Νατζντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Υψίπεδα
نجد
Νατζντ
Τοποθεσία της χώρας στον κόσμο
Η Νατζντ στη Σαουδική Αραβία
και μεγαλύτερη πόληΡιάντ
Αραβικά

Η Νατζντ, λιγότερο γνωστή ως Κεντρική Περιφέρεια (αραβικά: نجد , Υψίπεδα) είναι μια από τις 5 περιφέρειες της Σαουδικής Αραβίας. Καλύπτει όλο το κεντρικό τμήμα της Αραβικής Χερσονήσου. Πρωτεύουσα είναι το Ριάντ, που είναι και η πρωτεύουσα όλου του έθνους.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νατζντ καλύπτει όλο το κεντρικό τμήμα, εξ ού και το όνομά της. Είναι η μεγαλύτερη περιφέρεια της Σαουδικής Αραβίας.

Σύνορα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νατζντ συνορεύει με όλες τις άλλες επαρχίες της Σαουδικής Αραβίας, με εξαίρεση την Τζιζάν και την Μπαά. Στα δυτικά συνορεύει με τις επαρχίες Ταμπούκ, Μαδίνα, Μακά και Ασίρ: η επαρχία Χαΐλ συνορεύει στα βορειοδυτικά με την Ταμπούκ και στα νοτιοδυτικά με τη Μαδίνα, η επαρχία Κασίμ στα δυτικά με την Μεδίνα και η επαρχία Ριάντ στα βορειοδυτικά με την Μεδίνα, στα βορειο-κεντρικά με την Μακά και στα νοτιοδυτικά με την Ασίρ. Στα νότια η επαρχία Ριάντ συνορεύει με την Νατζράν. Στα ανατολικά η επαρχία Ριάντ συνορεύει με την Ανατολική επαρχία. Στα βορειοανατολικά η Νατζντ συνορεύει με τα Βόρεια Σύνορα: η επαρχία Χαΐλ στα ανατολικά και η επαρχία Ριάντ στα βορειοανατολικά.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αραβική λέξη νατζντ σημαίνει υψίπεδα.

Επαρχίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νατζντ διαιρείται σε 3 επαρχίες. Το κεντρο-δυτικό τμήμα της Ανατολικής Περιφέρειας ανήκει στη Νατζντ, χωρίς, όμως να αποτελεί επαρχία.

Οι 3 επαρχίες της Νατζντ είναι:

Επαρχία Πρωτεύουσα Αραβικά Έκταση Πληθυσμός 2004
Κασίμ Μπουραϊντά القصيم 65.000 1.016.756
Ριάντ Ριάντ الرياض 412.000 5.455.363
Χαΐλ Χαΐλ حائل 103.887 527.033

Πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κυριότερες πόλεις της Νατζντ είναι η Ριάντ που είναι και η πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, η Μπουραϊντά και η Χαΐλ. Άλλες μεγάλες πόλεις είναι η Ουναϊζά και η Αν-Ρας. Μικρότερες πόλεις είναι η Σουνταΐρ, η Αλ Χαρτζ, η Νταουάδμι, η Αλ Ζιλφί, η Αλ Ματζμαά, η Σάρκαα, η Ταρμαντά, η Ντούρμα, η Αλ Γκουαϋίγια, η Αλ Χαρήκ, η Χοτάτ Μπάνι Ταμίμ, η Λάϋλα, η Ας Σουλαϋγίλ και η Ουάντι αντ-Νταουασίρ, η νοτιότερη πόλη της Νατζντ.

Θρησκεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νατζντ είναι γνωστή για την πουριτανική ερμηνεία του Ισλάμ και θεωρείται μια έπαλξη θρησκευτικής συντηρητικότητας, που σήμερα είναι γνωστή ως Ουαχαμπισμός.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Najd στο Wikimedia Commons