Ναχαγιέ Κράινα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Ναχαγιέ Κράινα (σερβικά : Крајина нахија) ήταν διοικητική διαίρεση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στην σημερινή Σερβία. Εδαφικά καταλάμβανε την σημερινή περιοχή της Τίμοτσκα Κράινα.

Η περιοχή κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς μετά την πτώση του Δεσποτάτου της Σερβίας το 1459. Αναφέρεται ότι ανήκε στο Σαντζάκι της Βιντίν ήταν αραιοκατοικημένη κι έγινε εποικισμός με Βλάχους Ρουμάνους. Οι μεταναστεύσεις από την Βλαχία που ήταν στην άλλη πλευρά του Δούναβη, αγροτών και κτηνοτρόφων κυρίως, συνεχίστηκαν καθ΄όλη την τουρκοκρατία. Το 1718 καταλήφθηκε από την Αυστροουγγαρία έως το 1739 που έγινε πάλι οθωμανική. Οι αυστροτουρκικοί πόλεμοι ερήμωσαν την περιοχή που ήταν στα σύνορα των δύο χωρών ώστε στα μέσα του 18ου αιώνα αναφέρεται έρημη.

Κατά την Πρώτη Σερβική εξέγερση απελευθερώθηκε προσωρινά από τους επαναστάτες Σέρβους αλλά όταν δημιουργήθηκε το Πριγκιπάτο της Σερβίας έγινε μέρος του μόλις το 1833. Με την αναγνώριση της αυτονομίας του Πριγκιπάτου στο Ναχαγιέ της Κράινας παραχωρήθηκαν από τους Οθωμανούς προνόμια στους Σέρβους με σκοπό την διατήρηση της ειρήνης.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]