Ναΐτης ο Τύριος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ναΐτης της Τύρου)
Αυτό το λήμμα αναφέρεται σε ένα έγγραφο του 14ου αιώνα και τον συγγραφέα του. Για τον Αρχιεπίσκοπο ιστορικό του 12ου αιώνα, βλέπε Γουλιέλμος της Τύρου
Ναΐτης ο Τύριος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση13ος αιώνας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιστορικός
χρονικογράφος
συγγραφέας
Αξιοσημείωτο έργοd:Q44684544

Ο Ναΐτης ο Τύριος (Διεθνώς: Templar of Tyre, γαλλικά: Le Templier de Tyr) είναι το όνομα ενός ιστορικού του Μεσαίωνα και Ναΐτης της Τύρου το έγγραφο, υπό μορφή χρονικού, το οποίο έγγραψε τον 14ο αιώνα και αποτελεί το τρίτο και μεγαλύτερο μέρος του χρονικού «Πράξεις των Κυπρίων» (Gestes des Chiprois).[1]

Για πολύ καιρό πίστευαν ότι το έγγραφο αυτό γράφτηκε από έναν ιππότη στο νησί της Κύπρου, περίπου την εποχή που το νησί ήταν το ορμητήριο για τα τρία μεγάλα στρατιωτικά τάγματα, των Ναϊτών Ιπποτών, των Τευτόνων Ιπποτών και των Ιωαννιτών Ιπποτών. Ωστόσο, ο συντάκτης του εγγράφου αυτού είναι πιθανό να ήταν ένας αραβόφωνος μεταφραστής, γραμματέας και έμπιστος του Μεγάλου Μαγίστρου των Ναϊτών Γκιγιόμ ντε Μποζέ και είναι επίσης πιθανό να μην ήταν ο ίδιος Ναΐτης.

Ναΐτης της Τύρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έγγραφο Ναΐτης της Τύρου αποτελεί μια πρωτογενή πηγή των προσωπικών εμπειριών του συγγραφέα του και δίνει πολύτιμες πληροφορίες για μια σημαντική περίοδο των Σταυροφοριών, τεκμηριώνοντας τα χρόνια από τις αρχές της δεκαετίας του 1230 μέχρι το 1314 περίπου. Καλύπτει τις τελευταίες ημέρες των δραστηριοτήτων των χριστιανών στους Αγίους Τόπους, καθώς ήταν μια χαμένη μάχη εναντίον των μουσουλμάνων Μαμελούκων, καθώς και άλλα σημαντικά γεγονότα όπως η πολιορκία και η πτώση της Άκρας το 1291 και η διάλυση του Τάγματος των Ναϊτών Ιπποτών στις αρχές του 14ου αιώνα. Το έγγραφο συντάχθηκε στα αρχαία γαλλικά και έχει δημοσιευθεί επίσης σε μεταφράσεις στα αγγλικά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Halsall, Paul (1998). «Chronique du Templier de Tyr». Fordham Univercity. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Αυγούστου 2015. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2015. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • G. Raynaud, επιμ. (1887). «Les gestes des Chiprois». Geneva: Openlibrary.org. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2015.