Ναός της Αγίας Θέκλας (Σιλιφκέ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Τμήμα από το ιερό του ναού που σώζεται

Ο Ναός της Αγίας Θέκλας (Σιλιφκέ) (στα τουρκικά: Aya Tekla Kilisesi) βρισκόταν στην νότια Τουρκία, κοντά στην αρχαία Σελεύκεια (σημερινή Σιλιφκέ). Σήμερα σώζεται από αυτόν μόνο ένα κομμάτι του ιερού.

Τα ερείπια του ναού, που χτίστηκε από το Βυζαντινό αυτοκράτορα Ζήνωνα, και ορισμένων βοηθητικών κτιρίων που σώζονται, βρίσκονται 4 χιλ. νότια της πόλης Σιλιφκέ και 85 χιλ. από την πρωτεύουσα της επαρχίας, Μερσίνη, στην κορυφή ενός λόφου, που σήμερα ονομάζεται Meryemlik (της Παρθένου Μαρίας). Στον ίδιο λόφο υπάρχει σπηλιά στην οποία πιστεύεται ότι έζησε τα τελευταία της χρόνια η Αγία ο δε τάφος που υπάρχει εκεί αποδίδεται επίσης στην Αγία. Και στη σπηλιά υπάρχει ναός αφιερωμένος στην Αγία Θέκλα.[1]

Ο Ναός της Αγίας Θέκλας στη σπηλιά

Σύμφωνα με τις Πράξεις Παύλου και Θέκλας η Αγία Θέκλα είχε γεννηθεί στο Ικόνιο και ύστερα από μια σειρά γεγονότων που περιγράφονται στο συγκεκριμένο έργο, βρέθηκε κοντά στην αρχαία Σελεύκεια όπου έζησε και πέθανε.[2] Η Αγία Θέκλα λατρευόταν κοντά στην αρχαία Σελεύκεια τουλάχιστον από το 374 μ.Χ., έτος κατά το οποίο επισκέφτηκε τον τόπο λατρείας της στην περιοχή ο Άγιος Γρηγόριος ο Ναζιανζινός. Δέκα χρόνια αργότερα επισκέφτηκε την περιοχή η Εγερία που έκανε αναφορά σε πολυάριθμα κελιά για άνδρες και γυναίκες και σε μια κεντρική εκκλησία, που περικλείονταν από τοίχο.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικός σύνδεσμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Stephen J. Davis (2008). The Cult of Saint Thecla: A Tradition of Women's Piety in Late Antiquity (Oxford Early Christian Studies)
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Aya Tekla Church της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).