Ναυτοδικείο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ειδικό ποινικό δικαστήριο ενώπιον του οποίου δωσιδικούν όσοι ανήκουν στο πολεμικό ναυτικό ή το λιμενικό σώμα. Το Ναυτοδικείο Πειραιώς εδρεύει στον Πειραιά, δίπλα από το Ναυτικό Νοσοκομείο Πειραιώς (Ν.Ν.Π.) στην Φρεαττύδα παραλιακά επί της Ακτής Μουτσοπούλου με αρμοδιότητα εκδίκασης όλων των αξιόποινων πράξεων των ανηκόντων στο Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα.

Εκτός από το Ναυτοδικείο Πειραιώς και το Ναυτοδικείο Χανίων (για τη λειτουργία των οποίων βλ. άρθρο 168 ΣΠΚ), λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα και τα παρακάτω Ναυτοδικεία: Ναυτοδικείο Θεσσαλονίκης (για την ίδρυση του οποίου βλ. ΠΔ 164/2000, ΦΕΚ Α΄ 23.6.2000) και Ναυτοδικείο Ιωαννίνων (για την ίδρυση του οποίου βλ. ΠΔ 144/2005, ΦΕΚ Α΄199/11.8.2005).

Τα Ναυτοδικεία, όπως και τα υπόλοιπα στρατιωτικά δικαστήρια (στρατοδικεία και αεροδικεία) συγκροτούνται, σύμφωνα με το άρθρο 96 παρ. 5 του Συντάγματος, κατά πλειοψηφία από μέλη του δικαστικούς σώματος των ενόπλων δυνάμεων, που περιβάλλονται με τις εγγυήσεις λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας του άρθρου 87 παρ. 1 του Συντάγματος. Γενικότερα πρέπει να παρατηρηθεί ότι η ποινική δικαιοσύνη στο στρατό (Ένοπλες Δυνάμεις) απονέμεται από τα στρατιωτικά δικαστήρια (στρατοδικεία, αεροδικεία, ναυτοδικεία και Αναθεωρητικό Δικαστήριο και τον Άρειο Πάγο. Οι αποφάσεις των στρατιωτικών δικαστηρίων πρέπει να είναι ειδικά και εμπεριστατωμένα αιτιολογημένες, σύμφωνα με το άρθρο 167 ΣΠΚ.

Κατά των αποφάσεων των Ναυτοδικείων επιτρέπεται έφεση και αναθεώρηση ενώπιον του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου, και εναντίον της αποφάσεως του τελευταίου, αναίρεση ενώπιον του Αρείου Πάγου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για περισσότερα βλ. Ευγένιος Γιαρένης, Στρατιωτικός Ποινικός Κώδικας, Θεωρία-Εφαρμογή, εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα 2005.