Ναντέρ Μιρζά Αφσάρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ναντίρ Μιρζά Αφσάρ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
نادر میرزا (Περσικά)
ΘάνατοςΑπριλίου 1803
Τεχεράνη
ΘρησκείαΙσλάμ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακυβερνήτης
Οικογένεια
ΓονείςΣαχρόχ Σαχ
ΟικογένειαΔυναστεία των Αφσαριδών

Ο Nαντέρ (ή Ναντίρ) Μιρζά από τη δυναστεία των Αφσαριδών, ήταν δισεγγονός τού Ναντέρ Σαχ, τού ιδρυτή της δυναστείας αυτής της Περσίας. Ήταν ο τέταρτος γιος τού Σαχρόχ Σαχ, αυτοκράτορα τού Χορασάν. [1]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1785, ο Σαχρόχ διόρισε τον Nαντίρ Μιρζά ως διάδοχο τού Χορασάν. Αυτός ο διορισμός δυσαρέστησε τον Nασρολάχ Μιρζά, που ήταν ο μεγαλύτερος αδελφός τού Nαντίρ Μιρζά. Τα δύο αδέλφια είχαν λίγες ένοπλες συγκρούσεις και όταν ο Nαντίρ Μιρζά ηττήθηκε, κατέφυγε στο Tαμπάς. Ο Nασρολάχ Μιρζά απεβίωσε στο Mασάντ το 1787 και ο Nαντίρ Μιρζά αποκαταστάθηκε ως διάδοχος στο Χορασάν. Το 1796 ο Σαχρόχ και η δυναστεία του εκτοπίστηκαν από τον Αγκά Μοχάμαντ Χαν, ιδρυτή της δυναστείας των Κατζάρ. Ο Σαχρόχ βασανίστηκε και σκοτώθηκε και ο Κατζάρ Σαχ διόρισε κυβερνήτη έναν Κατζάρ για το Χορασάν.

Όταν ο Αγκά Μοχάμεντ Χαν απεβίωσε το 1797 και ο Φαθ Αλί Σαχ (ο ανιψιός του) κάθισε στον θρόνο της Περσίας, ο Ναντίρ Μιρζά διορίστηκε κυβερνήτης τού Χορασάν. Ωστόσο, ο Nαντίρ Μιρζά ήταν ένας φιλόδοξος άνθρωπος και ήθελε να ανακτήσει την ανεξαρτησία του, έτσι το 1802 επαναστάτησε εναντίον τού Κατζάρ Σαχ από την πρωτεύουσά του, Mασχάντ.

Η εξέγερσή του ήταν καταστροφή, καθώς οδηγήθηκε αιχμάλωτος στην Τεχεράνη, τυφλώθηκε και τού έκοψαν τη γλώσσα. Σκοτώθηκε με εντολή τού Φατ Αλί Σαχ τον Απρίλιο του 1803, μαζί με τους μεγαλύτερους γιους του: Αμπάς Μιρζά και Ιμπραήμ Μιρζά. Οι άλλοι τρεις γιοι του: Tαχμάσπ Μιρζά, Χαλίκ Βαρντί Μιρζά και Μαχμπούμπ Αλί Μιρζά τυφλώθηκαν με τις διαταγές τού Φαθ Αλί Σαχ. Ένας άλλος γιος, ο Iσμαΐλ Μιρζά, κατέφυγε στο Χαϊντεραμπάντ, στο Ντεκάν. Εγκαταστάθηκε εκεί με τη βοήθεια τού σερ Τζον Μάλκολμ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Moχάμαντ Κανεϊί, History of Torbat-e-Heydariyeh, σελ. 103–104.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Furg Citadel: One of The Most Important Historical Fortresses in Iran - Tourism news». Tasnim News Agency (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Ιουλίου 2020.