Νέβας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 59°48′27″N 30°36′15″E / 59.8075°N 30.6042°E / 59.8075; 30.6042

Νέβας
ΠηγέςΛάντογκα[1]
ΕκβολέςNeva Bay
Χώρες ΛεκάνηςΡωσία
ΧώραΡωσία
Μήκος74 χλμ
Μέση εκροή2.500 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο (Volodarsky Bridge)
ΠαραπόταμοιMga, Tosna, Izhora, Slavyanka, Okhta, Moyka River, Dubrovka, Duderhof Channel, Kronverksky Strait, Moyka, Murzinka, Svyatka, Spartak, Chyornaya Rechka, Utka και Chyornaya
Χάρτης

Ο Νιβά (ρωσ. Нева́) είναι ποταμός της Περιφέρειας Λενινγκράντ στην ΒΔ Ρωσία. Πηγή του Νιβά είναι η λίμνη Λάντογκα, στο σημείο που βρίσκεται η πόλη Σλισελμπούργκ. Εκβάλλει στον κόλπο της Φινλανδίας (ανατολική Βαλτική Θάλασσα) σχηματίζοντας δέλτα, πάνω στο οποίο είναι κτισμένη η Αγία Πετρούπολη.

Εικόνα από τις όχθες του Νιβά στην Αγία Πετρούπολη

Μολονότι το μήκος του είναι μικρό (μόλις 74 χμ), έχει την τρίτη μεγαλύτερη απορροή υδάτων στην Ευρώπη μετά τον Βόλγα και τον Δούναβη, χύνοντας στη θάλασσα σχεδόν 10.000.000 κυβικά μέτρα ανά ώρα. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο μεγάλο πλάτος του: 500 μ. κατά μέσο όρο, πάνω από χιλιόμετρο στα πλατύτερα σημεία του.

Ο Νιβά είναι πλωτός, γεγονός που του έδωσε στρατηγική σημασία από τα μεσαιωνικά κιόλας χρόνια ως πέρασμα από τη Βαλτική στη Λάντογκα. Ο ποταμός και η γύρω περιοχή (Βοντ, Ίνγκρια και σήμερα Λενινγκράντ) έγινε κατά καιρούς μήλον της έριδος ανάμεσα σε Βαράγγους, Σουηδούς, Φίννους και Ρώσους. Στο παρελθόν υπήρξε τμήμα της Εμπορικής Οδού Βαράγγων - Ελλήνων, ενώ ακόμα και σήμερα είναι τμήμα δύο ποτάμιων διαδρομών: Λευκή Θάλασσα - Βαλτική, που έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί, και Μόσχα - Αγ. Πετρούπολη, στην οποία εκτελούνται εμπορικά αλλά και τουριστικά δρομολόγια με ποταμόπλοιο.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]