεντικό γεωργιανό ποτό δεν περιλαμβάνει ούτε γάλα, ούτε σιρόπι σοκολάτας.[3]

Το νερό Λαγκίντζε είναι το όνομά του από τον Μιτροφάν Γκαλίντζε, μαθητευόμενος φαρμακοποιού στο Κουτάισι, η Γεωργία, ο οποίος το 1887 εξερεύνησε την ιδέα της χρήσης φυσικών σιροπιών, αντί των εισαγόμενων αρωματικών αποστάγματων στη δημιουργία λεμονάδων. Το 1900, το εργοστάσιο Λαγκίντζε στο Κουτάισι άρχισε να συνδυάζει μοναδικές ιδιόκτητες γεύσεις από βότανα και φρούτα.[4] Σήμερα, το νερό Λαγκίντζε παράγεται σε ένα ευρύ φάσμα φυσικών αρωμάτων, συμπεριλαμβανομένων του κυδωνίου (αϊβά), αχλαδιών, εσπεριδοειδών, κερασιών, εστραγκόν, και άλλων. Τα νερά λαγκίντζε διανέμονται στη Ρωσία, την Ουκρανία, τις χώρες της Βαλτικής, τη Πολωνία, και την Αρμενία.[5] Η τεχνολογία και ο πολιτισμός των νερών λαγκίντζε έχουν εγγραφεί για την λίστα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Γεωργίας για το 2014.[6][7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Lagidze Water soda fountain in Tbilisi, Georgia[νεκρός σύνδεσμος]
  2. Bottled Lagidze Water range Αρχειοθετήθηκε 2009-04-24 στο Wayback Machine. Σφάλμα στο πρότυπο webarchive: Ελέγξτε την τιμή |url=. Empty.
  3. Lagidze water and egg cream, New York Times, Home and Garden section, 15 June 1988
  4. The history of Lagidze water Αρχειοθετήθηκε 2009-04-24 στο Wayback Machine. Σφάλμα στο πρότυπο webarchive: Ελέγξτε την τιμή |url=. Empty.
  5. Lagidze water distributors Αρχειοθετήθηκε 2009-04-24 στο Wayback Machine. Σφάλμα στο πρότυπο webarchive: Ελέγξτε την τιμή |url=. Empty.
  6. «არამატერიალური კულტურული მემკვიდრეობა» [Intangible Cultural Heritage] (PDF) (στα Γεωργιανά). National Agency for Cultural Heritage Preservation of Georgia. Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2017. 
  7. «UNESCO Culture for development indicators for Georgia (Analytical and Technical Report)» (PDF). EU-Eastern Partnership Culture & Creativity Programme. Οκτωβρίου 2017. σελίδες 82–88. Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2017.