Νίκη Τζαβέλλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Νίκη Τζαβέλα
Ευρωβουλευτής
Περίοδος
2009 – 2014
Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Περίοδος
1994 – 1996
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση
Λαμία, Φθιώτιδα, Ελλάδα
Εθνικότητα Flag of Greece.svgΕλληνική
Υπηκοότητα Ελλάδα
Πολιτικό κόμμα Νέα Δημοκρατία
Επάγγελμα Οικονομολόγος
Ιστοσελίδα tzavelaniki.gr/

Η Φερονίκη (Νίκη) Τζαβέλα γεννήθηκε στη Λαμία είναι Ελληνίδα οικονομολόγος, πολιτικός και πρώην Βουλευτής και Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Έχει εργαστεί επαγγελματικά για πολλά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα και ήταν από το 1980 Στέλεχος του Κόμματος της ΝΔ. Εξελέγη Ευρωβουλευτής το 2009 με το ΛΑΟΣ.

Από την 21η Φεβρουαρίου του 2014 η Νίκη Τζαβέλα επανεντάχθηκε στην ΝΔ με την οποία ήταν υποψήφια Ευρωβουλευτής στις Ευρωεκλογές στις 25 Μαϊου 2014 (1η επιλαχούσα στην λίστα).

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σπούδασε Ψυχολογία και Οικονομικά στα Πανεπιστήμια Howard (ΗΠΑ) και Leeds (Ηνωμένο Βασίλειο). Μετεκπαιδεύτηκε ως υπότροφος της American Field Service, του Eisenhower Foundation, του OECD και του Adenauer Stiftung.

Έχει διατελέσει Διοικητής του ΟΑΕΔ (1989-1993), Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Αποκατάστασης Ομογενών εξ Αλβανίας, Αντιπρόεδρος της εταιρείας INTRACOM, Μέλος και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Κόκκαλη και Εντεταλμένη Σύμβουλος Διεθνούς Ανάπτυξης του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ.

Κατά την περίοδο 1996-2009 ήταν μέλος της Διεθνούς Επιτροπής του Πρύτανη της Σχολής John F. Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ

Πολιτική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την περίοδο 1994-1996 διετέλεσε Βουλευτής Επικρατείας με την Νέα Δημοκρατία

Στις Ελληνικές ευρωεκλογές του 2009 συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού όπου και εξελέγη

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν μέλος της ομάδας Ευρώπη της Ελευθερίας και Δημοκρατίας (EFD).

Από την 21η Φεβρουαρίου του 2014 η Νίκη Τζαβέλα επανεντάχθηκε στην ΝΔ με την οποία ήταν υποψήφια Ευρωβουλευτής στις Ευρωεκλογές στις 25 Μαΐου 2014 (1η επιλαχούσα στην λίστα).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]