Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αεροδικείο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αεροδικείο ονομάζεται το στρατιωτικό δικαστήριο ενώπιον του οποίου δωσιδικούν για όλες τις αξιόποινες πράξεις τους οι στρατιωτικοί οι οποίοι υπηρετούν στην Πολεμική Αεροπορία. Τα σχετικά με τα στρατιωτικά δικαστήρια (στρατοδικεία, αεροδικεία, ναυτοδικεία) ορίζονται με ειδικούς ποινικούς νόμους, σύμφωνα με το άρθρο 96 του Συντάγματος το οποίο προβλέπει ότι:

"Τα σχετικά με τα στρατοδικεία, ναυτοδικεία και αεροδικεία, στην αρμοδιότητα των οποίων δεν μπορεί να υπαχθούν ιδιώτες." (άρθρο 96 παρ. 4 α΄ Συντάγματος).

Στην παράγραφο 5 του ιδίου άρθρου του Συντάγματος ορίζεται ακόμη ότι: "Τα δικαστήρια του στοιχείου α΄ της προηγούμενης παραγράφου συγκροτούνται κατά πλειονότητα από μέλη του δικαστικού σώματος των ενόπλων δυνάμεων, που περιβάλλονται με τις εγγυήσεις λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας του άρθρου 87 παρ. 1 του Συντάγματος. Για τις συνεδριάσεις και αποφάσεις των δικαστηρίων αυτών εφαρμόζονται οι διατάξεις των παραγράφων 2 έως 4 του άρθρου 93. Τα σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου αυτής, καθώς και ο χρόνος που θα αρχίσει η ισχύς τους, ορίζονται με νόμο".

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ευγένιος Γιαρένης, Στρατιωτικός Ποινικός Κώδικας, Θεωρία-Εφαρμογή, εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα, 2005

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]