Ναός της Ομόνοιας (Ακράγαντας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ναός της Ομόνοιας (Ακράγαντας)
Χάρτης
Είδοςαρχαίος ελληνικός ναός, ναός[1], ερείπια και αρχαιολογική θέση
Αρχιτεκτονικήαρχαιοελληνική αρχιτεκτονική και Δωρικός ρυθμός
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°17′23″N 13°35′32″E
Διοικητική υπαγωγήΑκράγας[2] και Αγκριτζέντο
ΧώραΙταλία[3]
Υλικάασβεστόλιθος
Commons page Πολυμέσα

Ο Ναός της Ομόνοιας είναι ένας αρχαίος Ελληνικός ναός στην Κοιλάδα των ναών του Ακράγαντα, στη νότια ακτή της Σικελίας. Είναι ο μεγαλύτερος και καλύτερα διατηρημένος δωρικός ναός της Σικελίας και ένας από τους πιο καλοδιατηρημένους ελληνικούς ναούς, ιδιαίτερα μεταξύ των δωρικών.

Ο ναός της Ομόνοιας, από την κοιλάδα των επτά ναών του Ακράγαντα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ναός κτίστηκε το 440-430 π.Χ. Η καλοδιατηρημένη περίσταση των 6 Χ 13 κιόνων στηρίζεται επάνω σε ένα κρηπίδωμα τεσσάρων βαθμίδων, το οποίο έχει διαστάσεις 39,42 Χ 16,92 μ. και 8,93 μ. ύψος. Οι κίονες έχουν ύψος 6 μ., έχουν 20 αυλακώσεις και ένταση (λεπτότεροι στην κορυφή και πιο κυρτοί περίπου στη μέση) για πιο αρμονικό αισθητικό αποτέλεσμα. Διαθέτει πρόναο εν παραστάσι και οπισθόδομο εν παραστάσι.

Όπως και ο γειτονικός ναός της Ήρας, κατασκευάστηκε σε συμπαγή βάση, που σχεδιάστηκε για να διορθώσει την ανομοιομορφία του βραχώδους εδάφους. Εκεί κοντά βρέθηκε μία επιγραφή, που αναφέρεται στην Concordia και ο ναός ονομάστηκε συμβατικά της Ομόνοιας, αν και η επιγραφή δεν συνδέεται με τον ναό.

Αν ήταν ακόμη σε λειτουργία ως τον 4ο-5ο μ.Χ. αι., τότε θα είχε σχέση με τις εκτελέσεις των ειδωλολατρών, όταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έγινε χριστιανική. Ο ναός μετατράπηκε σε χριστιανική βασιλική τον 6ο αι., αφιερωμένος στους αποστόλους Πέτρο και Παύλο, από τον άγιο Γρηγόριο ντελλε Ράπε επίσκοπο του Ακράγαντα. Έτσι επιβίωσε της καταστροφής των τόπων λατρείας, που είχαν οι ειδωλολάτρες . Τότε στο κενό μεταξύ των κιόνων κτίστηκε τοίχος, κάτι που άλλαξε την αρχική μορφή του. Η διαίρεση σε σηκό και οπισθόδομο καταστράφηκε· οι τοίχοι του σηκού κόπηκαν, ώστε να σχηματιστούν αψίδες.

Το 1785 έγινε αποκατάσταση του μνημείου και οι χριστιανικές επεμβάσεις αφαιρέθηκαν: ο Γαβριήλ Λαντσιλλόττο Καστέλο πρίγκιπας της Τορρεμούτσα μετέφερε τον χριστιανικό βωμό κάπου αλλού και το 1788 άρχισε η αποκατάσταση του κλασικού κτηρίου. Eίναι -μετά από τον Παρθενώνα- ο καλύτερα σωζόμενος δωρικός ναός του κόσμου.

Πινακοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. 11699. Ανακτήθηκε στις 24  Ιανουαρίου 2024.
  2. (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. 11699. Ανακτήθηκε στις 31  Ιουλίου 2018.
  3. (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. Ανακτήθηκε στις 30  Ιουλίου 2018.