Νήσος Βικτώρια (Καναδάς)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
νήσος Βικτώρια
Δορυφορική εικονά του νησιού
Γεωγραφία
ΤοποθεσίαΑρκτικός Ωκεανός
Συντεταγμένες71°N 110°W / 71°N 110°W / 71; -110
ΑρχιπέλαγοςΚαναδικό Αρκτικό Αρχιπέλαγος
Έκταση217.291 km²
Υψόμετρο655 μ
Υψηλότερη κορυφήόρη Σάλερ
Χώρα
Καναδικά εδάφηΝούναβουτ
Βορειοδυτικά Εδάφη
Μεγαλύτερη πόληΚέιμπριτζ Μπέι, Νούναβουτ
Δημογραφικά
Πληθυσμός1.875 (απογραφής 2006)
ΕθνικότητεςΙνουίτ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η νήσος Βικτώρια (αγγλικά: Victoria Island ή Kitlineq) είναι ένα νησί στο Καναδικό Αρκτικό Αρχιπέλαγος, το οποίο ανήκει στα καναδικά εδάφη Νούναβουτ και Βορειοδυτικά Εδάφη. Με έκταση 217.291 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι το 2ο μεγαλύτερο νησί του Καναδά και το 8ο μεγαλύτερο παγκοσμίως. Είναι ελαφρώς μεγαλύτερο σε έκταση από τη μεγάλη Βρετανία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος Ευρωπαίος που είδε το νησί ήταν ο Τζον Ρίτσαρντσον το 1826.[1] Το 1838 και 1839 οι Πίτερ Γουόρεν Ντις και Τόμας Σίπσον εξερεύνησαν τη νοτιοανατολική ακτή του,[2] ενώ ο Τζον Ράε χαρτογράφησε ολόκληρη τη νότια ακτή το 1851.[3] Οι δυτικές και βορειοδυτικές ακτές χαρτογραφήθηκαν από την αποστολή του Ρόμπερτ ΜακΚλουρ το 1850 και 1851.[4] Ένας από τους άνδρες του Ρόαλντ Αμούνδσεν χαρτογράφησε μέρος της ανατολικής ακτής το 1905.[5] Η χαρτογράφηση του νησιού ολοκληρώθηκε το 1916 και 1917 από το Στόκερ Τ. Στόκερσον, μέρος της καναδικής Αρκτικής Αποστολής του Βιλχιάλμουρ Στέφανσον.[6]

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η νήσος Βικτώρια χωρίζεται από το υπόλοιπο αρχιπέλαγος στα βόρεια με το Βίσκοντ Μέλβιλ Σάουντ και στα δυτικά με το κανάλι Μ΄Κλίντοκ και το στενό Βικτώρια. Στα ανατολικά του νησιού βρίσκεται ο κόλπος Αμούσδεν και η νήσος Μπανκς. Η νήσος Βικτώρια χωρίζεται από το νησί Μπάνκς με ένα μακρύ στενό, το στενό του Πρίγκηπα της Ουαλίας. Στα νότια, από ανατολικά προς τα δυτικά βρίσκονται το στενό Ντόλφιν και Γιούνιον, ο κόλπος Ώστιν, ο κόλπος Κορονάσιον και το στενό Ντις. Οι νότιες θαλάσσιες οδοί και μερικές φορές το στενό του Πρίγκηπα της Ουαλίας σχηματίζουν το Βορειοδυτικό Πέρασμα. Η καναδική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι ύδατα του Καναδά ενώ άλλα έθνη λένε ότι αποτελούν διεθνή ύδατα.

Η νήσος Βικτώρια έχει έντονο διαμελισμό των ακτογραμμών και παρουσιάζει πάρα πολλές χερσονήσους. Στα ανατολικά με κατεύθυνση προς βορρά βρίσκεται η χερσόνησος Στόκερσον, η οποία καταλήγει στο κανάλι Γκολντσμιθ, το οποίο χωρίζει τη χερσόνησο από το Στέφανσον. Ο κόλπος Χάντλεϊ χωρίζει στα δυτικά τη χερσόνησο από το υπόλοιπο νησί. Στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού βρίσκεται μια άλλη χερσόνησος, η χερσόνησος του Πρίγκηπα Αλβέρτου, η οποία καταλήγει στο στενό του Πρίγκηπα της Ουαλίας. Τέλος, στα νότια με κατεύθυνση προς τα δυτικά βρίσκεται η χερσόνησος Γουόλαστον, η οποία χωρίζεται στα βόρεια από το υπόλοιπο νησί με το Πρινς Άλμπερτ Σάουντ. Οι τρεις χερσόνησοι δίνουν στο νησί σχήμα παρόμοιο με το φύλλο του σφενδάμου, το εθνικό σύμβολο του Καναδά.

Το ψηλότερο σημείο της νήσου έχει υψόμετρο 655 μέτρα και βρίσκεται στα όρη Σάλερ, στο κεντρικό βόρειο τμήμα του νησιού. Η λίμνη Φέργκιουσον στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού είναι η μεγαλύτερη λίμνη του, με έκταση 562 τετραγωνικά χιλιόμετρα.[7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]